ΓΔ: 910.29 0.69% Τζίρος: 82.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mortgage
Πηγή: Shutterstock

Ορατό το ναυάγιο στο σχέδιο για τα «κόκκινα» στεγαστικά

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Δεκάδες χιλιάδες οι ενδιαφερόμενοι, λίγες οι ολοκληρωμένες αιτήσεις, μετρημένες στα δάκτυλα οι ρυθμίσεις και μόνο μία με αξιοποίηση κρατικής επιδότησης. Αρνητικοί οι Θεσμοί των δανειστών σε παράταση. Αποτυχία του ίδιου σχεδίου και στην Κύπρο.

Ορατός είναι ο κίνδυνος ναυαγίου του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με δυνατότητα επιδότησης δόσεων ρυθμισμένων δανείων από το κράτος, καθώς στο σύστημα αξιολόγησης των αιτήσεων έχει δημιουργηθεί πρωτοφανές μποτιλιάρισμα, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες και την επιτυχή ρύθμιση ελάχιστων δανείων.

Στο μεταξύ, έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη ισχύος του νόμου, καθώς έχουν απομείνει περίπου δύο μήνες ως τα τέλη Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των τραπεζών συμφωνούν ότι θα χρειασθεί μια παράταση ισχύος του νόμου για να αξιοποιηθεί επαρκώς, αλλά προς το παρόν δεν έχουν καταφέρει να βρουν ευήκοα ώτα στους εκπροσώπους των δανειστών.

Αντίθετα, μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκαθάρισε πρόσφατα την αρνητική του τοποθέτηση σε οποιαδήποτε παράταση του νόμου, τονίζοντας (στη δήλωση που έγινε μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης βάσει του άρθρου IV του καταστατικού του) ότι «η προστασία των στεγαστικών δανείων και τα έκτακτα καθεστώτα ρύθμισης για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έχουν παρεμποδίσει την ουσιαστική αναδιάθρωση του χρέους, έχουν υπονομεύσει την νοοτροπία πληρωμών και θα πρέπει να εκλείψουν μόνιμα».

Τα νεότερα στοιχεία από την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους είναι απογοητευτικά, καθώς δείχνουν ότι μόνο 167 δανειολήπτες έχουν καταφέρει να φθάσουν ως τώρα στο στάδιο της υποβολής αίτησης, παρόλο που έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 41.217 χρήστες, ενώ άρχισαν τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 27.810 χρήστες.

Ακόμη χειρότερα, από τους 167 που έχουν υποβάλει αιτήσεις, μόνο 21 έχουν πάρει από τις τράπεζες πρόταση ρύθμισης και μόνο οκτώ έχουν φθάσει στο τελικό στάδιο, ρυθμίζοντας τα δάνειά τους.

Η κρατική επιδότηση παραμένει ως τώρα εντελώς αναξιοποίητη, αφού μόνο μία ρύθμιση έχει εγκριθεί με την επιδότηση δόσης από το Δημόσιο. Σε αυτή την περίπτωση, ο δανειολήπτης εξασφάλισε επιδότηση 40% στη μηνιαία δόση δανείου ύψους περίπου 80.000 ευρώ, το οποίο ρυθμίσθηκε να πληρωθεί σε 24 χρόνια.

Αποτυχία και στην Κύπρο

Το σχέδιο για τη ρύθμιση στεγαστικών δανείων με κρατική επιδότηση δεν πνέει τα λοίσθια μόνο στην  Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, όπου για πρώτη φορά εφαρμόσθηκε τέτοιο σχέδιο (σχέδιο «Εστία»), το οποίο, στη συνέχεια, αντέγραψε η ελληνική κυβέρνηση και εγκρίθηκε με γρήγορες διαδικασίες από την Κομισιόν, επειδή ακριβώς είχε προηγηθεί το κυπριακό σχέδιο.

Στην Κύπρο, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, ο αριθμός των ολοκληρωμένων αιτήσεων ρύθμισης είναι πολύ μικρός και πολύ μικρότερος είναι ο αριθμός των εγκεκριμένων αιτήσεων από τις τράπεζες.

