ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
money, xrimata, proypologismos, elleimma
Φωτο: Shutterstock

Αλλάζουν όλα στη χορήγηση δανείων με τον... σούπερ Τειρεισία του ΥΠΟΙΚ

Νέα βάση δεδομένων δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών, όπου θα καταγράφονται όλες οι οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο. Οι υποψήφιοι δανειολήπτες θα λαμβάνουν συνολική βαθμολογία (credit scoring).

Στην αλλαγή του τρόπου πρόσβασης σε δανεισμό όλων των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, μέσω ενός νέου Τειρεσία, στον οποίο θα καταγράφονται όλες οι οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο, στο πλαίσιο της προσπάθειας του οικονομικού επιτελείου για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στο 22o ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum, η πρόταση σύστασης της «Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης» περιλαμβάνεται στο πρώτο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που κατατέθηκε στην Κομισιόν και συζητείται αυτή την περίοδο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, στην Τράπεζα της Ελλάδος θα λειτουργεί μια Κεντρική Υπηρεσία η οποία θα ενημερώνει σε ετήσια βάση το σύστημα με το ιστορικό πληρωμών κάθε δανείου.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία βάση δεδομένων για νοικοκυριά, επιχειρήσεις με τις οφειλές τους σε Δημόσιο, φορείς του Δημοσίου, Τράπεζες. Με τη λειτουργία του φορέα όταν ένα φυσικό πρόσωπο ή μια επιχείρηση θα απευθύνεται σε τράπεζα ή σε κάποια επιχείρηση για δάνειο ή συνεργασία θα «ελέγχεται» το σύνολο της πιστοληπτικής του συμπεριφοράς.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έχουν πλήρη εικόνα και των οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία και όχι μόνο των δεδομένων που περιλαμβάνονται σήμερα στον Τειρεσία, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην πληρωμή οφειλών στις τράπεζες. Με βάση αυτή τη συνολική εικόνα θα βγαίνει μια συνολική βαθμολογία για κάθε υποψήφιο δανειολήπτη (credit scoring), η οποία θα μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με τη συμπεριφορά του στην εξυπηρέτηση οφειλών.

Έτσι, για παράδειγμα, ένα φυσικό πρόσωπο που ζητάει ένα καταναλωτικό δάνειο από τράπεζα, χωρίς να έχει οποιαδήποτε οφειλή σε τράπεζα σε καθυστέρηση, ή ακόμη και χωρίς να έχει καν κάποιο ανοικτό υπόλοιπο δανείου, θα μπορεί να αποκλείεται από το δανεισμό, στην περίπτωση που έχει υπέρογκες ή και καθυστερούμενες οφειλές στην εφορία ή σε ασφαλιστικό ταμείο.

Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια που προέρχονται από το NextGen EU (Ταμείο Ανάκαμψης), ενώ έκανε αναφορά σε όσες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει μέσα στην πανδημία αναφέροντας την προώθηση αποκρατικοποιήσεων, τον νέο πτωχευτικό κώδικα, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και του θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς. 

Τέλος, τόνισε πως και για την επόμενη χρονιά στόχος του υπουργείου και της κυβέρνησης παραμένει η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία και επεσήμανε την ανάγκη μαζί με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και την προώθηση μεταρρυθμίσεων να κλείσει το επενδυτικό κενό που έχει η Ελλάδα επί δεκαετίες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευελίξια στα δάνεια προς ΜμΕ ζητά από τις τράπεζες ο υπ. Οικονομικών

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα πιστωτικά κριτήρια δίνοντας βάρος στις προοπτικές των επιχειρήσεων, με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να μη δημιουργηθεί μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.
staikouras, YPOIK, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Το ενδιαφέρον για το ακίνητο στις Γούρνες επιβεβαιώνει την κυβέρνηση

«Η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τη βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Έξοδος από την εποπτεία το 2022 - επενδυτική βαθμίδα το 2023

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως με αυτό το προσχέδιο υλοποιείται ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ύψους 42,7 δισ., κρατώντας όρθια την κοινωνία και την οικονομία.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Οι στόχοι για μετάβαση σε μια πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη

Ο προϋπολογισμός του 2021 αποτελεί τον πρώτο στην ιστορία της χώρας με ρητή αναφορά στην κλιματική διάσταση, ενώ όλες οι δημόσιες επενδύσεις ευθυγραμμίζονται με την αρχή της «Μη Πρόκλησης Σημαντικής Βλάβης».