ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ποιοι διεκδικούν το «πακέτο» 1 δισ. για την ψηφιοποίηση εγγράφων

Στήνονται κοινοπραξίες ισχυρών εταιρειών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για τα μεγάλα έργα του ψηφιακού κράτους. Η αρχή έγινε από τα υποθηκοφυλακεία και τον ατομικό φάκελο υγείας.

Ισχυρές κοινοπραξίες στις οποίες θα συμμετέχουν εταιρείες πληροφορικής αλλά και τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι όπως ο ΟΤΕ και η Vodafone Ελλάδος, δημιουργούνται αυτή την περίοδο για να διεκδικήσουν τα έργα ψηφιοποίησης στο δημόσιο που αναμένεται να αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Πρόκειται για έργα μετατροπής εκατομμυρίων χάρτινων εγγράφων που φυλάσσονται σήμερα σε διάφορες υπηρεσίες –από τα υποθηκοφυλακεία μέχρι τα νοσοκομεία– σε ψηφιακή μορφή. Έτσι, θα είναι πιο εύκολα προσβάσιμα και αξιοποιήσιμα δεδομένα που εξυπηρετούν συναλλαγές όπως οι αγοραπωλησίες ακινήτων και οι άλλες επενδύσεις μέχρι τον ιατρικό φάκελο ασθενούς.

Μια πρώτη εικόνα για τα σχήματα θα υπάρχει τις επόμενες εβδομάδες αφού η Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι έτοιμη να προκηρύξει το πρώτο μεγάλο έργο ψηφιοποίησης περισσότερων από 600.000.000 σελίδων που φυλάσσονται σήμερα στα υποθηκοφυλακεία. Είναι έργο προϋπολογισμού που θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού να είναι εξαιρετικά αυστηρές.

Για παράδειγμα, οι υποψήφιες κοινοπραξίες πρέπει να έχουν συνολικό κύκλο εργασιών που θα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία. «Οι υψηλές απαιτήσεις οδηγούν αναγκαστικά στη δημιουργία μεγάλων κοινοπραξιών» λένε στην αγορά πληροφορικής και προσθέτουν πως τον ίδιο δρόμο δείχνει και η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τα έργα μέσα από συμφωνίες – πλαίσιο. 

Αντίστοιχο προϋπολογισμό θα έχει και το έργο ανάπτυξης του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ) που θα περιέχει το ατομικό ιστορικό υγείας του λήπτη υπηρεσιών υγείας καθώς και δεδομένα, εκτιμήσεις και πληροφορίες κάθε είδους σχετικά με την κατάσταση και την κλινική εξέλιξη του προσώπου αυτού, ως ασθενούς, καθ’ όλη τη διαδικασία περίθαλψής του.

Το περιεχόμενο του ΑΗΦΥ θα πρέπει να τηρείται ισοβίως και να είναι ενιαίο και υποχρεωτικό σε εθνικό επίπεδο. Σήμερα ο ΑΗΦΥ ενημερώνεται από το σύστημα της Ήλεκτρονικής Συνταγογράφησης, έχει ενεργοποιηθεί για μικρό ποσοστό πολιτών και ο βαθμός ενημέρωσής του από γιατρούς επαγγελματίες υγείας είναι πολύ χαμηλός, λειτουργώντας πρωτίστως ως εργαλείο καταγραφής μιας ιατρικής επίσκεψης σε κάποιο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Δημοσίου.

Στα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας λένε πως τον ΑΗΦΥ θα τηρούνται το συνοπτικό ιστορικό υγείας, σύμφωνα με γνωστά διεθνή πρότυπα, καθώς και ένα αποθετήριο εγγράφων που περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα εξιτήρια των νοσοκομείων, τα αποτελέσματα εργαστηριακών και ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων καθώς και τις εκτελεσμένες ιατρικές συνταγές φαρμάκου.

Παράλληλα, μέσω του ΑΗΦΥ θα διασφαλίζεται η πρόσβαση σε αναλυτικά δεδομένα περιστατικών υγείας (έγγραφα, πορίσματα, ιατρικές εικόνες). Για να λειτουργήσει θα χρειαστούν μεγάλα έργα αναβάθμισης των πληροφορικών υποδομών των μονάδων υγειονομικής περίθαλψης, καθώς αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με αξιόπιστα δεδομένα τον ηλεκτρονικό φάκελο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

texnologia, ypologistes, computer, data
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαδοχικές εμπλοκές στους διαγωνισμούς για την ψηφιοποίηση εγγράφων

Τυπικά ζητήματα και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο δικαίωσε κοινοπραξία της Mytilineos, θέτουν σε αμφισβήτηση τις αναθέσεις έργων τεχνολογίας που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κρύβει ο ξαφνικός «πόλεμος» για τα τιμολόγια της κινητής

Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και εταιρείες του κλάδου επιτίθενται με σφοδρότητα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και αμφισβητούν την έκθεση της φινλανδικής Rewheel για τον ανταγωνισμό στην κινητή τηλεφωνία.