ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
biomixania-reuma
Φώτο: Shutterstock

Βιομηχανία: Άνοδος επιχειρηματικών προσδοκιών στις 111,5 μονάδες τον Φεβρουάριο

H αρχική ανησυχία για ύφεση στην Ευρώπη κατά τον χειμώνα φαίνεται να έχει εξαλειφθεί, ενώ υπάρχουν και πρώιμα σημάδια για την ερχόμενη τουριστική περίοδο που είναι θετικότερα του αναμενόμενου, τονίζει το ΙΟΒΕ.

Στις 111,5 μονάδες αυξήθηκε ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία τον Φεβρουάριο (από 107,4 μονάδες τον Ιανουάριο) στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων έντεκα μηνών, επίπεδο, όμως, χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (116,7 μονάδες).

Όπως σημειώνεται στο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ, η αρχική ανησυχία για ύφεση στην Ευρώπη κατά τον χειμώνα φαίνεται να έχει εξαλειφθεί, ενώ υπάρχουν και πρώιμα σημάδια για την ερχόμενη τουριστική περίοδο που είναι θετικότερα του αναμενόμενου. Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός έχουν ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες. Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχώρησαν στους 5,1 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να εξασθενεί στο 72,9% τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (από 74,2% τον Ιανουάριο).

Η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε μικρή υποχώρηση τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Επίσης, σημειώθηκε άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής 1,6% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι ανόδου 1,0% στην ΕΕ27, καθώς και άνοδος για την εγχώρια μεταποίηση 8,2% (y-o-y).

Νέα ενίσχυση των εξαγωγών της βιομηχανίας, 29,6% σημειώθηκε τον Δεκέμβριο (y-o-y) αλλά και άνοδος εμπορικού ελλείμματος στα 3,8 δισ. ευρώ από 3,3 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biomixania-reuma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Εξασθένησαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο και το γεγονός ότι παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξασθενεί τις επιχειρηματικές προσδοκίες. Ενισχύθηκε κατά 5% η απασχόληση.
kainotomia, innovation
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ρόλος της καινοτομίας στις ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολιτικές ενίσχυσης της καινοτομίας και της έρευνας σε Ελλάδα και Γερμανία βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΙΟΒΕ και του ερευνητικού ινστιτούτου οικονομικής έρευνας DIW Berlin.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Υψηλό το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

«Ως ΕΒΕΑ έχουμε οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια σημαντική εμπειρία, υπηρεσίες και διεθνή δικτύωση σε θέματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας - που είμαστε πρόθυμοι να μοιραστούμε, σε συνεργασία με αρμόδιους θεσμικούς φορείς της Ουκρανίας», είπε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κυρία Εφραίμογλου.