ΓΔ: 2304.14 0.89% Τζίρος: 299.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:17:43
Φωτο: Pixabay

Νέα παράταση για την Επιστρεπτέα 5 ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Το επιμελητήριο, υποστηρίζει, ότι είχε επισημάνει εγκαίρως προς το ΥΠΟΙΚ το πρόβλημα με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και τους κινδύνους που διαφαίνονταν για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, υποστηρίζοντας ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, μένουν εκτός, με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. 

Το επιμελητήριο, σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει, ότι είχε επισημάνει εγκαίρως προς το υπουργείο Οικονομικών το πρόβλημα με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και τους κινδύνους που διαφαίνονταν για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζει ότι με επιστολή του προς το υπουργείο στις 5/1/2021, είχαν τονίσει ότι εξαιτίας του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου -είχε δοθεί περιθώριο 9 ημερολογιακών ημερών- οι ενδιαφερόμενοι θα ήταν αδύνατο να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ειδικά από την στιγμή που ο Δεκέμβριος είναι πολύ ιδιαίτερος μήνας, δεδομένου ότι γίνονται πολλές εκκαθαρίσεις και σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν επιτρέπονται διορθώσεις στα στοιχεία που θα κατατεθούν.

Ακριβώς για αυτό το λόγο, σημειώνει το επιμελητήριο ότι είχε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ενδιαφέροντος να εναρμονιστεί με την προθεσμία υποχρέωσης ενημέρωσης των Βιβλίων και υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, η οποία είναι μέχρι και τις 31/1/2021. «Μάλιστα είχαμε επισημάνει ότι αν λόγω έλλειψης χρόνου και χωρίς υπαιτιότητα του μικρομεσαίου επιχειρηματία δοθούν ανακριβή στοιχεία, υπήρχε ο κίνδυνος για επιβολή φορολογικού προστίμου ή και να ζητηθεί από τη μικρομεσαία επιχείρηση η επιστροφή του ποσού της Επιστρεπτέας Προκαταβολής άμεσα και έντοκα» όπως υπογραμμίζεται.

Λίγες μέρες αργότερα, συνεχίζει η ανακοίνωση, και συγκεκριμένα στις 11/1/2021 και αφού δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, το επιμελητήριο επανήλθε με νέα επιστολή του προς το υπουργείο, τονίζοντας την ανάγκη παράτασης, καθώς μέχρι τις 15/1 θα ήταν αδύνατο να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και επισημάνθηκε, ακόμα μία φορά, ότι κλάδοι ή μεμονωμένες επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να υπαχθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, καθώς χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα, δεν θα μπορούσαν να έχουν με ακρίβεια τον κύκλο εργασιών τους για το 2020. Ενδεικτικά είχε αναφερθεί ότι ασφαλιστές, πράκτορες, μεσίτες, τα περίπτερα, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, καταστήματα πώλησης χρωμάτων, ψιλικά, κλπ, δεν θα προλάβαιναν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία. Μάλιστα, το ΕΕΑ είχε καταθέσει την πρόταση οι επιχειρήσεις αυτές να έκαναν τώρα την αίτηση και να υπέβαλαν τον κύκλο εργασιών τους όταν ολοκληρωνόταν η απαραίτητη διαδικασία, λαμβάνοντας την Επιστρεπτέα σε δεύτερο χρόνο.

«Το μοναδικό που τελικά έγινε, ήταν να δοθεί μία τετραήμερη παράταση η οποία και λήγει σήμερα 19/1/2021, αφήνοντας βέβαια εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους».

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θεωρεί προσχηματική αυτή την ολιγοήμερη παράταση, καθώς δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ούτε και δίνει λύση στο πρόβλημα. Όπως εκτιμά, «το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, καθώς το ποσό της Επιστρεπτέας 5 είναι 1,5 δισ. ευρώ, οπότε επιλέχθηκε αυτή η λύση για να αποκλειστεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών που θα κατέθετε αίτημα υπαγωγής».

«Η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα να ανακοινώσει την παράταση της σχετικής προθεσμίας. Σε διαφορετική περίπτωση να μιλήσει ξεκάθαρα για να μην δημιουργούνται ελπίδες σε ανθρώπους που παλεύουν για την επαγγελματική τους επιβίωση, οι οποίες στην συνέχεια διαψεύδονται» καταλήγει η ανακοίνωση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήματα και αριθμομηχανή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Να ισχύσει επιδότηση 50% στις Επιστρεπτέες 1, 2 και 3

Ένα από τα άμεσα μέτρα που ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για να μειωθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα βάλουν «λουκέτο», είναι η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω επέκτασης του Προγράμματος Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες κενές θέσεις σε τεχνικά επαγγέλματα και ΑΙ σύμφωνα με Χατζηθεοδοσίου

Σημαντική έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού παρατηρείται στην Ελλάδα, κυρίως σε τεχνικές ειδικότητες και τομείς ψηφιοποίησης, σύμφωνα με τον Γ. Χατζηθεοδοσίου. Απαιτούνται άμεσα σύγχρονες δεξιότητες για την ανάπτυξη της αγοράς.
Ζάππειο Μέγαρο εκδήλωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση ΕΕΑ και Μαιευτήρων για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στο Ζάππειο

Το Σάββατο 7 Μαρτίου 2026, στο Ζάππειο, διοργανώνεται εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για σημαντικά ζητήματα υγείας, όπως η πρόληψη και οι γυναικολογικοί καρκίνοι.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πορτραίτο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γ. Χατζηθεοδοσίου και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συζητούν δράσεις αλληλεγγύης

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του ΕΕΑ, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και συζήτησαν για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τις δράσεις υπέρ ευπαθών ομάδων και τη συνεργασία με τις Μητροπόλεις.
Εργάνη πλήκτρο πληροφορικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δωρεάν σεμινάριο ΕΕΑ για το νέο σύστημα «Εργάνη» και τις ψηφιακές δηλώσεις

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών διοργανώνει δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο για το νέο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη και τις νέες ψηφιακές δηλώσεις την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 16:00 19:00 με πρακτική καθοδήγηση και ερωτήσεις.