Όπως έγραψε το stockwatch.com.cy, έχουν υποβληθεί μόλις 220 αιτήσεις στο σύνολο των περίπου 12 χιλιάδων δικαιούχων δανειοληπτών που πληρούν τα κριτήρια να ενταχθούν στο «Εστία». Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί με δάνεια ύψους 70 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις 2% των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, ύψους 3,4 δισ. ευρώ, που στοχεύει να καλύψει το «Εστία».

Σύμφωνα με ερμηνείες που δίνονται, μεγάλος αριθμός δανειοληπτών δεν έχουν κατανοήσει το σχέδιο, ενώ πιθανό είναι να διστάζουν αρκετοί να υποβάλλουν αιτήσεις, για να μην αποκαλυφθούν τα εισοδήματα ή τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, εμφανίσθηκε πρόσφατα ενοχλημένος για την κριτική που ασκείται στο υπουργείο περί αποτυχίας του σχεδίου «Εστία».

«Αυτός που θέλει να κάνει αίτηση για το Εστία θα μπορέσει να κάνει αίτηση και θα διευκολυνθεί να κάνει. Αλλά το κράτος δεν παρακαλεί κανένα για να ενταχθεί στο Εστία. Για όσους επιθυμούν να ενταχθούν το σχέδιο, αυτό είναι εκεί. Όποιος δεν επιθυμεί να υποβάλει αίτηση ή να αποκαλύψει εισοδήματα και επιμέρους στοιχεία, ας μην υποβάλει», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο «Εστία» ως γενναιόδωρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Βγαίνουν από το τούνελ οι τράπεζες, τελευταίο έτος υψηλών ζημιών

Εκτινάχθηκαν 8,5 φορές υψηλότερα, στα 4,4 δισ. ευρώ, οι ζημιές προ φόρων στο 9μηνο του 2021, για να μειωθεί κατά 65% το απόθεμα «κόκκινων» δανείων. Σε «ζώνη κινδύνου» βρίσκονται δάνεια 9,4 δισ. ευρώ μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεγονός τα πρώτα «κουρέματα» δανείων με... κομπιούτερ έως και 80%

Λειτούργησε ο εξωδικαστικός μηχανισμός για ρύθμιση χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο με αλγόριθμο και έγιναν οι πρώτες 24 ρυθμίσεις που είναι οριστικές. Οκτώ παραδείγματα διευθέτησης με τον αυτόματο μηχανισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση Χαρδούβελη για κινδύνους από τον αναβαλλόμενο φόρο

Ο κίνδυνος να εκδώσουν μετοχές οι τράπεζες αν έχουν ζημιές από τις μεγάλες τιτλοποιήσεις αποτελεί παράγοντα επιβράδυνσης της εξυγίανσης χαρτοφυλακίων, τονίζει ο Γκ. Χαρδούβελης, εισηγητής του νόμου για το DTC.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση SSM: Τι είδαν οι επόπτες από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

Πάνω από 15% τα δάνεια που μπήκαν το 2020 σε αναστολή. Μειώθηκαν στο 30% τα μη εξυπηρετούμενα, αλλά υπάρχουν και δάνεια 24 δισ. ευρώ σε αρχική καθυστέρηση. Χαμηλότερο στην Ευρώπη το λειτουργικό κόστος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση Στουρνάρα για νέα NPL, ζητά λύση για αναβαλλόμενο φόρο

Οι τράπεζες θα πρέπει να επανεξετάσουν τις προβλέψεις που έχουν σχηματίσει για τον πιστωτικό κίνδυνο, ενώ η κυβέρνηση καλείται να βρει λύση για να μειωθεί η συμμετοχή αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαια.
loan
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόβουν στο μισό οι τράπεζες τη δόση δανείων που βγαίνουν από αναστολή

Το πρώτο βήμα έγινε από την Πειραιώς με πρόγραμμα σταδιακής επανόδου σε κανονική εξυπηρέτηση σε ορίζοντα 18 μηνών. Στόχος των τραπεζών να αποφύγουν μεγάλο κύμα νέων «κόκκινων» δανείων.