ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xatzidakis, energeia, ypourgeio energeias
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Τελεσίγραφο Χατζηδάκη για τις τιμές στην αγορά ηλεκτρισμού

Ο υπουργός ζήτησε να μην εκμεταλλεύονται οι παραγωγοί ορισμένες προβλέψεις των κανονισμών -που πάντως υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- για να ανεβάζουν τεχνητά τις τιμές, διαφορετικά από Δευτέρα το Υπουργείο θα αντιδράσει.

Αυστηρό μήνυμα έστειλε στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στη θέση τους ότι όσα συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τις τελευταίες ημέρες είναι νόμιμα.

Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην τηλεδιάσκεψη που έγινε μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε τις εταιρείες ότι δεν λειτουργούν δεοντολογικά. 

Όπως υποστηρίζουν οι κύκλοι αυτοί, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρεί ότι οι παραγωγοί εκμεταλλεύονται ορισμένες προβλέψεις των κανονισμών -που πάντως υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- για να ανεβάζουν τεχνητά τις τιμές.  Για τον λόγο αυτό και ο υπουργός ζήτησε από όσους το κάνουν να ακούσουν το μήνυμα της κυβέρνησης, διαφορετικά από Δευτέρα το Υπουργείο θα αντιδράσει.

Μέσα σε διάστημα 3 εβδομάδων, από την έναρξη του target model φαίνεται ότι το κόστος στην αγορά εξισορρόπησης σχεδόν τετραπλασιάστηκε σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς. Τα τιμολόγια στην μέση τάση έχουν ήδη κινούνται ανοδικά, ενώ στην χαμηλή, ορισμένοι προμηθευτές αναπροσαρμόζουν τις ρήτρες, προκειμένου να συμπεριλάβουν τα αυξημένα τους κόστη.

Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινή του δήλωση ο Κ. Χατζηδάκης είχε αποκλείσει τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος προειδοποιώντας για παρεμβάσεις.

Ειδικότεραο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι«νομίζω ότι είναι νωρίς να μιλήσουμε για αυξήσεις» και ξεκαθάρισε ότι το «υπουργείο δεν θα μείνει απαθές». «Είχαμε επισημάνει από την αρχή ότι το target model θα περάσει παιδικές ασθένειες στο ξεκίνημα του όπως έγινε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος αυτή την ώρα, να ενσπείρουμε τον πανικό. Δεν υπάρχει και κανένας λόγος για εμάς, να εφησυχάζουμε. Το παρακολουθούμε στενά και θα δράσουμε άμεσα, σύμφωνα άλλωστε με τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους καταναλωτές και συνολικά στους Έλληνες πολίτες. Ωστόσο το υπουργείο ζητάει από όλους τους παράγοντες της αγοράς τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα» σημείωσε

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η ΡΑΕ έχει ήδη παρέμβει αλλά το ίδιο σκοπεύσει να κάνει και το υπουργείο. «Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αδρανείς τις δυσλειτουργίες. Στόχος όλων πρέπει να είναι το target model να λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών όπως έγινε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» σημείωσε ο υπουργός που ανέφερε ότι ήδη η Γενική Γραμματέας κ. Σδούκου είχε ένα πρώτο κύκλο επαφών.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η ΡΑΕ ανέλαβε πρωτοβουλία άμεσης παρέμβασης της για την θεραπεία «παιδικών ασθενειών», όπως χαρακτηρίζονται από αρμόδιες πηγές, της νέας δομής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (target model) αναμένεται τις επόμενες ημέρες με στόχο την εξομάλυνση των τιμών, προκειμένου να αντικατοπτρίζουν καλύτερα το κόστος παραγωγής του ρεύματος.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλοκάρονται μεγάλα έργα αποθήκευσης ενέργειας με νομοθετική ρύθμιση

Τη διαφωνία της με διατάξεις νομοσχεδίου του υπ. Ενέργειας δηλώνει η Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, τονίζοντας ότι θα φέρουν καθυστέρηση σε ήδη αδειοδοτημένα έργα.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: 500 εκατ. κέρδος των καταναλωτών από τη διασύνδεση της Κρήτης

Όπως ανέφερε επίσης ο διευθ. σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης, μέχρι αύριο θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση της Νάξου με τη Σαντορίνη και έπεται ο διαγωνισμός για τις υπόλοιπες Κυκλάδες.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχωρά η σύνδεση Ελλάδας - Β. Μακεδονίας με αγωγό φυσικού αερίου

Η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και της διευθύνουσας συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli.
kostas-skrekas-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό αναθεώρηση το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα

Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ θα αποτυπώνει τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής, καθώς και τα μέτρα πολιτικής σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως οι μεταφορές και η ναυτιλία.