ΓΔ: 877.99 0.19% Τζίρος: 40.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Ποιες φοροελαφρύνσεις θα προτείνει η κυβέρνηση στους Θεσμούς

«Ψαλίδι» και φέτος στην προκαταβολή φόρου από τις επιχειρήσεις μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Με τους επικεφαλής των Θεσμών η συζήτηση για ρύθμιση οφειλών έως και σε 120 δόσεις.

Σε πρώτη ανίχνευση προθέσεων από τους θεσμούς για νέα μέτρα φοροελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία θα προβεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στις σημερινές τηλεδιαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς, στην προσπάθεια να λάβει το πράσινο φως από τους θεσμούς για τον εμπλουτισμό του πακέτου στήριξης, είναι ότι οι πρόσθετες παρεμβάσεις είναι προσωρινές και στοχευμένες και συνεπώς δεν προκαλούν μόνιμες και μη αντιστρέψιμες επιβαρύνσεις στο προϋπολογισμό. Σύμφωνα με παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην τεχνική αντιπροσωπεία θα παρουσιαστούν αναλυτικά στοιχεία για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τη κρίση νευραλγικοί κλάδοι της οικονομίας και στη βάση αυτή θα εξειδικευτεί το είδος και η έκταση των νέων ρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την «απόσβεση» τους          

Υπό την πίεση των αρνητικών εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας και με ορατό τον κίνδυνο παράτασης της οικονομικής καραντίνας, η κυβέρνηση, πέραν της επέκτασης των παραδοσιακών έκτακτων μέτρων (επιδόματα ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε αναστολή, «κούρεμα» ενοικίων, διαδοχικοί κύκλοι Επιστρεπτέας προκαταβολής κ.α.) βάζει στο τραπέζι σενάρια για φορολογικές  παρεμβάσεις, με στόχο την ελάφρυνση επιχειρήσεων και επαγγελματιών και την αποτροπή επιβαρύνσεων στα νοικοκυριά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπό εξέταση πακέτο περιλαμβάνει:  

  1. Κλιμακωτή μείωση έως και τον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου και για το 2021, με το δημοσιονομικό κόστος να φθάνει το 1,2 δισ. ευρώ.
  2. Ακύρωση του πέναλτι του 22% για τους φορολογούμενους που δεν συγκέντρωσαν πέρυσι ηλεκτρονικές αποδείξεις που σε αξία αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος τους. Το πέναλτι επιβάλλεται στη διαφορά, ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος των δαπανών και σε αυτό που συγκεντρώθηκε με ηλεκτρονικό χρήμα. Το κόστος του μέτρου για το Δημόσιο είναι χαμηλό.
  3. Απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020 και θα δηλωθούν φέτος στην εφορία, έτσι ώστε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι και επαγγελματίες που πέρυσι είχαν δραστική μείωση εισοδήματος να μην πιαστούν στη παγίδα των τεκμηρίων και να υποχρεωθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο. Ο κίνδυνος προέρχεται από το γεγονός ότι λόγω της πτώσης των πραγματικών εισοδημάτων δεν θα μπορούν να καλύψουν τις αντικειμενικές  δαπάνες διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία και έτσι θα φορολογηθούν με βάση τα υψηλότερα τεκμαρτά. Το κόστος για τον προϋπολογισμό από το πάγωμα των τεκμηρίων είναι πολύ χαμηλό καθώς δεν υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ.
  4. Μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ του 2021 κατά 8 - 10%. Το κόστος των 230 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από την έκρηξη της φορολογίας που θα προκαλέσει η νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών και η ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των ακινήτων.

Παράλληλα με τα παραπάνω μέτρα, που θα αξιολογηθούν στην βάση των αντοχών του προϋπολογισμού και της οικονομίας που απειλείται με βαθιά ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η κυβέρνηση προωθεί «α λα καρτ» ρυθμίσεις οφειλών, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και την έκταση των ζημιών που έχει υποστεί από την πανδημία. Οι δόσεις σε ορισμένες περιπτώσεις χρεών θα φθάνουν ακόμα και τις 120. Το μέτρο, όπως επισημαίνει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο εξυγίανσης των επιχειρήσεων και θα συζητηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στις 26 Ιανουαρίου.

Σχετικά με τα προαπαιτούμενα της 9ης αξιολόγησης τα τεχνικά κλιμάκια θα δώσουν έμφαση στην μεταρρυθμιστική πρόοδο του σημείωσε η ελληνική πλευρά στις εφαρμοστικές αποφάσεις για τον νέο Πτωχευτικό κώδικα, στα «κόκκινα» δάνεια (μαζί με την πρόταση Γιάννη Στουρνάρα για την δημιουργία bad bank), στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, στις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και στην εν εξελίξει άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων.  

Στο μεταξύ, εκτός της αξιολόγησης το άλλο μεγάλο μέτωπο που έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο είναι η πορεία των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που προβλέπονται στη βάση του εθνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης που μαζί με τα άλλα εθνικά σχέδια θα συζητηθούν στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, 18 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έμφραγμα» στις φορολογικές δηλώσεις, ποια παράταση εξετάζεται

Έχουν υποβληθεί λιγότερες από τις μισές δηλώσεις σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020. Καθυστερούν οι βεβαιώσεις αποδοχών σε εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή. Παράταση τουλάχιστον ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξέφυγε από κάθε πρόβλεψη το κόστος των μέτρων στήριξης για το 2021

Στα 8,3 δισ. ευρώ η πρόσθετη επιβάρυνση του προϋπολογισμού για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, εκτοξεύεται κοντά στο 10% το έλλειμμα. Ποια είναι τα 10 μέτρα στήριξης που θα συνεχιστούν.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί έμειναν έξω από το Μεσοπρόθεσμο οι μόνιμες φοροελαφρύνσεις

Υπό την αίρεση της εξασφάλισης του απαιτούμενου δημοσιονομικού χώρου βρίσκονται τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης. Η κυβέρνηση περιμένει και τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν από το 2023.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος χάρτης των αξιών στα ακίνητα σε 13.808 περιοχές της χώρας

Σήμερα παρουσιάζονται οι νέες αντικειμενικές τιμές που ενεργοποιούνται την 1η Ιανουαρίου. Αυξήσεις σε 6.000 με 7.000 περιοχές, ενώ εντάσσονται στο σύστημα 3.478 περιοχές. Μεσοσταθμική μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 8%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς δεν θα σας... δαγκώσουν τα τεκμήρια: Ποιες αλλαγές ισχύουν φέτος

Ποια είναι τα εισοδήματα που προέρχονται από κυβερνητικά μέτρα στήριξης και μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Ποιες είναι οι 17 κατηγορίες εισοδημάτων που καλύπτουν τεκμήρια.