ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, Χρήστο Σταϊκούρα
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

«Κόλλησαν» στην πανδημία οι φορολογικοί έλεγχοι, αντεπίθεση της ΑΑΔΕ το 2021

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΑΔΕ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου αποτυπώνουν υστέρηση φορολογικών ελέγχων αλλά καλύτερες επιδόσεις στο μέτωπο του ΦΠΑ.

«Κόλλησαν» στην πανδημία οι φορολογικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ το 2020 με αποτέλεσμα να υπάρξει τρύπα στα δημόσια ταμεία ενώ αντίθετα πήγαν καλά οι εισπράξεις από ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΑΔΕ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου αποκαλύπτουν υστέρηση φορολογικών ελέγχων κατά 34% σε σχέση με τον ετήσιο αρχικό στόχο, απόκλιση 45,5% στα έσοδα που βεβαιώθηκαν κατόπιν ελέγχων και υστέρηση 70% στις εισπράξεις κατόπιν ελέγχων.

Αναλυτικότερα:

  1. Σε ετήσια βάση είχαν προγραμματιστεί 25.100 φορολογικοί έλεγχοι και στο δεκάμηνο είχαν γίνει 16.734.
  2. Οι βεβαιώσεις εσόδων κατόπιν ελέγχων ανήλθαν στα 981,08 εκ. ευρώ στο δεκάμηνο έναντι 1,8 δις. ευρώ που ήταν ο ετήσιος στόχος.
  3. Οι εισπράξεις στο δεκάμηνο έφθασαν τα 133,950 εκ. ευρώ τη στιγμή που για το σύνολο του έτους ο πήχης είχε τεθεί στα 450 εκ. ευρώ. 
  4. Προγραμματίσθηκαν 67.720 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι και έγιναν 52.144 στο δεκάμηνο.

Στην αντίπερα όχθη στο μέτωπο του ΦΠΑ  οι εισπράξεις δεκαμήνου  ήταν υψηλότερες σε σχέση με τον ετήσιο αναθεωρημένο στόχο γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη χρήση του «πλαστικού χρήματος». 

Σε ετήσια βάση ο αναθεωρημένος στόχος εισπράξεων ΦΠΑ για το 2020 ήταν 12,579 δις ευρώ και στο δεκάμηνο είχαν ήδη εισπραχθεί 12,664 δις ευρώ, παρά την πτώση της κατανάλωσης λόγω της οικονομικής καραντίνας. Αρχικά βέβαια, ο προϋπολογισμός προέβλεπε ετήσιες εισπράξεις ΦΠΑ πάνω από 18 δις ευρώ

Την ίδια ώρα οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές κινούνται στο δεκάμηνο πολύ κοντά στον ετήσιο στόχο. Παρά το φρένο σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς λόγω της πανδημίας στο ταμείο μπήκαν στο δεκάμηνο 3,327 δις ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές όταν ο ετήσιος στόχος ήταν για εισπράξεις 3,357 δις ευρώ.

Οι καλές επιδόσεις στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποδεικνύονται και από τις ποσοστιαίες αναγωγές. Στο δεκάμηνο εισπράχθηκε το 28,4% του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους στην εφορία όταν ο στόχος προέβλεπε είσπραξη 30%.

Στο μέτωπο των συνολικών φορολογικών εσόδων τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιβεβαιώνουν το «ναυάγιο» στις εισπράξεις του δημοσίου το 2020 καθώς ο αρχικός ετήσιος στόχος ήταν 53,122 δις ευρώ και μέχρι τον Οκτώβριο είχαν εισπραχθεί 36,054 δις ευρώ.

Στο μεταξύ οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προγραμματίζουν για φέτος περισσότερους από 25.000 φορολογικούς ελέγχους με το 70% να αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Παράλληλα, θα διενεργηθούν 2.500 έλεγχοι για υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα επιστραφούν φόροι 547 εκατ. σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Αυτόματα η επιστροφή ΦΠΑ από το 2022 χάρη στα ηλεκτρονικά βιβλία. Μαζικοί συμψηφισμοί για να επιταχυνθούν οι επιστροφές φόρου σε φυσικά πρόσωπα. «Κίτρινη κάρτα» από τους Θεσμούς για τις καθυστερήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος χρόνου για τέσσερις υποχρεώσεις των φορολογούμενων στην εφορία

Εκπνέει η προθεσμία σήμερα για την τρίτη δόση φόρου εισοδήματος, την αναβίωση 100 - 120 δόσεων, τις δηλώσεις COVID των ιδιοκτητών ακινήτων και την υποβολή δικαιολογητικών για την επιδότηση δαπανών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Προβληματισμός για τις φορολογικές δηλώσεις, πιέσεις για νέα παράταση

Λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν νέα παράταση επικαλούμενοι φόρτο υποχρεώσεων αλλά αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο επισημαίνοντας ότι έχει εξαντληθεί κάθε χρονικό περιθώριο.
Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες τον φόρο για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 τα εισοδήματα από ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί δεν συνυπολογίζονται στο εισόδημα εάν κοινοποιηθεί στον μισθωτή εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης ως τις 10 Σεπτεμβρίου.