ΓΔ: 1444.45 -0.29% Τζίρος: 1.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:35:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Πότε μηδενίζεται ο φόρος γονικής παροχής για αγορά α' κατοικίας

Οι διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τη νέα διάταξη που καταργεί τη φορολογική επιβάρυνση για δωρεές και γονικές παροχές έως 150.000 ευρώ. Τι θα ελέγχει η εφορία.

Το νέο, ευνοϊκότερο καθεστώς που ισχύει από τις 31 Ιουλίου 2020 στη φορολογία για γονικές παροχές χρηματικών ποσών διευκρινίζει εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή σύμφωνα με την οποία αφορολόγητα είναι τα χρηματικά ποσά έως 150.000 ευρώ που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία και για να εξοφλήσουν τις δόσεις δανείου για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Αντίθετα, με φόρο 10% από το πρώτο ευρώ επιβαρύνονται οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών για ανέγερση οικοδομής σε οικόπεδο το οποίο απέκτησε το παιδί με απαλλαγή πρώτης κατοικίας καθώς και η απόκτηση ακινήτου στο εξωτερικό.

Με τις νέες διατάξεις  καθιερώνεται μηδενική φορολογική επιβάρυνση για δωρεά χρηματικών ποσών  έως 150.000 ευρώ από γονείς σε παιδιά για αγορά πρώτης κατοικίας ενώ για υψηλότερα ποσά προβλέπονται  κλιμακωτοί συντελεστές από 1% έως 10%.

Οι  φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Προγενέστερες γονικές παροχές: Για τις δωρεές και γονικές παροχές, στις οποίες ο φόρος υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα, δηλαδή εφαρμόζεται αφορολόγητο όριο έως 150.000 ευρώ, ισχύει ο θεσμός του συνυπολογισμού των προγενέστερων δωρεών και γονικών παροχών. Λαμβάνονται δηλαδή προγενέστερες δωρεές και γονικές παροχές του ιδίου γονέα προς το ίδιο τέκνο, εφόσον γι' αυτές η φορολογική υποχρέωση έχει γεννηθεί από την 1.1.2004, αλλά και αυτές συνυπολογίζονται σε τυχόν μεταγενέστερες. Συνεπώς, εάν πρόκειται για την πρώτη δωρεά και γονική παροχή του ιδίου γονέα προς το αυτό τέκνο, γι' αυτήν προκύπτει μηδενική φορολογική επιβάρυνση μέχρι του ύψους των 150.000 ευρώ

2. Γονικές παροχές που υπερβαίνουν το τίμημα:  Σε φορολόγηση με βάση τη φορολογική κλίμακα υπόκειται το συνολικό χρηματικό ποσό που παρέχεται για την αγορά πρώτης κατοικίας, όχι μόνο το απαλλασσόμενο από τον φόρο μεταβίβασης ποσό, και είναι δυνατό να καλύπτει και τη δαπάνη αμοιβών δικηγόρου, συμβολαιογράφου, τέλη μεταγραφής καθώς και τον τυχόν προκύπτοντα φόρο μεταβίβασης. Εφόσον το ποσό της χρηματικής δωρεάς και γονικής παροχής υπερβαίνει το τίμημα και τα προαναφερόμενα έξοδα της αγοράς, κατά το υπερβάλλον θα υπαχθεί σε αυτοτελή φορολόγηση.

3. Ανέγερση οικοπέδου: Χρηματικά ποσά που παρέχονται από τους γονείς στα τέκνα για ανέγερση οικοδομής σε οικόπεδο(είτε έχει τύχει απαλλαγής πρώτης κατοικίας ο δωρεοδόχος/τέκνο για την απόκτηση του οικοπέδου είτε όχι) υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση.

4. Δόσεις δανείου:  Η υπαγωγή στη φορολόγηση με βάση τη φορολογική κλίμακα (αφορολόγητο 150.000 ευρώ) αφορά τα χρηματικά ποσά που παρέχονται ανεξάρτητα αν η αγορά και η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας έλαβε χώρα σε προγενέστερο της ισχύος του νόμου χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτει τίμημα που καταβάλλεται εφάπαξ ή τμηματικά σε χρόνο μεταγενέστερο της 31.7.2020. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που τα χρηματικά ποσά αποδεδειγμένα παρέχονται για την εξόφληση δόσεων δανείου που χορηγήθηκε για τη συγκεκριμένη αγορά πρώτης κατοικίας που έτυχε της απαλλαγής.

