ΓΔ: 899.93 0.28% Τζίρος: 25.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:51:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
logistes, forologia, epixeiriseis
Φώτο: Shutterstock

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση αλλάζει την καθημερινότητα των επιχειρήσεων

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής στην εκδήλωση του ΣΕΒ για την εφαρμογή της πλατφόρμας MyDATA σημείωσε πως θα προσφέρει λύσεις σε όλες τις επιχειρήσεις. Έχουν ξεκινήσει ήδη οι εταιρείες να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

Η καθημερινότητα των επιχειρήσεων και η σχέση τους με τη φορολογική διοίκηση θα αλλάξει ριζικά με την υλοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας MyData από την 1η Ιανουαρίου του 2021, που αποτελεί μια από τις πιο βαθιές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο δημόσιο τομέα. Τα ηλεκτρονικά βιβλία συνιστούν ένα ουσιαστικό μετασχηματισμό της επιχειρηματικής λογιστικής και του ευρύτερου φορολογικού πλαισίου, δίνοντας του μια εντελώς νέα ψηφιακή κατεύθυνση.  

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση του ΣΕΒ «MyDATA: Η νέα ψηφιακή εποχή στη σχέση επιχειρήσεων και φορολογικής διοίκησης», που στόχο είχε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα των επιχειρήσεων, εν όψει της υποχρεωτικής από 01.01.2021 υιοθέτησης και εφαρμογής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας MyDATA, οι εταιρείες έχουν αρχίσει, ήδη, να προσαρμόζονται στα νέα ψηφιακά δεδομένα, με ερωτήματα όμως να ανακύπτουν σε ποικίλα ζητήματα, όπως είναι τα χρονοδιαγράμματα, τα πρόστιμα, τα κίνητρα, τις επιχειρησιακές και τεχνικές προδιαγραφές, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια κ.α.  

Στην εκδήλωση, που συντόνισε ο κ. Κώστας Σφακάκης, Σύμβουλος της Διοίκησης ΣΕΒ για τα Φορολογικά θέματα, παρακολούθησαν υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, αρμόδια και  εξειδικευμένα στελέχη της ΑΑΔΕ έδωσαν συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ δεσμεύτηκαν για την κατανόηση των δυσκολιών και των ειδικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ιδίως δε, τους τελευταίους  εννέα μήνες λόγω της πανδημίας.

Όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος στην έναρξη, «ο ΣΕΒ έχει στόχο να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη στενή συνεργασία των τελευταίων χρόνων με την ΑΑΔΕ και  τα αρμόδια  στον τομέα αυτό στελέχη της. Σκοπεύει δε να αποτελέσει μια από τις γέφυρες που θα συνδέσουν τις επιχειρήσεις με την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών  βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, όπως θα λειτουργήσει από το επόμενο έτος. Χρόνια τώρα, ο ΣΕΒ έχει επικεντρώσει όλες του τις προσπάθειες στο να συμβάλει  με τις δυνάμεις  που διαθέτει στο τεράστιο θέμα της μείωσης της φοροδιαφυγής. Στην προσπάθεια του αυτή έχει επιλέξει ως κυρίαρχο όπλο την ψηφιοποίηση όλων των συναλλαγών με επίκεντρο του στόχου αυτού  στον χώρο των επιχειρήσεων την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία».  

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής απεύθυνε χαιρετισμό στην ψηφιακή ενημερωτική εκδήλωση σημειώνοντας ότι: «To myDATA είναι ένα έργο, το οποίο είναι σχεδιασμένο για όλες τις επιχειρήσεις, με λύσεις για όλες τις επιχειρήσεις. Η βασική του ιδέα είναι απλή: Τα παραστατικά όλων των επιχειρήσεων, χονδρικής και λιανικής, διαβιβάζονται ψηφιακά στην ΑΑΔΕ και συνθέτουν τη λογιστική και φορολογική τους εικόνα, συνθέτουν τα ηλεκτρονικά βιβλία, συνθέτουν το myDATA. Εξετάζουμε καθημερινά το πώς εξελίσσεται η πλατφόρμα και τα βήματα, το βαθμό ωριμότητας, που έχουν αυτή τη στιγμή και οι επιχειρήσεις και οι λογιστές και οι εταιρείες πληροφορικής. Και προχωράμε αναλόγως. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας με όλη την αγορά, όπως και με τον ΣΕΒ, καταγράφουμε και λύνουμε απορίες, ώστε το myDATA να εξελίσσεται διαρκώς, προς όφελος τόσο των φορολογουμένων, όσο και της φορολογικής διοίκησης».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tourismos, Turism, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «λουκέτα» από ΑΑΔΕ σε Σαντορίνη, Πάρο και Ίο για φοροδιαφυγή

Αποδίδουν καρπούς οι εντατικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ στους τουριστικούς προορισμούς καθώς μέχρι στιγμή έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 10 περιπτώσεις φοροδιαφυγής σε γνωστά καταστήματα ελληνικών νησιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσωρινό «λουκέτο» για φοροδιαφυγή σε επτά μαγαζιά της Μυκόνου

Από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ εντοπίστηκε εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στον φορολογικό μηχανισμό όπου κατάφερναν να εκδίδουν απόδειξη χωρίς όμως το ποσό αυτό να εμφανίζεται στα έσοδα της ημέρας και την εφορία.
Mykonos, Cyclades
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησαν οι «καμπάνες»: Λουκέτο 48 ωρών σε beach restaurant στη Μύκονο

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ επισκέφθηκαν την επιχειρήση που βρισκόταν στο στόχαστρο εξαιτίας προηγούμενων διαπιστώσεων παραβατικότητας την τελευταία τετραετία και ερωτηματικών για τα φορολογικά της μεγέθη και υποχρεώσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Λύθηκε το πρόβλημα στο TAXISnet, οδηγίες στους φορολογούμενους

Τροποποιητική δήλωση χωρίς επιβάρυνση καλούνται να υποβάλουν όσοι είχαν λάθη υπολογισμού φόρου λόγω του τεχνικού προβλήματος. Δεν αναμένεται να δοθεί παράταση προθεσμίας για τις δηλώσεις.
forologia-foroi-enfia-efka-fpa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Αυξάνεται καθημερινά ο ρυθμός υποβολής φορολογικών δηλώσεων

Μεγάλη αύξηση του ρυθμού υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καταγράφεται σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, καθώς μόνο την εβδομάδα που διανύουμε έφτασε τις 108.000, ενώ από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της εφαρμογής έχουν υποβληθεί 530.000 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι για το ίδιο διάστημα.