ΓΔ: 910.29 0.69% Τζίρος: 82.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
euros_man
Πηγή: Shutterstock

Σε 60 δόσεις -το λιγότερο...- τα αναδρομικά συνταξιούχων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Σε ειδική Ομάδα Εργασίας ανατέθηκε από το υπουργείο η κοστολόγηση της τελευταίας απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Από 1,5 έως 4 δισ. ευρώ υπολογίζεται ο «λογαριασμός».

Ομάδα Εργασίας, που θα αναλάβει να κοστολογήσει, αλλά και να προτείνει τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών, κύρια τον αριθμό των δόσεων και την έναρξη της διαδικασίας, συστάθηκε από το αρμόδιο υπουργείο.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου, που καθαρογράφηκαν σε «χρόνο ρεκόρ» και δόθηκαν στη δημοσιότητα, μόλις την περασμένη Παρασκευή, βρίσκονται στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας, καθώς πλησιάζει η ώρα της… λυπητερής.

Χωρίς να υπάρχουν παρθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι το «φέσι» για την Κοινωνική Ασφάλιση, από τα αναδρομικά των συνταξιούχων, πρόκειται να κυμανθεί από το 1,5 έως τα 4 δισ. ευρώ, το πολύ.

Η μεγάλη αυτή διακύμανση οφείλεται στο ότι από τις αποφάσεις του ΣτΕ δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, εάν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα αναδρομικά για τους συνταξιούχους, τα ποσά που προκύπτουν από το διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαϊου 2016.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό το δεκάμηνο προκύπτει, από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τις μνημονιακές περικοπές και από την έναρξη ισχύος του νέου Ασφαλιστικού, γνωστού και ως «νόμου Κατρούγκαλου».

Το βέβαιο είναι ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στο σκέλος των επικουρικών συντάξεων και ειδικά για 260.000 συνταξιούχους, των οποίων το άθροισμα του ποσού που λάμβαναν, ήταν μεγαλύτερο από τα 1.300 ευρώ. 

Γι’ αυτή την κατηγορία δικαιούχων, οι οποίοι υπέστησαν μειώσεις στις επικουρικές τους συντάξεις, το 2016, είναι προφανές ότι οφείλονται ποσά, που θα πρέπει να αποδοθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, εξετάζεται ο αριθμός των δόσεων να είναι 60, το λιγότερο. Το υπουργείο Εργασίας πρέπει να αποφασίσει εάν τα αναδρομικά για το «επίμαχο 10άμηνο» θα αφορούν μόνο όσους συνταξιούχους προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να τα διεκδικήσουν, ή όλους.

Είναι ξεκάθαρο ότι στη δεύτερη περίπτωση, το κόστος καταβολής των αναδρομικών ανεβαίνει στα επίπεδα των 4 δισ. ευρώ, κάτι που ενδεχομένως να αυξήσει και άλλο τον αριθμό των δόσεων καταβολής τους…

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xatzidakis, energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρύπα» 251 εκατ. στην έκδοση συντάξεων, σε ιδιώτες μάνατζερ περνά ο ΕΦΚΑ

Μεγάλη υστέρηση διαπιστώνουν οι Θεσμοί στις δεσμεύσεις για έκδοση συντάξεων, με στασιμότητα στους αριθμούς. Φέρνει μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα και 600 άτομα προσωπικό το υπουργείο Εργασίας στον ΕΦΚΑ.
ste, symvoulio tis epikrateias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΣτΕ απέρριψε αιτήματα μη συμμετοχής ιδιωτών στην απονομή συντάξεων

Στις αποφάσεις αναφέρεται ότι «λόγοι δημοσίου συμφέροντος συνιστάμενοι στην ανάγκη αντιμετώπισης της καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων, κωλύουν την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής».
Φράγμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η περιπέτεια με το φράγμα Μεσοχώρας: Πώς έγινε νέο... Γεφύρι της Άρτας

Οι διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ που μπλοκάρουν τη λειτουργία ενός έργου της ΔΕΗ, το οποίο κόστισε 280 εκατ. ευρώ. Τα χαμένα 34 χρόνια και η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για το «ξεκλείδωμα» του έργου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ με τις εκκρεμείς συντάξεις: 100 άτομα πρέπει να εκδώσουν 48.000

Ομάδα κρούσης αποτελούμενη από 100 συνταξιούχους του ΕΦΚΑ καλείται να «ξεβαλτώσει» την απονομή συντάξεων με ταχύτητες που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και γεννούν αμφιβολίες για την επιτυχία της προσπάθειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νάρκη» η αύξηση σχεδόν κατά 50% των καθυστερούμενων συντάξεων

Η μαζική υποβολή αιτήσεων από αυτοαπασχολούμενους αυξάνει απειλητικά τις απλήρωτες συντάξεις και προκαλεί ανησυχίες των Θεσμών. Επανέρχονται στην υπηρεσία συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.