ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε διαβούλευση η ίδρυση της 1ης Πολιτείας Καινοτομίας στην Αττική   

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους σε ειδική φόρμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Σε δημόσια διαβούλευση θέτουν το υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας την Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του έργου «Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα με Σ.Δ.Ι.Τ.». Πρόκειται για την  Α΄ Φάση του διαγωνισμού και απευθύνεται στην αναζήτηση του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης που θα αναλάβει την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Από την πρώτη μέρα που παραλάβαμε την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεχθήκαμε την εντολή του κυρίου Πρωθυπουργού να αναλάβουμε και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας με στόχο τη διασύνδεση της καινοτομίας, της επιστημονικής έρευνας και της αγοράς. Ένας, όμως, τέτοιος συγκεντρωμένος χώρος, όπου θα αποτελούσε σημείο αναφοράς για την Αττική και θα ακολουθούσε το επιτυχημένο παράδειγμα άλλων μεγάλων πόλεων και της Ελλάδας και του εξωτερικού, δεν υπήρχε. 

Με τον αρμόδιο Υφυπουργό κύριο Δήμα, από την πρώτη μέρα βρήκαμε το χώρο, τα κτίρια της παλιάς ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς, συνεννοηθήκαμε με τον ιδιοκτήτη του χώρου που ήταν ο ΕΟΦ, χωροθετήσαμε τον χώρο και τώρα ξεκινάμε τη δημόσια διαβούλευση για τον διαγωνισμό που σε λίγους μήνες θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, μέσα στην Αττική, σε έναν εξαιρετικό χώρο ανάμεσα σε πολλά πανεπιστήμια, όπου θα έχουν το κατάλληλο εργατικό και ερευνητικό δυναμικό για να λειτουργήσουν όλες αυτές οι καλές επιχειρήσεις. 

Η βοήθεια στη δημιουργία του κέντρου καινοτομίας στο ΧΡΩΠΕΙ όπως και γενικά στις επενδύσεις στον τομέα υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα ενισχύθηκε και από την πρόσφατη συμφωνία που υπογράψαμε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ τον κύριο Πομπέο για τη συνδρομή της κυβερνήσεως των ΗΠΑ σε επιχειρηματικά projects των αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας. Μέσα από αυτή τη συνεργασία ήδη έχουν επενδύσει εταιρίες όπως η Pfizer, η Microsoft, η Digital Realty και θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες.  Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και ετοιμαζόμαστε από τώρα για τη μετά-COVID εποχή».

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας επεσήμανε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως αρχίζει η δημόσια διαβούλευση για τον διαγωνισμό, για την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα. Σκοπός του εγχειρήματος είναι η αξιοποίηση ενός εγκαταλελειμμένου -επί πολλές δεκαετίες- ακινήτου, έκτασης 17.893 τ.μ, επί της οδού Πειραιώς και πιο συγκεκριμένα στις παλιές αποθήκες της ΧΡΩΠΕΙ. Στη θέση αυτή θα αναπτυχθεί ένας φυσικός χώρος Καινοτομίας που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα και την δημιουργία. Στόχος είναι να φιλοξενηθούν εντός του τμήματα έρευνας & ανάπτυξης επιχειρήσεων, startup, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα, προκαλώντας συνέργειες Καινοτομίας. Ευελπιστούμε να καταστεί η φυσική έδρα της Καινοτομίας στην Ελλάδα αλλά και σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για τη δημιουργία, νέων ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Πριν από 14 μήνες το έργο δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη και σήμερα, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ολοκληρώνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του».  

Στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης που υλοποιείται ως Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα. Παράλληλα, θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της καινοτομίας καθώς και την εμπορική εκμετάλλευση των εν λόγω εγκαταστάσεων. 

«Παρακαλείται ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, όπως προχωρήσει σε ενδεχόμενα σχόλια και παρατηρήσεις ως προς το περιεχόμενο των Βασικών Όρων της Πρόσκλησης για την οριστικοποίηση τους, έτσι ώστε η επικείμενη Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος να καταστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. Επισημαίνεται ότι η Δημόσια Διαβούλευση δεν αφορά στο συνολικό κείμενο της ανωτέρω Πρόσκλησης, παρά μόνο στους περιεχόμενους στην Πρόσκληση σε Διαβούλευση βασικούς όρους αυτής. Με την ολοκλήρωση της Δημόσιας Διαβούλευσης, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας θα προχωρήσει στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου της Πρόσκλησης Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις θα διαβιβάζονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsrt.gr
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

adonis, georgiadis, ypourgeio anaptyxis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Κατά 38% περισσότεροι οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ για την Αττική

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επεσήμανε ότι αλλάζει ο Βόρειος Τομέας και οι γειτονιές των δήμων του μέσα από μεγάλες και μικρές δημόσιες επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Aύξηση στον δείκτη εργασιών βιομηχανίας και εστίασης

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε πως ο κύκλος εργασιών τον Μάιο του 2021 ήταν αυξημένος κατά 67,9% για τα καταστήματα εστίασης και κατά 488,2% για τα καταλύματα συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 77% στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων πέτυχε η Ελλάδα

Το 2020 η Ελλάδα αντιπροσώπευε το 0,70% του συνόλου των ΑΞΕ στην Ευρώπη, έναντι 0,34% το 2019 και μέσου όρου 0,28% την προηγούμενη εικοσαετία και έτσι κατατάχθηκε, για πρώτη φορά, στην 23η θέση μεταξύ των 51 χωρών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Αύξηση κατά 70% στις άμεσες ξένες επενδύσεις το 2020

Όπως τόνισε ο υπ. Ανάπτυξης σε λίγες μέρες θα παρουσιαστεί η νέα ψηφιακή εφαρμογή με την οποία μπορεί ο επενδυτής να παρακολουθεί διεξοδικά κάθε βήμα και που βρίσκεται ο φάκελος της επένδυσης του.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύονται με 152 εργαζόμενους τα ερευνητικά κέντρα της χώρας

Αφορούν επιστημονικό - τεχνικό αλλά και διοικητικό προσωπικό, ενώ οι ερευνητικοί φορείς απέστειλαν τα χαρακτηριστικά που αφορούν στη λεκτική ονομασία, το γνωστικό αντικείμενο, καθώς και τα γενικά και ειδικά τυπικά προσόντα.