Φώτο: Shutterstock

Eurobank: Εντός στόχου η οικονομία για ύφεση 10,5% φέτος

Ο Επικεφαλής Οικονομολόγος της Eurobank εκτιμά ότι η ύφεση δεν θα ξεπεράσει το 10,5%, εάν το δ' τρίμηνο η συρρίκνωση σε σχέση με το προηγούμενο δεν υπερβεί το 5%. Από το β' 6μηνο 2021 θα αρχίσει η ανάκαμψη.

Εντός του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση, για ύφεση 10,5% μπορεί να κινηθεί η οικονομία το 2020, με την προϋπόθεση ότι η τριμηνιαία συρρίκνωση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο δεν θα ξεπεράσει το 5%, όπως εκτιμά η Eurobank, που προβλέπει ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει το δεύτερο μισό του 2021, όταν έχει εμβολιαστεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

«Η επίδοση του ελληνικού ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2020 συγκρίνεται δυσμενώς με τις αντίστοιχες στην Ευρώπη των 27, τόσο σε τριμηνιαία βάση (αύξηση μόλις 2,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο κατά το οποίο υπήρχε lockdown), όσο και σε ετήσια βάση (-11,7%)», τονίζει ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου της Eurobank και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της ΕΕΤ, Τάσος Αναστασάτος, σημειώνοντας ότι:

  • Η έντονα αρνητική ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο αντισταθμίζεται εν μέρει από τις  αναθεωρήσεις επί τα βελτίω των δύο προηγούμενων τριμήνων. Εάν εστιάσουμε στη σωρευτική μεταβολή σε σχέση με το τέλος του 2019, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Κροατία, Μάλτα, Ισπανία, Ρουμανία και Πορτογαλία) παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες, λόγω και της δομής των οικονομιών τους.
  • Στην Ελλάδα, αν και δυσάρεστη, η πτώση αυτή δεν είναι απροσδόκητη, δεδομένου ότι το τρίτο τρίμηνο είναι η περίοδος του χρόνου στην οποία συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής κίνησης του έτους (59% το 2019), η οποία φέτος καταγράφει μία μείωση κατά 78% έναντι του 2019 με στοιχεία έως τον Σεπτέμβριο. Ως επακόλουθο, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών το τρίτο τρίμηνο κατέγραψαν μία τεράστια μείωση κατά 44,9% σε ετήσια βάση.
  • Η ιδιωτική κατανάλωση ανέκαμψε ισχυρά κατά 15,3% σε τριμηνιαία βάση, γεγονός αναμενόμενο δεδομένου ότι το προηγούμενο τρίμηνο υπήρχε lockdown. Ωστόσο, και σε ετήσια βάση, τόσο η δημόσια όσο και η ιδιωτική κατανάλωση παρέμειναν σε θετικό έδαφος εξαιτίας των μέτρων στήριξης των εισοδημάτων που εφάρμοσε η κυβέρνηση.
  • Η θετική επίδοση της κατανάλωσης σχετίζεται και με την άνοδο των εισαγωγών κατά 9,6% σε τριμηνιαία βάση. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 31,5% σε ετήσια βάση αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε αποθεματοποίηση, καθόσον οι επενδύσεις παγίων παρέμειναν πρακτικά αμετάβλητες, τόσο σε τριμηνιαία, όσο και σε ετήσια βάση. Στο τέταρτο τρίμηνο αναμένεται εκ νέου πτώση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση λόγω του δεύτερου lockdown, ωστόσο οι αβεβαιότητες παραμένουν μεγάλες.

Ο κ. Αναστασάτος καταλήγει, τονίζοντας ότι, «εφόσον τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου επιβεβαιωθούν στην επόμενη αναθεώρηση, εάν στο 4ο τρίμηνο καταγραφεί μείωση κατά 5% σε τριμηνιαία βάση, η ύφεση στο σύνολο του έτους θα ανέλθει στο -10,5%».

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για το 2021, ο κ. Αναστασάτος προβλέπει πως, «δεδομένης της φετινής εμπειρίας, αναμένεται οι διαταραχές να συνεχιστούν στις αρχές του του 2021 και η οικονομία να επανέλθει σταδιακά σε τροχιά ανάκαμψης κατά το δεύτερο μισό του έτους, όταν σημαντικό μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί, τόσο στη χώρα μας όσο και στους βασικούς εμπορικούς μας εταίρους, εξαλείφοντας τις πιθανότητες νέων lockdowns».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φώτο: Shutterstock
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2021

Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί 5% το 2021 μετά την πτώση 3,8% του 2020 επιστρέφοντας στο πανδημίας επίπεδο μέχρι το τέλος του 2021 αναφέρει η μηνιαία έκδοση της «Global & Regional Monthly» της Eurobank.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύσκολη η πρόσβαση μικρομεσαίων σε κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Βασικός κανόνας για τη χρηματοδότηση θα είναι να μπορούν οι επιχειρήσεις και τα σχέδιά τους να εξασφαλίσουν έγκριση από τράπεζες. Μικρές και χαμηλής ανταγωνιστικότητας οι ελληνικές επιχειρήσεις.