ΓΔ: 897.45 1.03% Τζίρος: 45.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άνθηση επιχειρηματικότητας το 2019, μέτριες επιδόσεις στην καινοτομία

Αν και η ελληνική επιχειρηματικότητα είδε σημαντική ανάπτυξη το 2019 με τις γυναίκες να ξεχωρίζουν, αυτό που έλειψε σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ ήταν η τεχνολογική ένταση και η καινοτομία.

Περισσότεροι Έλληνες αποφάσισαν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα το 2019, καθώς η οικονομία βρισκόταν σε θετική δυναμική, έχοντας βγει από τη δεκαετή οικονομική κρίση και ενώ είχαν γίνει οι εθνικές εκλογές που βελτίωσαν το οικονομικό κλίμα. Ωστόσο έλειψε η τεχνολογική ένταση και η καινοτομία, όπως αναφέρει η έρευνα του ΙΟΒΕ για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, από τα δεδομένα προκύπτει σαφής βελτίωση του πλαισίου της επιχειρηματικότητας κατά τον χρόνο πριν την έλευση της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης, που ενθάρρυνε νέα εγχειρήματα. Είναι εύλογο πως το πλαίσιο αυτό έχει πλέον αλλάξει με τις τρέχουσες εξελίξεις, το ζητούμενο όμως είναι η επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή δυναμική που, αφενός, θα μειώσει τις αβεβαιότητες και θα βελτιώσει τις προσδοκίες και, αφετέρου, θα διαμορφώσει όρους ποιοτικής αναβάθμισης της επιχειρηματικότητας, ώστε οι επιχειρήσεις που δημιουργούνται αν είναι περισσότερο καινοτόμες και συνολικά παραγωγικές.

Το 8,2% των Ελλήνων βρέθηκαν στα αρχικά στάδια εκδήλωσης επιχειρηματικότητας το 2019, σημειώνοντας μια από τις υψηλότερες επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, δείχνοντας πως το 2019 είχε αποτελέσει μια χρονιά ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία μετά την περιπέτεια της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό απέχει σημαντικά από τις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου έφτασε το 17,3%.

Όπως ανέφερε το ΙΟΒΕ, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε συνδυασμό με την άμβλυνση των αβεβαιοτήτων και την αναπτυξιακή δυναμική που είχε διαμορφωθεί στη χώρα, οδήγησε να υπάρξει ενίσχυση του δείκτη επιχειρηματικότητας για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά το 2014, με την άνοδο να οδηγείται κυρίως από την γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Στο 22,2%, που αντιστοιχεί σε 1,4 εκατ. άτομα, ανέρχεται ο συνολικός αριθμός όσων ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, που αποτελεί από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως. Βασικό κίνητρο για την έναρξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας παραμένουν η δημιουργία μεγαλύτερου εισοδήματος και ο βιοπορισμός με ποσοστά 48,2% και 51,6% αντίστοιχα.

Ωστόσο, διαφαίνεται ενίσχυση του μέσου μεγέθους των νέων εγχειρημάτων κατά την έναρξη λειτουργίας, καθώς μόλις το 15% των εγχειρημάτων προσφέρουν απασχόληση αποκλειστικά στους ιδρυτές τους, έναντι 23,4% το 2018. Ταυτόχρονα, βελτιώνονται σημαντικά και οι προσδοκίες απασχόλησης στο μέλλον, καθώς το 95% εκτιμούν ότι την επόμενη πενταετία θα δημιουργήσουν τουλάχιστον μια θέση εργασίας.

Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως μόλις το 2% διέκοψε την επιχειρηματική δραστηριότητά του, έναντι του 2,8% που ήταν το 2018. Το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες υψηλού εισοδήματος ανήλθε στο 2,9% από 2,5% που ήταν το 2018. Ακόμη ένα θετικό στοιχείο σύμφωνα με το ΙΟΒΕ είναι πως οι επιχειρήσεις που κλείνουν είναι χαμηλότερης προστιθέμενης αξίας και ποιότητας από αυτές που ανοίγουν, ενώ ο βασικός λόγος για τη διακοπή μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι η έλλειψη κερδοφορίας σε ποσοστό 38% και η γραφειοκρατία σε ποσοστό 16%.

