ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στην ευθύνη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης περνά το Κτηματολόγιο

Το Κτηματολόγιο θεωρείται καθαρά έργο τεχνολογίας αφού μέσα στα επόμενα χρόνια πρέπει να αναπτυχθούν τα τεχνολογικά συστήματα που θα επιτρέπουν την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει την υλοποίηση του Κτηματολογίου και την εποπτεία της κρατικής εταιρείας Ελληνικό Κτηματολόγιο ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) θα διατηρήσει αρμοδιότητες που συνδέονται με τη χάραξη πολιτικής σε σχέση με τη γη.

Το Κτηματολόγιο θεωρείται καθαρά έργο τεχνολογίας αφού μέσα στα επόμενα χρόνια πρέπει να αναπτυχθούν τα τεχνολογικά συστήματα που θα επιτρέπουν την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι υπουργικές αποφάσεις για τις αρμοδιότητες που θα διατηρήσει το ΥΠΕΝ και τις αρμοδιότητες που θα μεταβιβαστούν στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για παράδειγμα, δεν είναι σαφές ποιος θα είναι υπεύθυνος για την επιβολή των προστίμων σε όσους δεν καταθέσουν εγκαίρως τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο. Έχει αποφασιστεί πως από φέτος θα αρχίσουν να επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπονται εδώ και χρόνια, αλλά η διαδικασία είχε παγώσει.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσεται και το μεγάλο έργο των 300 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των 630.000.000 σελίδων που τηρούνταν στο Σύστημα Μεταγραφών και Υποθηκών των 390 Υποθηκοφυλακείων της χώρας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ψηφιοποίησης που έχει προκηρυχθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Η ψηφιοποίηση περιλαμβάνει «τόσο τη σάρωση των Τίτλων – Ομάδων Εγγράφων (Βιβλίων) όσο και την καταχώρηση των στοιχείων τους σε εξειδικευμένο σύστημα διαχείρισης εγγράφων & ψηφιακών αρχείων, ώστε να δημιουργηθεί ένα επίσημο ψηφιακό αντίγραφο του συστήματος το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται εφεξής για να διενεργείται έρευνα στα στοιχεία του υποθηκοφυλακείου».

Μέχρι το 2018, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος για την ενσωμάτωση στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν υπεύθυνο για τη ρύθμιση και εποπτεία των υποθηκοφυλακείων. Υπήρχαν 390 υποθηκοφυλακεία, καθένα από τα οποία ήταν υπεύθυνο για την τήρηση του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών εντός της περιοχής αρμοδιότητάς του.

Πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση της Ελληνικό Κτηματολόγιο είχε παρουσίασε  τέσσερις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θα παρέχονται σταδιακά, όσο ενσωματώνονται τα υποθηκοφυλακεία. Πρόκειται για τις εξής υπηρεσίες:

  1. Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων από τα Κτηματολογικά Γραφεία που έχουν ενταχθεί στον Φορέα.
  2. Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για παραλαβές, πληρωμές και αιτήσεις από τους δικηγόρους αγωγών, δικογράφων και άλλων πράξεων που συντάσσουν και  διακινούν για καταχώριση στα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα.
  3. Ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συντάκτες τους για καταχώριση στα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα. 
  4. Αυτόματη σύγκριση τοπογραφικού του ιδιοκτήτη με το Κτηματολογικό Διάγραμμα- Αυτόματος προδικαστικός Έλεγχος που εξασφαλίζει την δυνατότητα εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων.

Όπως είχε υποστηρίξει με την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού των υποθηκοφυλακείων σε σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία υπό την εποπτεία του Φορέα όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στις παραπάνω ψηφιακές υπηρεσίες. Αυτές τις ημέρες προγραμματίζεται η έναρξη της υπηρεσίας για ηλεκτρονική πρόσβαση των επαγγελματιών (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές) στα κτηματολογικά στοιχεία (είδος ιδιοκτησίας, εμβαδόν, είδος δικαιώματος κτλ.) καθώς επίσης επεκτείνεται και η ηλεκτρονική χορήγηση σε όλα τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα. Σήμερα εκδίδονται τα 3 δημοφιλέστερα που καλύπτουν το 80% των αιτούμενων πιστοποιητικών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

taytotites
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρές «μάχες» σε δύο μέτωπα για τις νέες ταυτότητες των 515 εκατ.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τον επόμενο μήνα, η αντιπαράθεση των τριών ισχυρών κοινοπραξιών που έχουν καταθέσει προσφυγές. Διπλωματικές πιέσεις για την ακύρωση της αρχικής αξιολόγησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Επιταχύνεται η κτηματογράφηση κατά δυο χρόνια

Ο νέος νόμος για το Κτηματολόγιο, σύμφωνα με το υπουργείο, θα απλοποιήσει τις περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα ενισχύσει εκείνες που θωρακίζουν τα συμφέροντα πολιτών και Δημοσίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τον Σεπτέμβριο η λειτουργία του «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου»

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι όλα θα γίνονται στον συμβολαιογράφο και ο συμβολαιογράφος θα έχει μπροστά του ένα ψηφιακό σύστημα το οποίο θα αντλεί όλη την πληροφορία που χρειάζεται από τον κάθε φορέα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για κτηματολόγιο και νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «myAuto», οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο, σε πληροφορίες που αφορούν στο όχημά τους, ενώ η υπηρεσία «myPhoto» έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση ψηφιακών φωτογραφιών.