ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

«Ψίχουλα» το 2020 από ιδιωτικοποιήσεις, «βλέπουν» ρεκόρ εσόδων το 2021

Αρνητικό ρεκόρ για τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ, μόλις 58,5 εκατ. ευρώ το 2020. Έγινε προετοιμασία συναλλαγών που εκτιμάται ότι θα φέρουν στα ταμεία σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.

Τα μικρότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στην ιστορία του εκτιμάται ότι θα έχει φέτος το ΤΑΙΠΕΠ, καθώς η πανδημία σχεδόν εκμηδένισε τις εισπράξεις. Για το 2021, όμως, με βάση και την προεργασία που έγινε φέτος για σημαντικά deal, προβλέπεται ότι οι εισπράξεις θα ανέλθουν σε επίπεδο ρεκόρ, πλησιάζοντας τα 1,8 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, όπου καταγράφεται η δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ ως τώρα και οι εκτιμήσεις για το 2021, εντός του 2020 τα συνολικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να υποχωρήσουν στα 58,5 εκατ. ευρώ, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011, όταν ιδρύθηκε το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, ακόμη και το 2015, με τη μεγάλη αναταραχή που επικρατούσε, τα έσοδα είχαν πλησιάσει τα 290 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται, πάντως, ότι το 2021 θα έχουμε, με διαφορά, το υψηλότερο ποσό εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, ξεπερνώντας και τα 1,378 δισ. που είχαν εισπραχθεί το 2017.

privatization

Μέσα στο 2020, ειδικότερα, ολοκληρώθηκαν πολύ μικρές συναλλαγές:

  • Εισπράχθηκε η πρώτη δόση ύψους 0,6 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα των 6,2 εκατ. ευρώ όπως προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου. Διευκρινίζεται ότι η συνολική αξία της συμφωνίας περιλαμβάνει το εφάπαξ καταβλητέο ποσό συν ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσο-στού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας.
  • Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου Castello Bibelli στην Κέρκυρα ολοκληρώθηκε και καταβλήθηκε η πρώτη δόση των 1,6 εκατ. ευρώ, έναντι του συνολικού τιμήματος των 4,2 εκατ. ευρώ.
  • Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης (SPA) για το Βόρειο Αφάντου Ρόδου και η πρώτη δόση ύψους 13,5 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα των 26,9 εκατ. ευρώ, πρόκειται να εισπραχθεί μέσα στο 2020.
  • Ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου, για περίοδο 40 ετών και η πρώτη δόση ύψους 27,8 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα, το οποίο υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ, πρόκειται να εισπραχθεί μέσα στο έτος 2020. Διευκρινίζεται ότι η συνολική αξία της συμφωνίας περιλαμβάνει εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης συν ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας.

Το 2021 τα έσοδα από το Ελληνικό

Η πολυαναμενόμενη συναλλαγή για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό τοποθετείται τον επόμενο χρόνο. Όπως σημειώνεται στον προϋπολογισμό,

  • Προχωρά η διαδικασία και γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής που αφορά στην πώληση του 100% των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ». Η πρώτη δόση του τιμήματος 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί το 1o τρίμηνο 2021.

Οι διαγωνισμοί που έχουν αρχίσει μέσα στο 2020

Καρπούς αναμένεται να αποδώσουν το 2021 αρκετοί σημαντικοί διαγωνισμοί που άρχισαν φέτος. Ειδικότερα, έχουν ήδη εκκινήσει εντός του 2020 οι εξής διαγωνισμοί:

•    ΔΕΠΑ Εμπορίας,
•    ΔΕΠΑ Υποδομών,
•    Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης,
•    Οργανισμός Λιμένος Καβάλας,
•    Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας,
•    Μαρίνα Ιτέας,
•    Υπόγεια αποθήκη Ν. Καβάλας,
•    E-auction ΙΧ  με επτά (7) ακίνητα, καθώς και
•    πρώην εργοστασιακός χώρος έργου ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου.

Διαγωνισμοί που ωριμάζουν

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η προπαρασκευή και ωρίμανση των παρακάτω:
 
• του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ,
• της μακροχρόνιας (35 έτη) παραχώρησης του δικαιώματος χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών Κάθετων Αξόνων,
• περιφερειακών λιμένων και μαρίνων (Ο.Λ. Ηρακλείου, μαρίνα Αρετσούς Θεσσαλονίκης),
• λοιπών ακινήτων που εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως είναι το ακίνητο στην Κύθνο, το ακίνητο «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών», το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου και άλλα ακίνητα.

Η ανάλυση των εισπράξεων

Με αυτά τα δεδομένα, το 2021 υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν 1,79 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη συναλλαγή για το Ελληνικό, ενώ ο κύριος όγκος των εσόδων, ύψους 1,47 δισ. ευρώ, θα προέλθουν από διαγωνισμούς που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον επόμενο χρόνο.

Ιδιωτικοποιήσεις: Στόχος εσόδων 2021 (εκατ. ευρώ) 
Προσδοκώμενα έσοδα από διαγωνισμούς (Ελληνικό)300
Έσοδα από καταβολές δόσεων, ολοκληρωμένων  συναλλαγών προηγούμενων ετών 21,4
Εκτιμώμενα έσοδα από διαγωνισμούς έργων, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν το 20211.469,30
Σύνολο εκτιμώμενων (προς είσπραξη) εσόδων 20211.790,70
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

gournes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση έως 15/10 για το ακίνητο της πρώην βάσης στις Γούρνες

Η αρχική καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών ήταν η 15η Ιουλίου, με το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρά σε μετάθεση τελικών ημερομηνιών και για ορισμένα ακόμη θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο ακίνητο.