Πάντως, μόλις το 4,4% των νέων εγχειρημάτων στο 2019 ήταν μεσαίας ή υψηλής τεχνολογικής έντασης, με την Ελλάδα να βρίσκεται σχεδόν στη μέση της κατάταξης με το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες υψηλού εισοδήματος να είναι στο 6,3%. Παράλληλα η Ελλάδα καταγράφει μέτριες επιδόσεις στη καινοτομία με 15,3% έναντι του 17,6%, χωρίς να καταγράφει βελτίωση σε σχέση με τα επίπεδα του 2018. 

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας ΙΟΒΕ κ. Άγγελος Τσακανίκας επισήμανε μία σειρά από θετικές εξελίξεις: 

 • Οι περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες που πράγματι ξεκίνησαν το εγχείρημά τους σε σχέση με πέρυσι, καθώς και ο μικρότερος αριθμός όσων ανέστειλαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. 
 • Η αντίληψη για μεγαλύτερη ευκολία στην έναρξη μιας επιχείρησης. 
 • Η υψηλότερη συνεισφορά άτυπων επενδυτών στη χρηματοδότηση νέων εγχειρημάτων, με το ρόλο των μελών της οικογένειας να περιορίζεται ελαφρά.
 • Η ενίσχυση εγχειρημάτων μεταποίησης και υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, σε σχέση με τα εγχειρήματα που απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή. 
 • Οι υψηλότερες προσδοκίες για επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα στο επόμενο διάστημα αλλά και η βελτίωση στην αυτοπεποίθηση για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τη σημαντική εξασθένιση του φόβου αποτυχίας. 
 • Η βελτίωση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα. 
 • Η ενίσχυση του μέσου μεγέθους στην έναρξη του νέου εγχειρήματος, αλλά και σε όρους μεγέθυνσης, με καλύτερες προσδοκίες για νέες θέσεις εργασίας σε βάθος χρόνου.

Ποιες ήταν οι αρνητικές εξελίξεις:

 • Η σχετική υποχώρηση συμμετοχής στην επιχειρηματικότητα ατόμων με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο.
 • Ο βιοπορισμός ως βασικό κίνητρο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
 • Η σημαντική υποχώρηση της εξωστρέφειας των νέων εγχειρημάτων.
 • Η περιορισμένη καινοτομικότητα προϊόντων και διαδικασιών.
 • Οι μέτριες επιδόσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας σε όρους τεχνολογικής αναβάθμισης .
 • Η αμφίθυμη εικόνα της επιχειρηματικότητας στην κοινωνία ως επιλογή επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

gynaikes-isotita-ergasia-ceo
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανότερες από τους άντρες στη διοίκηση επιχειρήσεων οι γυναίκες

Σύμφωνα με έρευνες της Vodafone, οι γυναίκες επιδεικνύουν ιδιαίτερη ικανότητα στην αξιοποίηση των κεφαλαίων τους, μεριμνούν για τη γρήγορη εξόφληση των οφειλών τους και θωρακίζουν την επιχείρησή τους από φαινόμενα επισφαλών απαιτήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πανδημία ανέκοψε την επέλαση της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Το 2019 οι Ελληνίδες μπήκαν για τα καλά στον επιχειρηματικό στίβο σημειώνοντας τα μεγαλύτερα ποσοστά διαχρονικά. Η πανδημία ωστόσο θύμισε σε όλους ότι δεν έχουμε τελειώσει με τις παραδοσιακές αντιλήψεις που θέλουν τη γυναίκα στο σπίτι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Ευκαιρία για την ελληνική επιχειρηματικότητα το νέο ΕΣΠΑ

Ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου Πειραιά τόνισε πως το νέο ΕΣΠΑ μπορεί πλέον να ενεργοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο, και να αποτελέσει βασικό πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας.