ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
euro, evro, digital, psifiako, EKT
Φωτο: Shutterstock

Η σφοδρή επίθεση Λαγκάρντ στο Bitcoin και το σχέδιο για ψηφιακό ευρώ

Εποπτεία και ρυθμιστικό πλαίσιο ζητά για το Bitcoin η Λαγκάρντ ώστε να αντιμετωπιστεί το ξέπλυμα χρήματος. Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και έρχονται αποφάσεις για την έκδοση ψηφιακού ευρώ.

Κάτι παραπάνω από επιθετική έναντι του Bitcoin εμφανίστηκε πρόσφατα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς, όμως, αυτό να μεταφράζεται αυτόματα σε «πόλεμο» κατά των ψηφιακών νομισμάτων, καθώς και η ίδια η ΕΚΤ βρίσκεται στη διαδικασία ώστε να λάβει αποφάσεις για τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ. 

Μιλώντας στο συνέδριο Reuters Next, η Λαγκάρντ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει διεθνής εποπτεία για το Bitcoin υποστηρίζοντας ότι το ψηφιακό νόμισμα χρησιμοποιείται για εγκληματικές δραστηριότητες όπως το ξέπλυμα χρήματος και υπογράμμισε ότι τα «κενά» της εποπτείας θα πρέπει να κλείσουν. 

Το γνωστότερο ψηφιακό νόμισμα το τελευταίο διάστημα δεν αποτελεί, πλέον, επιλογή λίγων, καθώς σε αυτό έχουν στραφεί όχι μόνο ιδιώτες επενδυτές αλλά και κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων καθώς αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις. 

Όμως το γεγονός ότι ο τρόπος «δημιουργίας» και «χρήσης» του δεν είναι διάφανος έχει εγείρει πλήθος ερωτηματικών και ανησυχιών στις διεθνείς εποπτικές αρχές, με την Λαγκάρντ να είναι ένα ακόμη κορυφαίο μέλος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. 

«Το Bitcoin είναι μία εξαιρετικά ριψοκίνδυνη επένδυση και συνδέεται με ορισμένες παράνομες δραστηριότητες όπως το ξέπλυμα χρήματος», υποστήριξε η επικεφαλής της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να τεθεί υπό συγκεκριμένες ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές. Θα πρέπει να υπάρξει διεθνής συμφωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα και να μην μείνουν κενά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν». 

Παρά ταύτα η ΕΚΤ δεν είναι διόλου αδιάφορη αναφορικά με τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ, καθώς όπως έχει αναφέρει το Business Daily, στα μέσα του τρέχοντος έτους θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις καθώς στις 12 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις αναφορικά με τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να ισχύσουν ώστε να προχωρήσει η έκδοσή του. 

Προκειμένου μάλιστα να διαπιστώσει ποιες είναι οι τάσεις στην αγορά η ΕΚΤ προχώρησε σε μία έρευνα που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες. Όπως σημειώνει η κεντρική τράπεζα το ενδιαφέρον ήταν κάτι παραπάνω από ισχυρό, με περισσότερους από 8.200 πολίτες, επιχειρήσεις και επαγγελματικές ενώσεις να λαμβάνουν μέρος

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, αυτά που προβληματίζουν περισσότερο είναι σε ποιο ποσοστό οι ψηφιακές πληρωμές θα «σέβονται» την ιδιωτικότητα (ποσοστό 43% των συμμετεχόντων), το επίπεδο ασφάλειάς τους (17%) και εάν το ψηφιακό ευρώ θα είναι διαθέσιμο στο σύνολο της ΕΕ (10%). 

«Το υψηλό ποσοστό συμμετοχής αντικατοπτρίζει το τεράστιο ενδιαφέρον πολιτών και επιχειρήσεων για τον καθορισμό του οράματος για το ψηφιακό ευρώ. Η γνώμη τους είναι υψηλής σημασίας προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος διαχείρισης του νομίσματος», τόνισε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της ομάδας κρούσης της τράπεζας που σχεδιάζει το ψηφιακό ευρώ. 

Η εν λόγω ομάδα, συγκεντρώνοντας τις απόψεις εμπειρογνωμόνων τόσο της ΕΚΤ όσο και των 19 εθνικών κεντρικών τραπεζών, εξέτασε τα  πιθανά σενάρια που θα απαιτούσαν την έκδοση ενός ψηφιακού ευρώ. Αυτά τα σενάρια περιλαμβάνουν την αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρονικές πληρωμές στη ζώνη του ευρώ που θα απαιτούσε ένα ευρωπαϊκό ψηφιακό μέσο πληρωμής χωρίς κίνδυνο, μια σημαντική μείωση της χρήσης μετρητών ως μέσου πληρωμής στη ζώνη του ευρώ, την έναρξη των παγκόσμιων ιδιωτικών μέσων πληρωμών που θα μπορούσαν να εγείρουν ρυθμιστικούς προβληματισμούς και να θέσουν κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και την προστασία των καταναλωτών, καθώς και το ενδεχόμενο χρήσης ψηφιακών νομισμάτων που θα εκδώσουν άλλες κεντρικές τράπεζες. 

Η ΕΚΤ τονίζει ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα ήταν μια ηλεκτρονική μορφή χρημάτων ελεγχόμενη από αυτήν και προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις -όπως τα τραπεζογραμμάτια, αλλά σε ψηφιακή μορφή- για να πραγματοποιούν τις καθημερινές πληρωμές τους με γρήγορο, εύκολο και ασφαλή τρόπο. Στόχος είναι να «συμπληρώσει» και όχι να αντικαταστήσει τα μετρητά, ενώ παράλληλα ένα ψηφιακό ευρώ θα συνδυάζει την αποτελεσματικότητα ενός ψηφιακού μέσου πληρωμής με την ασφάλεια των χρημάτων της κεντρικής τράπεζας. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής θα ήταν βασική προτεραιότητα, έτσι ώστε το ψηφιακό ευρώ να μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης στις πληρωμές στην ψηφιακή εποχή.

Επιπρόσθετα οι υπεύθυνοι της κεντρικής τράπεζας εκτιμούν ότι το ψηφιακό ευρώ θα διατηρούσε τα οφέλη που το ευρώ παρέχει σε όλους μας. Θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση καταστάσεων στις οποίες οι άνθρωποι δεν επιθυμούν πλέον να χρησιμοποιούν μετρητά. Θα βοηθούσε στην άμβλυνση των επιπτώσεων ακραίων γεγονότων –όπως φυσικές καταστροφές ή πανδημίες– όταν οι παραδοσιακές υπηρεσίες πληρωμών μπορεί να τεθούν εκτός λειτουργίας. Θα μπορούσε επίσης να αποβεί καίριας σημασίας εάν οι άνθρωποι αποφάσιζαν να στραφούν σε ξένα ψηφιακά μέσα πληρωμής, πράγμα που ίσως θα υπονόμευε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη νομισματική κυριαρχία στη ζώνη του ευρώ.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μετρητά εξακολουθούν... να βασιλεύουν κόντρα στις ψηφιακές πληρωμές

Μεγάλη αύξηση της κυκλοφορίας τραπεζογραμματίων στην ευρωζώνη διαπίστωσε η ΕΚΤ το 2020: παρότι μειώνεται η χρήση τους για πληρωμές, χρησιμοποιούνται για αποταμίευση. Στα 32,6 δισ. η κυκλοφορία μετρητών στην Ελλάδα.
Λαγκάρντ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Πολύ νωρίς για να υπάρξει συζήτηση για μείωση του ΡΕΡΡ

«Είμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου, έχοντας κατά νου άλλες μεταλλάξεις (του ιού), είμαστε σε αυτή την πορεία ανάκαμψης, κινούμενοι σταθερά προς την επάνοδο στο προ της COVID-19 επίπεδο», σημείωσε η Λαγκάρντ.