ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Φώτο: ΑΠΕ

Γ. Χαντζηνικολάου: Κλειδί για τις τράπεζες η αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου από το βήμα του 11ου Συνεδρίου της ΕΕΔΕ σημείωσε τις σύγχρονες ανάγκες διαχείρισης κινδύνων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, ως κεντρικός ομιλητής, στο 11ο ετήσιο συνέδριο της ΕΕΔΕ υπό τον τίτλο «11th Risk Management and Compliance» αναφέρθηκε εκτενώς στις σύγχρονες ανάγκες διαχείρισης κινδύνων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στην ομιλία του με τον τίτλο «Η σημασία της Διαχείρισης Κινδύνων στο πλαίσιο της Εταιρικής Διακυβέρνησης»

Ο κ. Χαντζηνικολάου επεσήμανε ιδίως ότι η σωστή διαχείριση των πάσης φύσεως κινδύνων έχει διαχρονική αξία και δεν καλύπτει μόνο περιόδους που χαρακτηρίζονται από τον υψηλό όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρόσθεσε οτι οι Εποπτικές Αρχές, μετά τις αδυναμίες που ανέδειξε η Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008, ενεργούν σήμερα σε ένα συντεταγμένο κανονιστικό πλαίσιο, που εγγυάται την εκπλήρωση της αποστολής τους, δηλαδή την διαρκή τήρηση της διαδικασίας διαχείρισης κινδύνων από τους εποπτευόμενους. Το σήμερα υφιστάμενο αυστηρό αλλά και πλήρες σύστημα εποπτείας είναι αποτέλεσμα της παραπάνω κρίσης.

Παράλληλα επισήμανε οτι η εφαρμογή των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης στην διαχείριση κινδύνων αποβαίνει κρίσιμη. Στη διαχείριση κινδύνων θα πρέπει πάντα να σταθμίζεται ο κίνδυνος και το αναμενόμενο όφελος, όπως επίσης η ιδανική απόδοση των ίδιων κεφαλαίων.

Ο κ. Χαντζηνικολάου τόνισε πως η εταιρική διακυβέρνηση, επέβαλε κανόνες πληρέστερης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας των Διοικητικών Συμβουλίων, τον αυστηρό διαχωρισμό Εκτελεστικών και μη Εκτελεστικών μελών του ΔΣ και την ανεξαρτησία των Προέδρων των κρίσιμων επιτροπών του ΔΣ, μία από τις οποίες είναι και η Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων.

Σε 4 πεδία δράσης καλείται σήμερα να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο η Ανεξάρτητη  Μονάδα Διαχείρισης κινδύνων και αυτά είναι: η χάραξη των πολιτικών κινδύνου ώστε να υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση κεφαλαίων και ρευστότητας, η αναλογία ρίσκου και αναμενόμενου οφέλους, οι προκλήσεις από τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και κυρίως η εμπέδωση της κουλτούρας ότι η διαχείριση κινδύνων είναι κοινός στόχος. Στην πραγματικότητα  όλα τα τραπεζικά στελέχη, ανεξαρτήτως βαθμίδας, θα πρέπει να μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αρχές.

Ο CRO πρέπει να λειτουργεί μέσα στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Τράπεζας, ως ο στρατηγικός συνεταίρος των επιχειρηματικών στελεχών, για τη λήψη των βέλτιστων αποφάσεων αλλά και ως ανεξάρτητος σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο σε θέματα διαχείρισης κινδύνων.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

επιτόκιο στεγαστικού δανείου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι λέι η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας για τραπεζικούς λογαριασμούς

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας υπενθυμίζει πως το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού προσφέρεται δωρεάν και καμία επιβάρυνση ή απαίτηση αγοράς ασφαλιστικών/επενδυτικών προϊόντων δεν είναι νόμιμη. Αρνηθείτε τέτοιες πιέσεις.
Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λ. Παπαγαρυφάλλου: Ο ρόλος των τραπεζών στο νέο παραγωγικό μοντέλο

Στο Delphi Economic Forum XI, ο Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, αναπληρωτής CEO της Alpha Bank, παρουσίασε τους έξι βασικούς πυλώνες που στηρίζουν το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης και τον ρόλο των τραπεζών
Τζερόμ Πάουελ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αρχείο στην έρευνα κατά του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ

Η εισαγγελέας της Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την απόσυρση δίωξης κατά του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για το κόστος ανακαίνισης, ανοίγοντας τον δρόμο για την επικύρωση του διαδόχου του στη Γερουσία.
Βασίλης Καραμούζης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καραμούζης: Επενδυτικό κύμα σε ενέργεια, τεχνολογία, άμυνα και ύδρευση

Ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Καραμούζης, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της νέες μεγάλες επενδύσεις σε ενέργεια, τεχνολογία, άμυνα και υδάτινους πόρους.
Γιώργος Χαντζηνικολάου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χαντζηνικολάου: Οι τράπεζες έτοιμες να στηρίξουν την ανάπτυξη

O πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφάλαια και ρευστότητα, όμως η πιστωτική επέκταση εξαρτάται από την αύξηση των επενδύσεων.