ΓΔ: 902.23 0.02% Τζίρος: 11.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:38:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Σταύρος Καφούνης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Επαναφορά του click away για λιανική ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σταύρος Καφούνης καταθέτει μία σειρά προτάσεων προκειμένου η λιανική να «επιστρέψει» σε συνθήκες έστω και μερικής ομαλότητας.

Την επαναλειτουργία της αγοράς με «click away» από την προσεχή Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, ενώ σε περίπτωση που επιβαρυνθούν οι υγειονομικοί δείκτες, εισηγείται να επανεξεταστεί η λειτουργία των σχολείων, να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των σούπερ-μάρκετ και να περιοριστούν οι μετακινήσεις με κωδικό «6» (άθληση).

Σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΕΣΑ Σταύρος Καφούνης προτείνει συγκεκριμένα:

  • Διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο«click in shop» από Δευτέρα 18-1-2021, αρχικά με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και διεύρυνση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Προφανώς με αυστηρή εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, χρήση αντισηπτικών στην είσοδο, στο ταμείο και στους χώρους δοκιμών.
  • Για την ενίσχυση των υγειονομικών προφυλάξεων πρέπει να επιδοτηθεί αμέσως ακόμη και η ετεροχρονισμένη προμήθεια ειδικών μηχανημάτων καθαρισμού και απολύμανσης αέρα, τα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν εντός εκάστου καταστήματος.

Όλα αυτά να αφορούν σε όλους τους κλάδους χωρίς εξαιρέσεις, (βιβλία, παιγνίδια, εποχιακά κλπ, που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και ενεργοποιούν κοινωνικούς αυτοματισμούς. 'Αλλωστε όλα τα είδη εμπεριέχουν το στοιχείο της εποχικότητας.

Ο ΕΣΑ υποστηρίζει ακόμη ότι εάν οι υγειονομικοί δείκτες επιβαρυνθούν και πριν προχωρήσουμε σε νέο lockdown εις βάρος του λιανεμπορίου, θα πρέπει:

  1. Να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των super markets, εφαρμόζοντας αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  2. Να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων.
  3. Να εφαρμοσθεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά, μειώνοντας άσκοπες μετακινήσεις, που δημιουργούν συγχρωτισμό σε κεντρικά σημεία και ενισχύοντας όλες τις τοπικές αγορές ανεξαρτήτως μεγέθους.
  4. Να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms μετακίνησης«6».
  5. Να ενισχυθεί η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων.

Στόχος, όπως αναφέρει ο ΕΣΑ, θα πρέπει να είναι η «ισόρροπη αντιμετώπιση του υγειονομικού κινδύνου, με ταυτόχρονη επίτευξη του μέγιστου δυνατού οικονομικού αποτελέσματος, ώστε όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, μαζί με τους εργαζόμενους τους, να είναι εδώ και την επόμενη ημέρα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

katastimata, emporio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Να μην ανοιγοκλείνει το λιανεμπόριο κατά βούληση

«Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε για ακόμα μία φορά το λιανικό εμπόριο να είναι ο εύκολος στόχος, πού ανοίγει και να κλείνει κατά βούληση, ερήμην μας» αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.
emporio, lockdown, katastimata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων Νοεμβρίου ζητούν οι έμποροι

Σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε στον υπουργό Οικονομικών, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, το χονδρικό εμπόριο και άλλοι κλάδοι βλέπουν τον τζίρο τους να μηδενίζεται εξαιτίας των κλειστών καταστημάτων.