ΓΔ: 874.57 -0.20% Τζίρος: 28.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:58:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
thermikes kameres, thermal cameras
Φωτο: Shutterstock

O περίεργος όρος σε διαγωνισμό για συστήματα θερμομέτρησης

Για την προμήθεια συστημάτων θερμομέτρησης σε δήμους, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν εκτελέσει επιτυχώς τουλάχιστον πέντε παρόμοιες συμβάσεις με διαφορετικούς φορείς του Δημοσίου.

Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για προμήθειες εκατομμυρίων ευρώ που γίνονται μέσω αστραπιαίων διαγωνισμών με αφορμή την πανδημία και πολλές φορές αφήνουν πολλά περιθώρια παρεξηγήσεων, λόγω προβλέψεων που θεωρούνται φωτογραφικές. Ένα από τα τελευταία κρούσματα είναι ο μεγάλος διαγωνισμός του «Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη» (ΔΕΠΑΝ ΑΕ), στoν οποία συμμετέχουν αρκετοί δήμοι της χώρας.

Ο διαγωνισμός της ΔΕΠΑΝ ΑΕ είναι ύψους άνω των 9 εκατ. ευρώ και αφορά συμφωνία – πλαίσιο για την προμήθεια συστημάτων θερμομέτρησης που θα λειτουργήσουν σε κτίρια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αρκετοί αναρωτιούνται αν απαιτείται αυτή η προμήθεια, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως σύντομα θα αρχίσει ο εμβολιασμός ευπαθών και άλλων ομάδων του πληθυσμού.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά τελικά υπήρξε παράταση μέχρι προχθές, 7 Δεκεμβρίου, οπότε και είχε προγραμματιστεί η κατάθεση προσφορών. Κάποιοι ενδιαφερόμενοι διαμαρτύρονται για πρόβλεψη της προκήρυξης, σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι πρέπει «κατά την χρονική περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2019 (ημερομηνία έναρξης της πανδημίας) έως και την ημερομηνία υποβολής προσφοράς, να έχουν εκτελέσει επιτυχώς, τουλάχιστον πέντε (5) παρόμοιες συμβάσεις προμήθειας προς διαφορετικούς φορείς του Δημοσίου, ανεξαρτήτως αξίας, για το τμήμα για το οποίο υποβάλουν προσφορά. Σε περίπτωση ένωσης οικονομικών φορέων, η απαίτηση αυτή μπορεί να καλύπτεται από όλα τα μέλη της ένωσης αθροιστικά».

Όπως εξηγούν, «ζητούν, δηλαδή, από τους υποψηφίους να έχουν πέντε διαφορετικές συμβάσεις προμήθειας συστημάτων θερμομέτρησης από πέντε διαφορετικούς φορείς του δημοσίου, ανεξαρτήτως ύψους! Δηλαδή δεν «μετράει» μια μεγάλη σύμβαση με μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση! Επιπλέον οι υποψήφιοι αποκλείονται αν έχουν τέσσερις συμβάσεις τον τελευταίο χρόνο με δημόσιους φορείς ή αν έχουν πέντε συμβάσεις, αλλά οι δύο είναι με τον ίδιο δημόσιο φορέα». 

Η συμφωνία – πλαίσιο αφορά δύο διαφορετικά συστήματα και είναι διάρκειας τριών ετών. Πρώτον, την προμήθεια 200 Θερμικών Καμερών που μετρούν και απεικονίζουν διαφορές θερμοκρασίας σε δευτερόλεπτα, καταγράφουν τα αποτελέσματα, τεκμηριώνουν και μεταβιβάζουν γρήγορα τις τιμές μέτρησης. Δεύτερον «την προμήθεια 2.500 συστημάτων ανίχνευσης της θερμοκρασίας του σώματος με μέτρηση της υπέρυθρης ακτινοβολίας που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα (θερμική διάδοση υπό μορφή ακτινοβολίας)», με μέση τιμή 3.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, το Δίκτυο Πόλεων Δ.Ε.Π.ΑΝ. ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 ως «Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη», Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με πρωτοβουλία είκοσι τριών οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα που ενίσχυσαν οικονομικά το Δίκτυο κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας του. Περιλαμβάνει «μια σειρά από τοπικούς φορείς από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναπτύξουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες και τις υποδομές και να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των πολιτών, παρέχοντας καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες και ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petsas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέτσας: Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως από το φθινόπωρο μόνο όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα μπορούν να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης. Οι σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξέσπασε πόλεμος δημάρχων με Πατούλη για προμήθεια 223 εκατ. ευρώ

Το σχέδιο της Περιφέρειας για τεράστια προμήθεια απορριμματοφόρων και εξοπλισμό ανακύκλωσης προκαλεί έντονες αντιδράσεις των δημάρχων της Αττικής. Σε κίνδυνο ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση οφειλών σε δήμους: Ποιοι οι δικαιούχοι και ποια τα κριτήρια

Τις επόμενες ημέρες -σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης- τίθεται σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα, στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να προσφεύγουν για να ρυθμίζουν την οφειλή τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η παράταση του αυστηρού locdown στην Αττική

Ο υπ. Εσωτερικών, κ. Βορίδης, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις» και παραδέχθηκε ότι τα αυστηρά μέτρα είναι καταστροφικά για την οικονομία αλλά απόλυτα αναγκαία για την υγεία των πολιτών.