5. Προσύμφωνο αγοράς ακινήτου:  Η δωρεά και γονική παροχή χρηματικών ποσών για τη σύνταξη προσυμφώνου αγοράς δεν εντάσσεται στις περιπτώσεις της ρύθμισης για την υπαγωγή αυτών σε φόρο με βάση την κλίμακα, αλλά αυτές υπάγονται στην αυτοτελή φορολόγηση, αφού δεν συντρέχει κατά το χρονικό αυτό σημείο η προϋπόθεση της απαλλαγής της πρώτης κατοικίας. Το αυτό (αυτοτελής φορολόγηση) ισχύει και στην  περίπτωση δωρεάς/γονικής παροχής χρηματικών ποσών για την αγορά από τα τέκνα κατοικίας στο εξωτερικό, αφού στην περίπτωση αυτή δεν συντρέχει η προϋπόθεση απαλλαγής κατά τις διατάξεις του ν.1078/1980, όπως ρητά απαιτείται κατά το νόμο.

6. Έλεγχος: Για την υπαγωγή της δωρεάς και γονικής παροχής στη φορολόγηση με βάση την κλίμακα, θα πρέπει να προκύπτει ρητά ότι αυτή συνεστήθη για την αγορά συγκεκριμένου ακινήτου για το οποίο ο δωρεοδόχος/τέκνο έτυχε της απαλλαγής. Επειδή η δήλωση φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής υποβάλλεται μέσα σε 6μηνη προθεσμία από τη σύσταση αυτής, θα πρέπει κατά κανόνα να αναγράφονται στην οικεία δήλωση τα στοιχεία της δήλωσης φ.μ.α. (καθώς και του μεταβιβαστικού συμβολαίου, εάν τούτο έχει ήδη συνταχθεί),ώστε να είναι εφικτή η επαλήθευση της ισχύος της νομοθετικής ρύθμισης. Δεδομένου δε ότι η απαλλαγή από τον φ.μ.α. είναι προϋπόθεση για την υπαγωγή των εν λόγω χρηματικών δωρεών στη φορολόγηση με βάση την κλίμακα, η μη αναγραφή των στοιχείων (τουλάχιστον της δήλωσης φ.μ.α.) συνεπάγεται πρόσκληση του φορολογουμένου από τη Δ.Ο.Υ. εντός 3 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της  δήλωσης, κατά τα οριζόμενα στην απόφαση Α.1137/2020, προκειμένου να τα συμπληρώσει.  Η μη συμπλήρωση των στοιχείων της δήλωσης (εάν ο φορολογούμενος επικαλείται ότι αυτή δεν έχει υποβληθεί ακόμη) δεν συνεπάγεται υπαγωγή της χρηματικής δωρεάς σε  αυτοτελή φορολόγηση στο στάδιο αυτό, εφόσον αναγράφονται τουλάχιστον τα στοιχεία του αγοραζόμενου ακινήτου και ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις απαλλαγής της πρώτης κατοικίας. Η επαλήθευση της συνδρομής όλων των προϋποθέσεων γίνεται εντός των επόμενων 60 ημερών αλλά και στο στάδιο του ελέγχου. Προκειμένου δε να είναι βέβαιη η συνδρομή της απαλλαγής από τον φ.μ.α ως προϋπόθεση για την φορολόγηση βάσει κλίμακας, οι δηλώσεις χρηματικών δωρεών/γονικών παροχών, για τις οποίες ο φόρος υπολογίστηκε με βάση τη φορολογική κλίμακα της Α' κατηγορίας πριν τη σύνταξη του μεταβιβαστικού συμβολαίου και πριν την υποβολή της οικείας δήλωσης φ.μ.α., ελέγχονται υποχρεωτικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψάχνουν μέτρα για να κοπούν τα επιδόματα σε δήθεν φτωχούς επαγγελματίες

Έξι στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ και είναι δικαιούχοι δεκάδων επιδομάτων. Στόχος του ΥΠΟΙΚ να έλθουν στο φως κρυμμένα εισοδήματα για να κοπούν οι ενισχύσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι για «μαύρο» χρήμα σε 40.000 αγορές ακινήτων με μετρητά

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας, με τους ελεγκτές να «ξεσκονίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις για να διαπιστώσουν αν δικαιολογούνται οι αγορές με βάση τα εισοδήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικός φάκελος για όλους: Τι αλλάζει με το νέο σύστημα TAXIS

Έργο προϋπολογισμού 132 εκατ. ευρώ ο εκσυγχρονισμός του TAXIS. Θα υπάρχει πλήρης καταγραφή του εισοδηματικού και περιουσιακού προφίλ των φορολογούμενων με τη δημιουργία ψηφιακού φακέλου για όλους.