ΓΔ: 1443.13 -0.24% Τζίρος: 59.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ekptoseis, Discounts, Sales
Φωτο: Shutterstock

Χαμηλότερος τζίρος στις εκπτώσεις για 9 στις 10 επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το 22,6% των επιχειρήσεων εκφράζει έντονες ανησυχίες για το επόμενο διάστημα.

Η πτωτική πορεία που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ στον δείκτη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για τους δύο τελευταίους μήνες του 2021 αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα της εκπτωτικής περιόδου των δύο πρώτων μηνών του 2022, με 9 στα 10 καταστήματα να δηλώνουν πτώση τζίρου συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, την τελευταία “κανονική” περίοδο για το εμπόριο.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο ΕΣΑ, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η επαναφορά της κανονικότητας στην αγορά αποτελεί καθολικό αίτημα όλων των εμπόρων, καθώς η πτώση των εσόδων δεν έχει προηγούμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα του ΕΣΑ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε δείγμα διαφορετικών κλάδων, περιοχών αλλά και μεγέθους, που για πρώτη φορά ξεπέρασε τα 400 εμπορικά σημεία. 

Ειδικότερα, χειρότερο τζίρο την φετινή εκπτωτική περίοδο ανέφερε ότι είχε το 87,2% του δείγματος, ίδιο τζίρο το 6,3% και καλύτερο μόλις το 4,6%. Οι δε προσδοκίες των εμπόρων για το επόμενο εξάμηνο δείχνουν μοιρασμένες, με το 30,3% να αναμένει ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν, το 31,3% ότι θα αυξηθούν και το 15,8% να εκτιμά ότι θα παραμείνουν σταθερές. Τέλος, περίπου ένας στους τέσσερις (22,6%) δηλώνει ότι δεν γνωρίζει το τί μέλλει γενέσθαι. Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειονότητα των εμπόρων, ή το 70,1% των ερωτηθέντων, ζητά την άμεση κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ενώ μόλις το 18,9% συμφωνεί στην διατήρηση τους. 

Ενδιαφέρον έχουν επίσης τα συμπεράσματα της έρευνας σε σχέση με το αίσθημα ασφάλειας. Το 48,8% του δείγματος δηλώνει ότι η αστυνόμευση και το αίσθημα ασφάλειας έχει επιδεινωθεί στην περιοχή δραστηριότητας τους, ενώ το 44,9% κρίνει ότι η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Ο ΕΣΑ σημειώνει ότι η κατάσταση στην αγορά είναι αποκαρδιωτική, καθώς η αβεβαιότητα διευρύνεται εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, της ανόδου του κόστους ενέργειας και μεταφορών σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης. Επιπρόσθετα, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τζίρο των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, η αγοραστική κίνηση επλήγη ανεπανόρθωτα από την έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον και την αποφυγή των μέσων μαζικής μεταφοράς από τους περισσότερους καταναλωτές, καταγράφοντας έτσι μεσοσταθμικά μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με τις αγορές εκτός του Δήμου Αθηναίων. 

Ο ΕΣΑ υπογραμμίζει τέλος την ανάγκη να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, αλλά και να υπάρξει ταυτόχρονη στήριξη με χρηματοοικονομικά εργαλεία, ώστε να μην υπάρξουν λουκέτα που αποφεύχθηκαν στην προηγούμενη φάση της πανδημίας, και να εισέλθει η αγορά επιτέλους σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις εμπορικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, σε περιφερειακές αγορές καθώς και περιοχές εκτός του Δήμου Αθηναίων, σε δείγμα αυτοαπασχολούμενων, μικρών, μεσαίων και μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, στην Αθήνα και σε όλα τα εμπορικά κέντρα, με αντικείμενο την πώληση ειδών ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ, αθλητικών, καλλυντικών, κοσμημάτων, οπτικών και λευκών ειδών. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω από τον πήχη του '19 ρίχνει η Όμικρον τον τζίρο στις γιορτές

Η τρέχουσα εβδομάδα παραμένει κρίσιμη, ωστόσο οι προηγούμενες ημέρες απέτυχαν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου, ενώ το κλίμα επιβάρυνε η μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων.
Agores, Pliromi, Sales, Ekptoseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρενάρουν» τον τζίρο στο εμπόριο τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Να καταργηθεί η υποχρέωση των εμπόρων να ελέγχουν τα τεστ των πελατών ζητούν οι έμποροι. Από το Σαββατοκύριακο άρχισε η πτώση πωλήσεων και έφθασε ακόμη και το 40% σε ορισμένες περιπτώσεις.