ΓΔ: 774.8 0.17% Τζίρος: 54.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΥΠΕΝ

Σδούκου: 5 στόχοι στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

H Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Α. Σδούκου, τόνισε ότι «η ανάγκη της μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα αποτελεί μια ευκαιρία να μετασχηματίσουμε την οικονομία μας».

Την ευκαιρία για τολμηρά βήματα προς μια οικονομική ανάκαμψη με «πράσινο» πρόσημο ανέδειξε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην 11η Συνέλευση 

Η ενεργειακή μετάβαση στην περίοδο της πανδημίας και η ευθυγράμμιση των προσπαθειών οικονομικής ανάκαμψης διεθνώς με τις προβλέψεις της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Μιλώντας στη συνεδρίαση η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε ότι «Η ανάγκη της μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα αποτελεί μια ευκαιρία να μετασχηματίσουμε την οικονομία μας και να χτίσουμε μια κοινωνία εστιασμένη στην ευημερία των ανθρώπων, η οποία σέβεται τα περιβαλλοντικά όρια του πλανήτη μας».

Η κυρία Σδούκου επισήμανε ότι η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της ελληνικής Κυβέρνησης και παρέθεσε τους πέντε στόχους-«κλειδιά» που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) μέχρι το 2030, ως εξής:

  • Πλήρης αποδέσμευση της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη ως το 2028. «Αυτός είναι και ο λόγος που υιοθετήσαμε και ένα masterplan για την κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά δίκαιη μετάβαση των περιοχών εκείνων της χώρας που η οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη είναι απόλυτα συνυφασμένη με τον λιγνίτη» ανέφερε η κυρία Σδούκου.
  •  Μερίδιο μεγαλύτερο του 35% για τις ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας.
  • Ένα στα τρία καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται στη χώρα ως το 2030 να είναι ηλεκτρικό.
  • Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης τουλάχιστον κατά 38% μέσω της παροχής κινήτρων για παρεμβάσεις αναβάθμισης σε κατοικίες, επαγγελματικά και βιομηχανικά κτίρια, καθώς και για μια πιο δυναμική και πιο ενημερωμένη χρήση της ενέργειας από τους τελικούς καταναλωτές.
  • Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% ως αποκορύφωμα όλων των παραπάνω στόχων.
  • Η μετάβαση σε ένα πιο πράσινο ενεργειακό μοντέλο, στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ, εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επενδύσεις συνολικής αξίας 44 δισ. ευρώ ως 2030.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kostas-skrekas-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες πολεοδομικές παρεμβάσεις προωθεί το ΥΠΕΝ στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ως μονόδρομο χαρακτηρίζει την ορθή διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με εκείνων της επόμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ , ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα θαλάσσια αιολικά, νέο θεσμικό πλαίσιο τον Ιούνιο

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να αναπτυχθεί ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο, ασφαλές και σταθερό ώστε να αναπτυχθούν οι απαραίτητες τεχνολογίες και επενδύσεις και «να μη μείνουν οι άδειες στα συρτάρια», τόνισε η γ.γ. του ΥΠΕΝ, Α. Σδούκου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα για την κυκλική οικονομία με κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Όπως τονίζει ο γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος, Κ. Αραβώσης, στόχος είναι «να αλλάξουμε τις μεθόδους παραγωγής και κατανάλωσης, με ταυτόχρονη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης».
kostas-skrekas-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Να εξαλείψουμε την ενεργειακή φτώχεια με φυσικό αέριο

Το πρόγραμμα του υπ. Περιβάλλοντος έχει προϋπολογισμό 4,69 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Μέχρι τι ποσό φτάνει η επιχορήγηση που θα δοθεί στους ωφελούμενους.