ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Μ. Βορίδης: Μειώνεται το έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο

Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης ανέφερε πως η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην εξασφάλιση της επάρκειας αγροτικών προϊόντων.

Για φέτος, το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας εκτιμάται στα 200-250 εκατ. ευρώ από 600 εκατ. ευρώ το 2019 και 2,6 δισ. ευρώ το 2009, και όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης «το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα βελτιώνεται θεαματικά. Είμαστε πολύ κοντά στην εξασφάλιση της επάρκειάς μας».

Μιλώντας στο φετινό Thessaloniki Summit, που διοργανώνει, ψηφιακά φέτος λόγω πανδημίας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός, αναφερόμενος στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για την περίοδο 2021-2027,  επισήμανε ότι τα νέα είναι θετικά για τη χώρα μας, αφού, όπως διευκρίνισε, τελικά η Ελλάδα, σε επίπεδο ΕΕ, πέτυχε τη λήψη 19,3 δισ. ευρώ, από 18,2 δισ. ευρώ που συζητούνταν να λάβει, γεγονός που, όπως διευκρίνισε, οφείλεται και στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Με τα κονδύλια αυτά, όπως εξήγησε ο κ. Βορίδης, αναμένεται μια μικρή μείωση της τάξης του 3% στις άμεσες ενισχύσεις και αύξηση 8% στα κονδύλια που θα δίνονται για επενδύσεις στην αλιεία και μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2021-2027 καταγράφονται οι υψηλές περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πάμε σε μια πιο πράσινη, φιλοπεριβαλλοντική γεωργία». Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι το κρίσιμο είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα, τη βιωσιμότητα και την παραγωγικότητά του. Στόχος είναι, μέσω της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει σε επίπεδο ΕΕ για το προαναφερόμενο ζήτημα, να υπάρξει ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα, σημείωσε και ανέφερε ότι μόλις σκιαγραφηθεί το πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, τότε θα «κουμπώσει» σε αυτό το στρατηγικό σχέδιο που σχεδιάζεται στη χώρα μας.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επενδύσεις σε αγροτεχνολογία στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται με τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Βορίδης κάλεσε το τραπεζικό σύστημα να δράσει πιο αποτελεσματικά ώστε να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά κενά που εντοπίζονται στη βάση των παραγωγών. Σημείωσε, δε, ότι οι πολιτικές δεν σημαίνουν τίποτα χωρίς τη συμμετοχή των παραγωγών και επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εισάγει στον πρωτογενή τομέα την έννοια των γεωργικών συμβούλων και της γεωργικής εκπαίδευσης.

Σε θέματα κυκλικής οικονομίας, ανάγκης εκπαίδευσης των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, συνεργασίας μεταξύ των χωρών στην ΕΕ, αλλά και προσαρμογής των γεωργών σε πρακτικές καλλιέργειας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- η πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Ελλάδα, Stella Ronner-Grubacic.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να αναλάβει ο πρωτογενής τομέας στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του τραπεζικού συστήματος, υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Εθνικής τράπεζας της Ελλάδος, Δημήτρης Πάχτας. Υπογράμμισε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους παραγωγούς μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρουν οι τράπεζες και τονίζοντας τις δυνατότητες που προσφέρονται, σημείωσε ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας εξετάζει ήδη και συζητά σοβαρά επενδυτικά προγράμματα στον πρωτογενή τομέα και είναι ανοιχτή και ευέλικτη για την υλοποίηση και άλλων ιδίως με «πράσινη κατεύθυνση».

«Δύσκολο» χαρακτήρισε το μέλλον της καλλιέργειας ο πρόεδρος της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, Πάνος Κανέλλης, τονίζοντας ότι οι προκλήσεις είναι πολλές, με ορισμένες εξ αυτών όχι και τόσο διαχειρίσιμες, όπως θέματα κυκλικής οικονομίας και κλιματικής αλλαγής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων, ύψους των 107 εκατ. στη Θεσσαλία

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης υπενθύμισε ότι εκτός από τις αποζημιώσεις αξιοποιείται κάθε χρηματοδοτικός πόρος για την ανασυγκρότηση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταβολές αποζημιώσεων και έκτακτων ενισχύσεων για ζωική και φυτική παραγωγή

Τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακοίνωσαν τις καταβολές αποζημιώσεων, καθώς και έκτακτων ενισχύσεων για τη ζωική και φυτική παραγωγή της χώρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε δημόσια διαβούλευση ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα»

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 54.979.275 ευρώ και σκοπός είναι η δημιουργία μίας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι τομείς αλιείας και γεωργίας εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Μετά τους κτηνοτρόφους που ζήτησαν μέτρα στήριξης του κλάδου εξαιτίας του κορονοϊού, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ποιοι κλάδοι της αλιείας και της γεωργίας θα ενταχθούν στα μέτρα της κυβέρνησης.