ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, Χρήστο Σταϊκούρα
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

«Κόλλησαν» στην πανδημία οι φορολογικοί έλεγχοι, αντεπίθεση της ΑΑΔΕ το 2021

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΑΔΕ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου αποτυπώνουν υστέρηση φορολογικών ελέγχων αλλά καλύτερες επιδόσεις στο μέτωπο του ΦΠΑ.

«Κόλλησαν» στην πανδημία οι φορολογικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ το 2020 με αποτέλεσμα να υπάρξει τρύπα στα δημόσια ταμεία ενώ αντίθετα πήγαν καλά οι εισπράξεις από ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΑΔΕ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου αποκαλύπτουν υστέρηση φορολογικών ελέγχων κατά 34% σε σχέση με τον ετήσιο αρχικό στόχο, απόκλιση 45,5% στα έσοδα που βεβαιώθηκαν κατόπιν ελέγχων και υστέρηση 70% στις εισπράξεις κατόπιν ελέγχων.

Αναλυτικότερα:

  1. Σε ετήσια βάση είχαν προγραμματιστεί 25.100 φορολογικοί έλεγχοι και στο δεκάμηνο είχαν γίνει 16.734.
  2. Οι βεβαιώσεις εσόδων κατόπιν ελέγχων ανήλθαν στα 981,08 εκ. ευρώ στο δεκάμηνο έναντι 1,8 δις. ευρώ που ήταν ο ετήσιος στόχος.
  3. Οι εισπράξεις στο δεκάμηνο έφθασαν τα 133,950 εκ. ευρώ τη στιγμή που για το σύνολο του έτους ο πήχης είχε τεθεί στα 450 εκ. ευρώ. 
  4. Προγραμματίσθηκαν 67.720 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι και έγιναν 52.144 στο δεκάμηνο.

Στην αντίπερα όχθη στο μέτωπο του ΦΠΑ  οι εισπράξεις δεκαμήνου  ήταν υψηλότερες σε σχέση με τον ετήσιο αναθεωρημένο στόχο γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη χρήση του «πλαστικού χρήματος». 

Σε ετήσια βάση ο αναθεωρημένος στόχος εισπράξεων ΦΠΑ για το 2020 ήταν 12,579 δις ευρώ και στο δεκάμηνο είχαν ήδη εισπραχθεί 12,664 δις ευρώ, παρά την πτώση της κατανάλωσης λόγω της οικονομικής καραντίνας. Αρχικά βέβαια, ο προϋπολογισμός προέβλεπε ετήσιες εισπράξεις ΦΠΑ πάνω από 18 δις ευρώ

Την ίδια ώρα οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές κινούνται στο δεκάμηνο πολύ κοντά στον ετήσιο στόχο. Παρά το φρένο σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς λόγω της πανδημίας στο ταμείο μπήκαν στο δεκάμηνο 3,327 δις ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές όταν ο ετήσιος στόχος ήταν για εισπράξεις 3,357 δις ευρώ.

Οι καλές επιδόσεις στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποδεικνύονται και από τις ποσοστιαίες αναγωγές. Στο δεκάμηνο εισπράχθηκε το 28,4% του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους στην εφορία όταν ο στόχος προέβλεπε είσπραξη 30%.

Στο μέτωπο των συνολικών φορολογικών εσόδων τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιβεβαιώνουν το «ναυάγιο» στις εισπράξεις του δημοσίου το 2020 καθώς ο αρχικός ετήσιος στόχος ήταν 53,122 δις ευρώ και μέχρι τον Οκτώβριο είχαν εισπραχθεί 36,054 δις ευρώ.

Στο μεταξύ οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προγραμματίζουν για φέτος περισσότερους από 25.000 φορολογικούς ελέγχους με το 70% να αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Παράλληλα, θα διενεργηθούν 2.500 έλεγχοι για υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ για ελέγχους με διασταυρώσεις

Πρώτη προτεραιότητα στους ηλεκτρονικούς ελέγχους από την εφορία θα έχουν όσοι υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Έλεγχοι σε 630 τραπεζικούς λογαριασμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται οι «αυτόματες» δηλώσεις ΦΠΑ και η έκδοση ΑΦΜ εξ αποστάσεως

Με βάση τις δηλώσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι φορολογούμενοι γλίτωσαν πάνω από 1,8 εκατ. επισκέψεις στις εφορίες εν μέσω πανδημίας χάρη στα συστήματα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φέσια» στο Δημόσιο 1,5 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο λόγω καραντίνας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος όταν προστεθεί και το συσσωρευμένο έως το τέλος του 2020 φτάνει τα 109,2 δισ. εκ των οποίων 24 δισ. κρίνονται ανεπίδεκτα είσπραξης.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γλιτώνουν φόρο - εισφορά αλληλεγγύης 15 κατηγορίες εισοδημάτων

Η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ για τις βεβαιώσεις αποδοχών που θα πρέπει να αποστείλουν οι εργοδότες και οι φορείς του Δημοσίου έως τις 29 Μαρτίου, ενόψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δηλώσεις COVID από ιδιοκτήτες ακινήτων: Θα ανοίξει πάλι η πλατφόρμα

Χιλιάδες εκμισθωτές ακινήτων δεν έχουν αποζημιωθεί για τα κουρεμένα ενοίκια του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ενώ σε αναμονή για την αποζημίωση βρίσκονται πολλοί ιδιοκτήτες για ειωμένα ενοίκια από τον Μάρτιο.