ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΕΚΤ: Επιτρέπονται τα μερίσματα από τράπεζες με αυστηρούς όρους

Η απόφαση της ΕΚΤ δεν έχει ιδιαίτερη επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι η προσπάθεια ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης δεν θα επιτρέψει το 2021 διανομές μερισμάτων.

Τη δυνατότητα να επανεκκινήσουν τις περιορισμένες πληρωμές μερισμάτων το επόμενο έτος δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα ευρωπαϊκά ιδρύματα, μετά την απαγόρευση 9 μηνών, ενώ συστήνει συνέπεια ως προς τα μπόνους, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που προκαλείται από την πανδημία.

Η κίνηση της ΕΚΤ έρχεται μια εβδομάδα έπειτα από την αντίστοιχη άρση από την Τράπεζα της Αγγλίας. Μαζί με την Fed, οι περισσότεροι ρυθμιστές των τραπεζών περιόρισαν τα μερίσματα όταν η πανδημία έπληξε την οικονομία στις αρχές του έτους. Η απαγόρευση αυτή βοήθησε στη διατήρηση του κεφαλαίου, δίνοντας στις τράπεζες μεγαλύτερα αποθέματα για να απορροφήσουν τις απώλειες ωστόσο έπληξε και τις μετοχές τους.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι τα μερίσματα και οι επαναγορές μετοχών πρέπει να είναι κάτω από το 15% των συνολικών κερδών τα τελευταία δύο χρόνια ή όχι υψηλότερα από το 0,2% του δείκτη CET1, όποιο από τα δύο είναι χαμηλότερο. Οι τράπεζες πρέπει να είναι κερδοφόρες και να έχουν «εύρωστη κεφαλαιακή τροχιά», πρόσθεσε η Κεντρική Τράπεζα. 

Παράλληλα, επαναδιατύπωσε προηγούμενη οδηγία της για «εξαιρετική αυτοσυγκράτηση» ως προς τις καταβολές των μπόνους, απορρίπτοντας, αναβάλλοντας ή μετατρέποντας σε μετοχές όσο το δυνατόν περισσότερες πληρωμές.

Σημειώνεται πως η απόφαση της ΕΚΤ δεν έχει ιδιαίτερη επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι η προσπάθεια ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης δεν θα επιτρέψει το 2021 διανομές μερισμάτων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράπανος: Στα 11,2 δισ. η δανειοδότηση των επιχειρήσεων για το 8μηνο

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ δήλωσε πως πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν δανειοδοτούνται, καθώς δεν διαθέτουν οικονομικά στοιχεία, βαρύνονται με κόκκινα δάνεια, δεν έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ή έχουν αρνητικά ή ανεπαρκή κεφάλαια.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευελίξια στα δάνεια προς ΜμΕ ζητά από τις τράπεζες ο υπ. Οικονομικών

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα πιστωτικά κριτήρια δίνοντας βάρος στις προοπτικές των επιχειρήσεων, με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να μη δημιουργηθεί μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Η μεθοδολογία των stress test των τραπεζών για την κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα stress test θα βοηθήσουν στη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της ποιότητας των στοιχείων και στο να γίνουν κατανοητά τα πλαίσια των ασκήσεων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να εκτιμήσουν τον κλιματικό κίνδυνο.