ΓΔ: 910.34 0.25% Τζίρος: 43.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Διαγράφονται τα πρόστιμα για Μ.Υ.Φ., ρύθμιση για ασφαλιστικές οφειλές

Πλήθος θεμάτων πολλών υπουργείων ρυθμίζει η κυβέρνηση με ογκωδέστατο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε μετά τα μεσάνυκτα στη Βουλή. Διαγράφονται τα πρόστιμα για συγκεντρωτικές καταστάσεις, επανένταξη σε ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών.

Στη διαγραφή των προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων του έτους 2014 που είχαν επιβληθεί σε χιλιάδες φορολογούμενους προχωρά το υπ. Οικονομικών, ενώ το υπουργείο Εργασίας δίνει δυνατότητα επανένταξης σε ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε όσους την έχασαν λόγω την πανδημίας.

Τα παραπάνω προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σε ογκώδες πολυνομοσχέδιο - σκούπα (δείτε εδώ το σχέδιο νόμου και εδώ την αιτιολογική έκθεση) με κατεπείγουσες ρυθμίσεις πολλών υπουργείων, οι οποίες ενσωματώθηκαν σε ρυθμίσεις θεμάτων της πανδημίας από το υπουργείο Υγείας και κατατέθηκαν μετά τα μεσάνυκτα στη Βουλή. Στο νυχτερινό πολυνομοσχέδιο έχουν «χωρέσει», με το πρόσχημα της πανδημίας, κάθε είδους διατάξεις που παρέμεναν σε εκκρεμότητα, από την φορολογία τυχερών παιγνίων ως τα απαιτούμενα προσόντα για τους επαγγελματίες οπλίτες.

Ειδικότερα,

 • Σχετικά με τις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών (Μ.Υ.Φ.) προβλέται ότι: Καταστάσεις φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών, για το ημερολογιακό έτος 2014 που υπεβλήθησαν από 21.1.2016 έως και 25.1.2016 θεωρούνται ως εμπρόθεσμες. Πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ακυρώνονται ή, εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται με οφειλές και, στην περίπτωση που δεν υπάρχει οφειλή, επιστρέφονται.
 • Ικανοποιώντας σχετικό αίτημα των λογιστών, το υπ. Οικονομικών περιέλαβε διάταξη που προβλέπει παράταση υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών - φοροτεχνικών που ασθενούν από κορνοϊό COVID-19 και των εντολέων - πελατών τους. Η παράταση θα ισχύει για ένα μήνα μετά την έξοδο του λογιστή από το νοσοκομείο. Παράταση μέχρι τρεις μήνες προβλέπεται σε περίπτωση θανάτου λογιστή - φοροτεχνικού λόγω κορωνοϊού COVID-19.
 • Για την επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού σε καθεστώς ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών ορίζεται ότι συντελείται με την καταβολή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2020, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η.12.2020. Η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων της αναβιώσασας ρύθμισης παρατείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

Αλλαγή για τα εγκλήματα φοροδιαφυγής

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε αλλαγή των προθεσμιών παραγραφής των εγκλημάτων φοροδιαφυγής, την ώρα που αποστέλλονται χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογικών ελέγχων στις εφορίες, πριν παρέλθει ο χρόνος παραγραφής τους. Η σχετική διάταξη για την παραπομπή εγκλημάτων φοροδιαφυγής σε ποινική δίκη προβλέπει ότι:

1. Εάν με βάση την οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή την πράξη επιβολής προστίμου συντρέχει περίπτωση τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης εγκλήματος φοροδιαφυγής, όπως ορίζεται στο άρθρο 66, υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 68 του Κώδικα. Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως.

2. Η παραγραφή των εγκλημάτων του παρόντος νόμου αρχίζει από το πέρας του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση μπορεί, σύμφωνα με το άρθρο 36, να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, εκτός κι αν έχει ήδη εκδοθεί τέτοια πράξη, οπότε η παραγραφή των ως άνω εγκλημάτων αρχίζει από την έκδοση της πράξης αυτής.

