ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

BAT: Γιατί επιλέξαμε την Ελλάδα για δημιουργία 200 θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με τον κ. Βιτάλι Κοτσένκο, πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της British American Tobacco Hellas, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα αλλάζει συνεχώς προς το καλύτερο.

Στρατηγική αγορά αποτελεί για την British American Tobacco η Ελλάδα, ενώ πολυσχιδής γίνεται η συμβολή της στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βιτάλι Κοτσένκο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της British American Tobacco Hellas.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει επιλεγεί να αποτελεί την έδρα του περιφερειακού cluster της BAT. Παράλληλα μέσω του Διεθνούς Διαμετακομιστικού Κέντρου που ο όμιλος έχει δημιουργήσει στο λιμάνι του Πειραιά, διακινούνται προς σημαντικές αγορές του εξωτερικού, σε ετήσια βάση, προϊόντα η αξία των οποίων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αγορές παγκοσμίως στις οποίες o όμιλος επενδύει σε υψηλής τεχνολογίας προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία και πιο συγκεκριμένα στο θερμαινόμενο προϊόν καπνού glo και στο προϊόν ατμίσματος Vuse.

«Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα αλλάζει γρήγορα» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κοτσένκο και συνεχίζει: «Είναι πολύ σημαντικό για την επιχειρηματική κοινότητα να βλέπει ότι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων παραμένει προτεραιότητα, ώστε οι μεγάλοι όμιλοι να μπορούν να φέρνουν νέες επενδύσεις στη χώρα, δίνοντας το παράδειγμα και προβάλλοντας την επόμενη, καλύτερη ημέρα της ελληνικής οικονομίας».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας στην Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι «στις επενδύσεις που εξετάζει η British American Tobacco σημαντικό ρόλο παίζουν τα καινοτόμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας του ομίλου με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία που προσφέρουν σημαντικές εναλλακτικές για τους καταναλωτές, με τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται να φτάνουν τις 200 και να έρχονται να προστεθούν στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών παρά την κρίση της πανδημίας».

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο κ. Κοτσένκο, συνεχίζεται η στήριξη της British American Tobacco σε χιλιάδες λιανεμπόρους, χονδρεμπόρους και Έλληνες αγρότες μέσω της αγοράς καπνού και γενικότερα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Βιτάλι Κοτσένκο, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της British American Tobacco Hellas στη Μαρία Τσιβγέλη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η British American Tobacco Hellas είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στην ελληνική αγορά προϊόντων καπνού, με σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Με ποιο τρόπο η εταιρεία διασφαλίζει τη δυναμική επιχειρηματική ανάπτυξη και ενισχύει την ανταγωνιστικότητάς της;

Η Ελλάδα αποτελεί στρατηγική αγορά για την British American Tobacco, σε πολλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά, μέσω του Διεθνούς Διαμετακομιστικού Κέντρου που ο όμιλος έχει δημιουργήσει στο λιμάνι του Πειραιά, διακινούνται προς σημαντικές αγορές του εξωτερικού, σε ετήσια βάση, προϊόντα η αξία των οποίων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αγορές παγκοσμίως στις οποίες επενδύουμε σε υψηλής τεχνολογίας προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία και πιο συγκεκριμένα στο θερμαινόμενο προϊόν καπνού glo και στο προϊόν ατμίσματος Vuse. Η «υπερδύναμή» μας, όμως, δεν είναι άλλη από τους ανθρώπους μας. Αναγνωρίζοντας την καθοριστική σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στην επιχειρηματική ανάπτυξη, έχουμε επενδύσει σημαντικά στους εργαζομένους μας, μια επιλογή για την οποία έχουμε λάβει 16 βραβεύσεις ως ένα από τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα στη χώρα. Παράλληλα, η εταιρεία προσφέρει στην Ελλάδα σημαντικές δυνατότητες διεθνούς καριέρας μέσα από διεθνείς ρόλους που έχουν έδρα την χώρα, ενώ, μέσα από τον διεθνή χαρακτήρα της οργάνωσης, συμβάλλει στην προσπάθεια επιστροφής στην Ελλάδα στελεχών που τα χρόνια της κρίσης είχαν πάει στο εξωτερικό. Μάλιστα, στις παροχές έχει πλέον προστεθεί το "Smart Working", δίνοντας την επιλογή σε όλη τη διάρκεια του έτους για εργασία από το σπίτι ή από όπου αλλού επιθυμεί ο κάθε εργαζόμενος.

Πώς αποδεικνύεται η ψήφος εμπιστοσύνης του πολυεθνικού ομίλου British American Tobacco, τόσο στην εταιρεία όσο και στη χώρα και την ελληνική οικονομία;

Η συμβολή της British American Tobacco στην ελληνική οικονομία είναι πολυσχιδής. Η χώρα έχει επιλεγεί να αποτελεί την έδρα του περιφερειακού cluster της BAT, το οποίο περιλαμβάνει 4 χώρες της περιοχής (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα και Ισραήλ). Επιπλέον, με τον διαμετακομιστικό κόμβο που έχουμε δημιουργήσει στον Πειραιά, έχει υπάρξει σημαντική αύξηση της κίνησης στο λιμάνι, κάτι που έχει ως απόρροια και την αύξηση της απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε υποχρέωσή μας ένα τόσο σημαντικό έτος για την Ελλάδα όσο είναι το 2021, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, και μετά από μια τέτοια κρίση, να ανταποκριθούμε με τον πλέον δυναμικό τρόπο.

