ΓΔ: 875.43 0.27% Τζίρος: 49.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΥΠΕΝ

Σδούκου: 5 στόχοι στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

H Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Α. Σδούκου, τόνισε ότι «η ανάγκη της μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα αποτελεί μια ευκαιρία να μετασχηματίσουμε την οικονομία μας».

Την ευκαιρία για τολμηρά βήματα προς μια οικονομική ανάκαμψη με «πράσινο» πρόσημο ανέδειξε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην 11η Συνέλευση 

Η ενεργειακή μετάβαση στην περίοδο της πανδημίας και η ευθυγράμμιση των προσπαθειών οικονομικής ανάκαμψης διεθνώς με τις προβλέψεις της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Μιλώντας στη συνεδρίαση η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε ότι «Η ανάγκη της μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα αποτελεί μια ευκαιρία να μετασχηματίσουμε την οικονομία μας και να χτίσουμε μια κοινωνία εστιασμένη στην ευημερία των ανθρώπων, η οποία σέβεται τα περιβαλλοντικά όρια του πλανήτη μας».

Η κυρία Σδούκου επισήμανε ότι η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της ελληνικής Κυβέρνησης και παρέθεσε τους πέντε στόχους-«κλειδιά» που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) μέχρι το 2030, ως εξής:

  • Πλήρης αποδέσμευση της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη ως το 2028. «Αυτός είναι και ο λόγος που υιοθετήσαμε και ένα masterplan για την κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά δίκαιη μετάβαση των περιοχών εκείνων της χώρας που η οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη είναι απόλυτα συνυφασμένη με τον λιγνίτη» ανέφερε η κυρία Σδούκου.
  •  Μερίδιο μεγαλύτερο του 35% για τις ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας.
  • Ένα στα τρία καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται στη χώρα ως το 2030 να είναι ηλεκτρικό.
  • Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης τουλάχιστον κατά 38% μέσω της παροχής κινήτρων για παρεμβάσεις αναβάθμισης σε κατοικίες, επαγγελματικά και βιομηχανικά κτίρια, καθώς και για μια πιο δυναμική και πιο ενημερωμένη χρήση της ενέργειας από τους τελικούς καταναλωτές.
  • Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% ως αποκορύφωμα όλων των παραπάνω στόχων.
  • Η μετάβαση σε ένα πιο πράσινο ενεργειακό μοντέλο, στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ, εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επενδύσεις συνολικής αξίας 44 δισ. ευρώ ως 2030.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kostas-skrekas-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης από ανατιμήσεις

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας δήλωσε: «με την πρόταση που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, στηρίζουμε έμπρακτα τους Ευρωπαίους πολίτες και δημιουργούμε έναν ισχυρό μηχανισμό για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας».
Thalis o Milisios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκαν τα 2α Επιχειρηματικά Βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος»

Ο κ. Αραβώσης, γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στην οδηγία της Ε.Ε. για την ταξινομία που θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται και στη χώρα μας, σύμφωνα με την οποία οι επενδύσεις θα πρέπει να αξιολογούνται και με συγκεκριμένα περιβαλλοντικά κριτήρια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοπράτηση δυο ακόμα μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε Ηράκλειο και Ρόδο

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας η χώρα έχει κάνει αποφασιστικά βήματα για τον περιορισμό των αποβλήτων που καταλήγουν σε ταφή εφαρμόζοντας μια νέα περιβαλλοντική κουλτούρα.