Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να αντιμετωπίσει τη νέα ενεργειακή κρίση και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που αναδύονται στο διεθνές περιβάλλον, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου AKTOR και διευθύνοντα σύμβουλο της Atlantic SEE LNG Trade, κ. Αλέξανδρο Εξάρχου. Μιλώντας στο Delphi Economic Forum, σε συζήτηση με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Παναγοπούλου, ο κ. Εξάρχου υπογράμμισε ότι η χώρα μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη.
Όπως επισήμανε, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη νέα κρίση από πιο ισχυρή θέση σε σχέση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Παράλληλα, μπορεί να εκμεταλλευτεί τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, καθώς βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και διαθέτει ισχυρή στρατιωτική επάρκεια.
Ο συνδυασμός των παραγόντων
Ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε στη σημασία του κάθετου διαδρόμου από εθνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι συμβάλλει στη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής. Τόνισε πως η ενίσχυση των εξοπλιστικών δυνατοτήτων της Ελλάδας από τις ΗΠΑ και η δημιουργία ενεργειακού κόμβου αμερικανικών συμφερόντων στη χώρα ενδυναμώνουν τη γεωπολιτική της θέση περισσότερο από κάθε άλλη συγκυρία στο παρελθόν.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία παραμένει η πλέον αναπτυσσόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που δημιουργεί ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για την αξιοποίηση της νέας κατάστασης.
Η Ελλάδα ως γέφυρα ΗΠΑ – Ε.Ε.
Ο επικεφαλής του Ομίλου AKTOR ανέδειξε τη σημασία της στήριξης που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στο έργο του κάθετου διαδρόμου. Όπως είπε, η πρωτοβουλία αυτή ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας μεταξύ των επιδιώξεων των ΗΠΑ και της πολιτικής της Ε.Ε., δίνοντάς της τη δυνατότητα να αξιοποιήσει καλύτερα τη νέα ενεργειακή συγκυρία.
Αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου
Ο κ. Εξάρχου προειδοποίησε ότι οι καταστροφές στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου του Κατάρ λόγω πολέμου προκαλούν σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας στη διεθνή αγορά. Επειδή το Κατάρ αποτελεί βασικό προμηθευτή της Κίνας, εκτίμησε ότι το Πεκίνο θα στραφεί προς τη Ρωσία, γεγονός που θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο έχει απαγορευθεί στην Ε.Ε.
Ανάγκη για εξασφάλιση ποσοτήτων
Ο επικεφαλής του Ομίλου AKTOR και διευθύνων σύμβουλος της Atlantic SEE LNG Trade υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει μακροχρόνια αποθέματα φυσικού αερίου για να αποφύγει φαινόμενα αισχροκέρδειας. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως προειδοποίησε, η Ε.Ε. ενδέχεται να δοκιμαστεί έντονα τον επερχόμενο χειμώνα, εάν μείνει εκτεθειμένη στις διακυμάνσεις της αγοράς και τον πληθωρισμό, εν μέσω παγκόσμιων προβλημάτων τροφοδοσίας.
Ο ίδιος σχολίασε ότι το πρόβλημα δεν προκύπτει μόνο από τις συγκρούσεις σε Ουκρανία και Ιράν, αλλά κυρίως από την αδυναμία της Ευρώπης να εκφράσει ενιαία πολιτική και να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ευρωπαϊκές αποφάσεις τύπου πανδημίας
Τέλος, ο κ. Εξάρχου εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα ενεργειακή κρίση θα οδηγήσει την Ε.Ε. να λάβει κεντρικές αποφάσεις για όλα τα κράτη-μέλη, όπως συνέβη κατά την πανδημία. Ανέφερε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω ενός νέου Ταμείου Ανάκαμψης ή της έκδοσης Ευρωομολόγου, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να διασφαλιστεί η ενεργειακή σταθερότητα της Ευρώπης.