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα η British American Tobacco Hellas είναι έτοιμη να υλοποιήσει στην Ελλάδα σημαντικές επενδύσεις και 200 νέες θέσεις εργασίας; Μπορείτε να μας πείτε τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας και ποιος είναι ο στόχος;

Σκοπός της ΒΑΤ είναι να δημιουργήσει μέσα από την επιχειρηματική δραστηριότητά της ένα Καλύτερο Αύριο (A Better Tomorrow), για τους ενήλικες καταναλωτές, για την κοινωνία και για τους ανθρώπους της εταιρείας. Παράλληλα, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα αλλάζει γρήγορα, και αυτό φάνηκε και από την άμεση και εξαιρετικά αποτελεσματική αντίδραση της χώρας σε αυτή την τεράστια κρίση. Είναι πολύ σημαντικό για την επιχειρηματική κοινότητα να βλέπει ότι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων παραμένει προτεραιότητα, ώστε οι μεγάλοι όμιλοι να μπορούν να φέρνουν νέες επενδύσεις στη χώρα, δίνοντας το παράδειγμα και προβάλλοντας την επόμενη, καλύτερη ημέρα της ελληνικής οικονομίας. Στις επενδύσεις που εξετάζουμε παίζουν σημαντικό ρόλο τα καινοτόμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας του ομίλου με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία που προσφέρουν σημαντικές εναλλακτικές για τους καταναλωτές, με τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται να φτάνουν τις 200 και να έρχονται να προστεθούν στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών παρά την κρίση της πανδημίας. Δεν σταματάμε, όμως, σε αυτά αφού η στήριξή μας σε χιλιάδες λιανεμπόρους, χονδρεμπόρους και Έλληνες αγρότες μέσω της αγοράς καπνού, και γενικότερα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, συνεχίζεται.

Η British American Tobacco έχει επενδύσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη. Σχεδιάζει η εταιρεία νέες πρωτοβουλίες;

Πρωταρχικό μέλημα του ομίλου είναι να συνεχίσει να εργάζεται για τη μείωση των κινδύνων στην ανθρώπινη υγεία. Στο πλαίσιο αυτό, η British American Tobacco έχει επενδύσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην έρευνα και στην ανάπτυξη. Συνολικά, πάνω από 1.500 επιστήμονες και ειδικοί στον τομέα του καπνού εργάζονται στα κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας, με βασικό στόχο τη διασφάλιση ποιοτικών προϊόντων για όλες τις κατηγορίες των ενήλικων καπνιστών. Η εξέλιξη στον τομέα της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές αλλαγές και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τη δημόσια υγεία μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε ένα σημαντικό άλμα μπροστά, προς αυτή την κατεύθυνση επενδύοντας και σε τομείς όπως η ψηφιακή τεχνολογία και το ηλεκτρονικό εμπόριο: να παρέχουμε στους καταναλωτές καινοτόμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία που προσφέρουν σημαντικές εναλλακτικές για τους καταναλωτές.

Ο κλάδος των καπνικών προϊόντων αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας ο οποίος όμως πλήττεται από το λαθρεμπόριο και την υπερφορολόγηση. Ποια είναι η θέση σας για τα δύο αυτά σημαντικά ζητήματα και σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει η εταιρεία;

Ο κλάδος έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα από την υψηλή φορολόγηση τα τελευταία χρόνια. Παρά τις εκτιμήσεις για το αντίθετο, η υπερφορολόγηση, που φτάνει το 90% κατά μέσο όρο, έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των δημοσίων εσόδων, πλήττει τη νόμιμη αγορά και ωφελεί σημαντικά το λαθρεμπόριο και όσους εμπλέκονται σε αυτή την παράνομη δραστηριότητα όπου δεν καταβάλλεται κανένας φόρος. Το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού στην Ελλάδα έχει λάβει δραματικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Βλέπουμε όμως με ικανοποίηση ότι γίνονται κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπισή του τόσο στο επιχειρησιακό, όσο και στο νομοθετικό επίπεδο, που μας δίνουν αισιοδοξία ότι με την σωστή συνεργασία, οι συνθήκες αρχίζουν να ωριμάζουν ώστε να περιοριστεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Δήμας: Θα δοθούν πάνω από 500 εκ. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας στην Ελλάδα υστερούμε στην ιδιωτική χρηματοδότηση στον τομέα δαπανών έρευνας και ανάπτυξης. Σημαντική η παρουσία των Microsoft, Pfizer, Amazon στη χώρα.
Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου η υποβολή δηλώσεων εισοδήματος

Δέσμευση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή για τον χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση των φόρων υπογραμμίζει ο υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκογιάννης: Εκσυγχρονίζουμε τις υπηρεσίες οικονομικής διπλωματίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα οφέλη της τεχνικής βοήθειας που θα λάβει η χώρα μας από τον ολλανδικό οργανισμό RVO. Η σημερινή εκδήλωση, όπως επεσήμανε, σηματοδοτεί την έναρξη αυτής της συνεργασίας.
Thessaloniki_real estate_akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρουσίαση τουριστικής καμπάνιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

O περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι τα 8.514 έργα, ύψους 2 δισ. που υλοποιούνται σε όλη την Περιφέρεια, πέρα από τις δράσεις που αφορούν τον τουρισμό, θα έχουν θετικό αντίκτυπο.