ΓΔ: 875.43 0.27% Τζίρος: 49.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Θ. Πελαγίδης: Πιθανή η ανάγκη στήριξης και μετά την πανδημία

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος η ελληνική οικονομία μπορεί να επιτύχει λελογισμένους ρυθμούς ανάπτυξης εντός του τρέχοντος έτους. 

Την ανάγκη να παραμείνει η στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής και αφού περάσει η πανδημία, υπογράμμισε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ  

«Δεν είμαστε στο κόκκινο, δεν είμαστε στο χείλος του γκρεμού, δεν τελειώνουν τα χρήματα του κράτους», ανέφερε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στον Θάνο Σιαφάκα. Ο κ. Πελαγίδης εξήγησε πως όταν πέφτει μια πολυκατοικία δύσκολα σηκώνεται, παράλληλα όμως εξέφρασε την αισιοδοξία του για λελογισμένους ρυθμούς ανάπτυξης το 2021.

«Δεν θα αφήσουμε την οικονομία να καταστραφεί για 10-20 μονάδες παραπάνω στο χρέος», σημείωσε ο υποδιοικητής, τονίζοντας τη σημαντική αρωγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Τα λεφτά από το ελικόπτερο είναι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», υπογράμμισε χαριτολογώντας. 

To τοπίο θα ξεκαθαρίσει όταν περάσει το μεγάλο κύμα της πανδημίας υπογράμμισε ο κ. Πελαγίδης και πρόσθεσε: «Εκεί θα φανεί πόσες αλλαγές από αυτές που έχουν δρομολογηθεί επειγόντως στην οικονομία θα παραμείνουν και στη συνέχεια. Το τοπίο θα είναι διαφορετικό και σε κάθε περίπτωση η τόσο κρίσιμη για την Ελλάδα στήριξη της ΕΚΤ αλλά και των ευρωπαϊκών αρχών όσον αφορά στη δημοσιονομική πολιτική, πρέπει να παραμείνει, πιθανώς με ακόμα πιο στοχευμένες μορφές». 

«Η στήριξη στην ευρωπαϊκή οικονομία θα κρατήσει όσο το επιβάλλει η πανδημία, αλλά η εκτίμησή μου, με βάση την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας, είναι ότι με μια ή την άλλη μορφή θα συνεχιστεί και μετά την Covid-19, διότι θα είναι και πάλι απαραίτητη», εξήγησε ο κ. Πελαγίδης. 

Σχετικά με το μέλλον των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο της κρίσης, ο κ. Πελαγίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, έχουν σημαντική δυνατότητα ελιγμών επειδή διαθέτουν οικογενειακό χαρακτήρα και δεν θα είναι έκπληξη εάν τελικά μετά την πανδημία παρουσιάσουν ανθεκτικότητα, μεγαλύτερη από αυτήν που όλοι περιμένουν.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνω του 6% η ανάπτυξη το 2021, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων

Επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας εντός του 2021 για την ελληνική οικονομία προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι το χρέος θα μειωθεί περί του 187% του ΑΕΠ το 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Πελαγίδης: Η αναθεώρηση στρατηγικής δίνει στην ΕΚΤ ευελιξία

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι λάθος το δίλημμα τουρισμός ή μεταποίηση που τίθεται στην Ελλάδα, καθώς οι δύο τομείς είναι ισχυρά αλληλοεξαρτώμενοι.