ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
energeia_revma
Φώτο: Shutterstock

Βγήκε ο λογαριασμός για τα υπερκέρδη των παραγωγών ρεύματος ως τον Ιούνιο

Το προσωρινό ποσό της έκτακτης εισφοράς των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ. Στο υπουργείο Οικονομικών στέλνει τα στοιχεία η ΡΑΕ.

Στα 373,55 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό της έκτακτης εισφοράς των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που παραδόθηκε σήμερα στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργείου Οικονομικών. 

Το ποσό αυτό αφορά στην περίοδο Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022 ενώ αποτελεί το προσωρινό ποσό της έκτακτης εισφοράς των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο αυτή καθώς, όπως είχε σημειώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου η ΡΑΕ έχει λάβει τα οριστικά σχετικά στοιχεία των ορκωτών λογιστών για το πρώτο εξάμηνο αλλά για το τρίμηνο που «περισσεύει» έως σήμερα υπάρχουν μόνο τα προκαταρκτικά στοιχεία. Με αυτά τα δεδομένα, είχε σχεδιαστεί η φορολόγηση για το 6μηνο και μία ενδεικτική για το 3μηνο ώστε στη συνέχεια να γίνει σύγκριση με τα τελικά στοιχεία και να αποσαφηνιστεί η τελική φορολόγηση.

Μιλώντας χθες το βράδυ σε ενημερωτική εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας τόνισε ότι έχει λάβει τα στοιχεία και από τους 5 καθετοποιημένους Ομίλους και σήμερα, μετά την έγκριση από την Ολομέλεια της ΡΑΕ των ποσών των ηλεκτροπαραγωγών στα οποία θα επιβληθεί η προσωρινή έκτακτη εισφορά, θα αποσταλούν στο ΥΠΟΙΚ.  

Παράλληλα, σε σχετική δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε πως περί τα μέσα Νοεμβρίου, νομοθετική πρωτοβουλία για ανάκτηση των όποιων υπερεσόδων προκύπτουν και από τις εταιρείες προμήθειας ενέργειας ενώ τόνισε πως τα χρήματα από την έκτακτη εισφορά της αναδρομικής φορολόγησης των παραγωγών θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έχουν ανακτηθεί στην πηγή από τον Ιούλιο 2022 έως σήμερα. Τα υπερέσοδα που ανακτώνται από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας συνολικά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Οκτωβρίου 2022, φτάνουν τα 2,69 δισ. ευρώ

« Από την αρχή αυτής της μεγάλης δοκιμασίας για όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ενώπιον των Ελληνίδων και των Ελλήνων ότι δεν θα επιτρέψει κανενός είδους αισχροκέρδεια. Εφαρμόζουμε αυτή την πολιτική μας δέσμευση πλήρως και στον τομέα της ενέργειας. Πρώτιστη μέριμνά μας είναι η διατήρηση προσιτών τιμών στους λογαριασμούς των καταναλωτών έως το τέλος της μεγάλης πανευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης» δήλωσε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος έκτακτος μηχανισμός που θα ανακτά τα υπερέσοδα από τους προμηθευτές ρεύματος θα αφορά στην περίοδο Αυγούστου - Νοεμβρίου 2022. Με τον μηχανισμό αυτό, η κυβέρνηση θα κάνει έλεγχο στο 11μηνο, κάθε έτους στα έσοδα που είχαν καταγράψει οι εταιρείες στο διάστημα αυτό προκειμένου να φανεί αν «έγραψαν» ζημιές ή υπερέσοδα και ένα ποσοστό της θετικής «διαφοράς» θα ανακτάται και θα κατευθύνεται προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να ενισχυθούν τα διαθέσιμα ποσά για τις επιδοτήσεις καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Ο μηχανισμός αυτός θα «πατάει» πάνω στη νέα λογική με την οποία λειτουργεί η αγορά του ρεύματος κατά την οποία οι πάροχοι ανακοινώνουν τις τιμές του ρεύματος από τον προηγούμενο για τον επόμενο μήνα «κλειδώνοντας» συγκεκριμένες τιμές για τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των τιμολογίων τους. Κατά την ανακοίνωση του μέτρου, ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για μία σημαντική κίνηση προκειμένου να στηριχθεί η κοινωνία αλλά και να μην «επιτραπεί σε κανέναν να βγάλει χρήματα που δε δικαιούται», όπως είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Με μετρήσεις από ΔΕΔΔΗΕ ο υπολογισμός για τα υπερέσοδα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι θα υπάρξει τροποποίηση της ΚΥΑ για να μπορέσει η ΡΑΕ με προσωρινά στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ να καταθέσει την μελέτη της σχετικά με τα υπερέσοδα των παρόχων.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάντηση ΥΠΕΝ στη ΡΑΕ: Δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την ανεξαρτησία της

Τι απαντά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην έντονη κριτική του προέδρου της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμα. Τι λέει για την κατάργηση των αποφάσεων της ΡΑΕ που αφορούν στην πιστοποίηση των εταιρειών διανομής αερίου.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ χαμηλών τιμών στις ΑΠΕ, οφέλη για τους καταναλωτές

Στον σημερινό διαγωνισμό της ΡΑΕ έλαβαν μέρος 126 έργα, συνολικής ισχύος 1.090 MW. Ο διαγωνισμός αφορούσε τη διάθεση συνολικής ισχύος 350 μεγαβάτ σε κοινή διαδικασία, για αιολικά και για φωτοβολταϊκά, με τιμή εκκίνησης τα 53,86 ευρώ/μεγαβατώρα.