Σημειώνεται ότι το νέο άρθρο εφαρμόζεται στα εγκλήματα που τελούνται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Μεταξύ των διατάξεων του νομοσχεδίου, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αναφέρονται σε:

 • Εφαρμογή μηδενικού συντελεστή Φ.Π.Α. σε εμβόλια και in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την πρόληψη και τη διάγνωση της νόσου COVID-19 και σε συναφείς υπηρεσίες.
 • Ένταξη τυφλών με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% σε ισχύουσες απαλλακτικές διατάξεις για αναπήρους από την 1η Ιανουαρίου 2021.
 • Υπαγωγή ειδών για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία όρασης στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%.
 • Επέκταση της ρύθμισης περί μη επιβολής προστίμων σε εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επόμενων.
 • Παράταση ως τις 31.3.2021 της απόσυρσης ταμειακών μηχανών - Φ.Η.Μ.
 • Αλλαγή στη φορολογία κερδών από τυχερά παίγνια που διεξάγονται με στήλες. Ο συντελεστής φόρου των κερδών μειώνεται σε 0,0% για τα πρώτα 100 ευρώ και διαμορφώνεται προοδευτικά ως το 7,5% για ποσά άνω των 500 ευρώ.
 • Καθιέρωση επιδότησης μεταφορικού κόστους σε επιχειρήσεις που εκδίδουν εφημερίδες για το 2021.
 • Δυνατότητα απασχόλησης συνταξιούχων e-ΕΦΚΑ με συμβάσεις έργου διάρκειας οκτώ μηνών για την υποστήριξη των διαδικασιών απονομής συντάξεων.
 • Νέα διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου κατά το έτος 2021. Η σχετική εισήγηση του Υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιουλίου 2021.
 • Παράταση μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τις 28.2.2021.
 • Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας εμμέσων μελών μέχρι την ολοκλήρωση της διασταύρωσης των στοιχείων τους με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και πάντως όχι πέραν της 28ης.2.2021.
 • Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ.
 • Έκτακτα και επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020.
 • Προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης ανεργίας εποχικά εργαζομένων σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα: Ειδικά για το έτος 2020 αρκούν πενήντα (50) ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, για να λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας.
 • Επιβολή κυρώσεων σε εργοδότη που αξιώνει και λαμβάνει από εργαζόμενο μέρος ή το σύνολο του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Το αδίκημα διώκεται κατ' έγκληση και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή οριζόμενη σε τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων (ημερήσιων μονάδων) δεν μπορεί να είναι μικρότερο των δεκατεσσάρων (14) ευρώ.
 • Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού με αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534,00) ευρώ ανά μήνα.
 • Μέτρα στήριξης της ναυτικής εργασίας: Ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις-πλοιοκτήτες - εφοπλιστές που πλήττονται σημαντικά δύνανται να παρατείνουν ή να θέτουν αρχικώς σε αναστολή συμβάσεις ναυτολόγησης ναυτολογημένων ναυτικών, οι οποίοι λαμβάνουν αποζημίωση ειδικού σκοπού.
 • Παράταση προθεσμίας για τη δήλωση του διακριτικού τίτλου των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων - διαμερισμάτων έως τις 31.3.2021.
 • Μέτρα στήριξης χερσαίων επιβατικών μεταφορών: Χορηγείται έκτακτη ενίσχυση στις εταιρείες ΚΤΕΛ, ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., στα τουριστικά γραφεία και στις τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών, που διαθέτουν ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης, καθώς και στα τουριστικά γραφεία που διαθέτουν και έχουν θέσει σε κυκλοφορία τουριστικά τρένα, οι οποίες πλήττονται από τον αναγκαστικό περιορισμό των οδικών και σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών εξαιτίας μέτρων κρατικής παρέμβασης, που αποσκοπούν στον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.
 • Παράταση και αποπληρωμή των παροχών του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» για το έτος 2021.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πέντε νέα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στον τουρισμό

Αποζημίωση ειδικού σκοπού για ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς. Τι ισχύει για εποχικά εργαζόμενους σε καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία. Μέσα στις επόμενες μέρες η σχετική νομοθετική ρύθμιση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστολές Μαρτίου: Διευκρινίσεις για τα κριτήρια επιλεξιμότητας επιχειρήσεων

Διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων, για την υποβολή δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας.