ΓΔ: 877.99 0.19% Τζίρος: 40.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αποκλείει αύξηση τιμών στο ρεύμα ο Χατζηδάκης

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα παρέμβει για την ορθή λειτουργία του target model. «Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αδρανείς τις δυσλειτουργίες. Στόχος όλων πρέπει να είναι το target model να λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών» είπε.

Στις δυσλειτουργίες του target model αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 αποκλείοντας την αύξηση στις τιμές και ανακοινώνοντας παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Ειδικότερα, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι«νομίζω ότι είναι νωρίς να μιλήσουμε για αυξήσεις» και ξεκαθάρισε ότι το «υπουργείο δεν θα μείνει απαθές». «Είχαμε επισημάνει από την αρχή ότι το target model θα περάσει παιδικές ασθένειες στο ξεκίνημα του όπως έγινε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος αυτή την ώρα, να ενσπείρουμε τον πανικό. Δεν υπάρχει και κανένας λόγος για εμάς, να εφησυχάζουμε. Το παρακολουθούμε στενά και θα δράσουμε άμεσα, σύμφωνα άλλωστε με τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους καταναλωτές και συνολικά στους Έλληνες πολίτες. Ωστόσο το υπουργείο ζητάει από όλους τους παράγοντες της αγοράς τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα» σημείωσε

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η ΡΑΕ έχει ήδη παρέμβει αλλά το ίδιο σκοπεύσει να κάνει και το υπουργείο. «Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αδρανείς τις δυσλειτουργίες. Στόχος όλων πρέπει να είναι το target model να λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών όπως έγινε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» σημείωσε ο υπουργός που ανέφερε ότι ήδη η Γενική Γραμματέας κ. Σδούκου είχε ένα πρώτο κύκλο επαφών.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η ΡΑΕ ανέλαβε πρωτοβουλία άμεσης παρέμβασης της για την θεραπεία «παιδικών ασθενειών», όπως χαρακτηρίζονται από αρμόδιες πηγές, της νέας δομής της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (target model) αναμένεται τις επόμενες ημέρες με στόχο την εξομάλυνση των τιμών, προκειμένου να αντικατοπτρίζουν καλύτερα το κόστος παραγωγής του ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΡΑΕ καλεί τις επόμενες μέρες σε συνάντηση τον ΑΔΜΗΕ, για μια αναλυτική εξέταση των δεδομένων. Θα ακολουθήσει συνάντηση της ρυθμιστικής αρχής με εκπροσώπους των παραγωγών ενέργειας, που συμμετέχουν στη νέα αγορά, προκειμένου να διακριβωθούν και να διορθωθούν οι συνθήκες που οδήγησαν σε σημαντική άνοδο τις τιμές στη λεγόμενη αγορά εξισορρόπησης. Πρόκειται για την τελευταία χρονικά αγορά του target model στην οποία διασφαλίζεται η κάλυψη της ζήτησης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και εκκαθαρίζονται οι αποκλίσεις μεταξύ της πρόβλεψης και της πραγματικής παραγωγής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Η εξέλιξη (άνοδος των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης) πιέζει άμεσα τους προμηθευτές και δημιουργεί σε δεύτερο χρόνο πιέσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, γεγονός που εξηγεί την άμεση παρέμβαση της Αρχής.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι δυσλειτουργίες κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του target model (η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ε.Ε. που το εφήρμοσε, από τις αρχές Νοεμβρίου) αντιμετωπίστηκαν σε πλειάδα χωρών, και με την έννοια αυτή δεν αποτελούν ελληνική ιδιαιτερότητα. Είχαν επισημανθεί άλλωστε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λίγο πριν την εισαγωγή του target model, ως πιθανό πρόβλημα του νέου συστήματος κατά την πρώτη μεταβατική περίοδο. Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν τέλος, ότι ανάλογο φαινόμενο παρουσιάστηκε με την εισαγωγή της λεγόμενης «χρέωσης προμηθευτή» (ΠΧΕΦΕΛ) το 2016. Ως αποτέλεσμα η ρύθμιση επανασχεδιάστηκε λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή της, προκειμένου να εξαλειφθούν υπερβολικές χρεώσεις των προμηθευτών. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ χαμηλών τιμών στις ΑΠΕ, οφέλη για τους καταναλωτές

Στον σημερινό διαγωνισμό της ΡΑΕ έλαβαν μέρος 126 έργα, συνολικής ισχύος 1.090 MW. Ο διαγωνισμός αφορούσε τη διάθεση συνολικής ισχύος 350 μεγαβάτ σε κοινή διαδικασία, για αιολικά και για φωτοβολταϊκά, με τιμή εκκίνησης τα 53,86 ευρώ/μεγαβατώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλοκάρονται μεγάλα έργα αποθήκευσης ενέργειας με νομοθετική ρύθμιση

Τη διαφωνία της με διατάξεις νομοσχεδίου του υπ. Ενέργειας δηλώνει η Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, τονίζοντας ότι θα φέρουν καθυστέρηση σε ήδη αδειοδοτημένα έργα.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: 500 εκατ. κέρδος των καταναλωτών από τη διασύνδεση της Κρήτης

Όπως ανέφερε επίσης ο διευθ. σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης, μέχρι αύριο θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση της Νάξου με τη Σαντορίνη και έπεται ο διαγωνισμός για τις υπόλοιπες Κυκλάδες.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχωρά η σύνδεση Ελλάδας - Β. Μακεδονίας με αγωγό φυσικού αερίου

Η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και της διευθύνουσας συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli.