ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Λίφτινγκ στο μοντέλο για το ρεύμα με ανάκτηση υπερεσόδων στην εμπορία

Μεγάλες ανατιμήσεις διαπιστώνει η ρυθμιστική αρχή ενέργειας μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Νέο μηχανισμό ανάκτησης κερδών σε βάση 11μήνου θα ενεργοποιήσει το ΥΠΕΝ.

Σε διορθωτικές κινήσεις στο μοντέλο που εφαρμόζεται από τον Αύγουστο για το ρεύμα προχωράει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υποδεικνύει ότι έχουν γίνει υπέρογκες αυξήσεις από τους παρόχους στο διάστημα αυτό. Για την ανάκτηση των υπερεσόδων που συγκεντρώνονται στην προμήθεια έχει δεσμευθεί το ΥΠΕΝ, ενώ σήμερα ανακοίνωσε ότι το μέτρο άμεσα ενεργοποιείται, καθώς η ΡΑΕ αναλαμβάνει την καταγραφή των υπερκερδών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με επιστολή της ΡΑΕ προς το ΥΠΕΝ που δημοσίευσε σήμερα η ΕΦΣΥΝ, καταδεικνύεται πως με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και την υποχρέωση των εταιρειών να ανακοινώνουν σταθερές ανταγωνιστικές χρεώσεις για τα τιμολόγια του επόμενου μήνα, έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις που φθάνουν έως και το έως 57% στα τιμολόγια του ρεύματος στο διάστημα που τρέχει το νέο μοντέλο καθώς οι εταιρείες προκειμένου να «καλυφθούν» απέναντι στις ενδεχόμενες διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου αύξησαν τις ανταγωνιστικές τους χρεώσεις τους.

Πιο αναλυτικά, για τον Αύγουστο που ήταν ο πρώτος μήνας εφαρμογής των νέων τρόπων υπολογισμού, η μέση τιμή των οικιακών τιμολογίων χαμηλής τάσης ήταν 60,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ με το προηγούμενο μοντέλο η τιμή θα ήταν στα 52,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα δηλαδή 15,3% χαμηλότερη.

Για τον Σεπτέμβριο οι τιμές παρουσίασαν εκ νέου αυξήσεις προσσεγγίζοντας τα 79 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ με τον προηγούμενο τρόπο τιμολόγησης θα ήταν στα 50,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Πρόκειται για μία αύξηση που φθάνει στο 57% σε σχέση με το παλαιό μοντέλο. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές κρατικές επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές προκειμένου να τους ενισχύσει απέναντι στις αυξημένες τιμές. Είναι ενδεικτικό ότι η κρατική επιδότηση κλήθηκε να καλύψει το 57% της χρέωσης τον Αύγουστο, το 82% τον Σεπτέμβριο και το 71% τον Οκτώβριο.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα των αυξήσεων, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού ανάκτησης υπερκερδών από τους προμηθευτές ρεύματος που θα τεθεί σε ισχύ από φέτος και επαναπροσδιορίζοντας τις συνθήκες στην καθολική υπηρεσία και στις μετακινήσεις από πάροχο σε πάροχο.

Χωρίς να έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα όλες οι παράμετροι του μέτρου, η κυβέρνηση θα κάνει έλεγχο στο 11μηνο, κάθε έτους στα έσοδα που έιχαν καταγράψει οι εταιρείες στο διάστημα αυτό προκειμένου να φανεί αν «έγραψαν» ζημιές ή υπερέσοδα και ένα ποσοστό της θετικής «διαφοράς» θα ανακτάται και θα κατευθύνεται προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να ενισχυθούν τα διαθέσιμα ποσά για τις επιδοτήσεις καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Κατά την ανακοίνωση του μέτρου, ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για μία σημαντική κίνηση προκειμένου να στηριχθεί η κοινωνία αλλά και να μην «επιτραπεί σε κανέναν να βγάλει χρήματα που δε δικαιούται», όπως είπε.

Σε σημερινή απάντηση στο δημοσίευμα για την επιστολή της ΡΑΕ, το ΥΠΕΝ τονίζει πως «η στοιχειώδης δεοντολογία ενός δημοσιεύματος για το ενεργειακό, προϋποθέτει την αποτύπωση των μη αμφισβητήσιμων στοιχείων για την κυβερνητική πολιτική, έτσι όπως αυτή προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας».

Και έκανε αναφορά στον παραπάνω νέο μέτρο λέγοντας πως ο «μηχανισμός ανάκτησης των όποιων υπερεσόδων δημιουργούνται στον κλάδο της προμήθειας, εξ αιτίας των ακραίων μεταβολών στην χονδρεμπορική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι στο τέλος Νοεμβρίου κάθε έτους, με την υποστήριξη της ΡΑΕ θα υπολογίζονται τα τυχόν υπερέσοδα των εταιρειών προμήθειας και θα ανακτώνται, προκειμένου να επιστρέψουν μέσα από τις επιδοτήσεις, στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Αυτονοήτως, λοιπόν, η ΡΑΕ καταγράφει τα όποια υπερέσοδα και ενημερώνει σχετικά το Υπουργείο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κόβεται το ρεύμα σε κακοπληρωτές που έχουν αλλάξει πάροχο

Να ενημερώνονται οι νέοι πάροχοι για «φέσια» σε προηγούμενους για να διακόπτουν την ηλεκτροδότηση προτείνουν οι εταιρείες. Τι συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση της ομάδας εργασίας παρόχων, ΥΠΕΝ και ΡΑΕ.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο νέος φόρος στην εμπορία ρεύματος

Ζημιές που ξεπέρασαν τα 400 εκατ. είχαν οι εταιρείες εμπορίας το 2021 και συνέχισαν να «μπαίνουν μέσα» το 2022, ενώ άρχισαν να «γράφουν» υπερέσοδα από τον Αύγουστο. Η ΡΑΕ θα ελέγξει αν και πόσο έχουν αυξήσει το μεικτό περιθώριο κέρδους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρό το έλλειμμα αερίου στην Ελλάδα, δεν θα χρειαστούν ακραία μέτρα

Ο ΔΕΣΦΑ υπολογίζει ότι με τις εισαγωγές LNG και άλλες παρεμβάσεις το έλλειμμα φυσικού αερίου σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία θα έπεφτε από 50 TWh σε 1,2 TWh. Ήπιες οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, κυρίως στον φωτισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: «Φτωχή» συγκομιδή εσόδων από το ειδικό τέλος στα υπερέσοδα

Ανοίγει τα χαρτιά του αύριο στη Βουλή ο πρόεδρος της ΡΑΕ για τα υπερέσοδα της ενεργειακής κρίσης. Οι εισπράξεις του Δημοσίου από το ειδικό τέλος δεν αναμένεται να καλύψουν πάνω από 10% του κόστους των τελευταίων μέτρων στήριξης.
energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξηλώνεται» το Χρηματιστήριο Ενέργειας, έρχονται οι διμερείς συμφωνίες

Υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης, η ΡΑΕ εξετάζει την αύξηση των διμερών συμβολαίων για το ρεύμα, ώστε να μειωθεί η έκθεση των καταναλωτών στις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις των τιμών.
Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς «καίει» μικρούς επενδυτές σε ΑΠΕ η γραφειοκρατία για τις άδειες

Όσοι είχαν την ατυχία να κάνουν αίτηση λίγο πριν την επιβολή εγγυητικών επιστολών αντιμετωπίζουν πολύμηνες καθυστερήσεις από τις κρατικές υπηρεσίες και κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με δυσβάστακτες εγγυητικές.