ΓΔ: 903.33 0.85% Τζίρος: 55.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Ποιες επιχειρήσεις θα πάρουν δωρεάν χρήμα από το νέο «πακέτο» στήριξης

Ποσό 450 εκατ. ευρώ θα διαθέσει το υπ. Οικονομικών ως επιδότηση πάγιων δαπανών σε επιχειρήσεις που όχι μόνο είχαν μεγάλη μείωση τζίρου το 2020, αλλά έκλεισαν τη χρήση με ζημιές.

Κονδύλι 450 εκ. ευρώ από το απoθεματικό του προϋπολογισμού ρίχνει στη μάχη της διάσωσης και επανεκκίνησης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιώντας πρόγραμμα επιδότησης των πάγιων δαπανών με όχημα το «ευέλικτο» ευρωπαϊκό καθεστώς για τις κρατικές ενισχύσεις. Παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αύξηση του ανώτατου ποσού ανα επιχείρηση που σήμερα είναι στα 3 εκ. ευρώ.

Η στήριξη μέσω του νέου προγράμματος θα δοθεί στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στη χειρότερη θέση, με δύο βασικά κριτήρια:

  1. Εμφάνισαν από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 μεγάλη μείωση του τζίρου, η οποία ξεπέρασε το 30%,
  2. Είχαν ζημιές στη χρήση του 2020.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, το πρόγραμμα θα αφορά «επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν».

Με αυτά τα δεδομένα, τα κονδύλια του νέου προγράμματος αναμένεται να κατευθυνθούν κυρίως στις επιχειρήσεις νευραλγικών κλάδων, όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το εμπόριο, οι οποίοι δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία.

Σημειώνεται ότι η στήριξη θα αφορά όλο το φάσμα των πάγιων εξόδων της επιχείρησης, με ιδιαίτερη βαρύτητα τις ασφαλιστικές εισφορές και τα σημαντικότερα λειτουργικά κόστη, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για το περίγραμμα των ενισχύσεων και στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, θα υπάρξει εξειδίκευση του πλαισίου (κριτήρια για το ύψος του ποσού και τους δικαιούχους, τρόπος και χρόνος χορήγησης της ενίσχυσης κ.α).

Η κίνηση αυτή «πατάει» στη χαλάρωση των κοινοτικών κανόνων περί παραβίασης του ανταγωνισμού για τις κρατικές ενισχύσεις που άρχισε την Άνοιξη του 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας, προκειμένου οι επιχειρήσεις να «σβήσουν» ζημιές και να ανακάμψουν.

Τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω της παράτασης της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέτεινε έως τις 30 Ιουνίου 2021 το προσωρινό πλαίσιο που έληγε κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Σύμφωνα με την Επιτροπή στόχος είναι να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της κρίσης του κορονοϊού, ιδίως στις περιπτώσεις που δεν έχει παρουσιαστεί η ανάγκη ούτε έχει αξιοποιηθεί πλήρως μέχρι στιγμής η ικανότητα χρήσης του προσωρινού πλαισίου, προστατεύοντας παράλληλα τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού. Πριν από τις 30 Ιουνίου 2021, η Επιτροπή θα επανεξετάσει κατά πόσο υπάρχει ανάγκη περαιτέρω παράτασης ή προσαρμογής του προσωρινού πλαισίου.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με την τροποποίηση εισάγεται ένα νέο μέτρο που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια της πανδημίας αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Η στήριξη θα συνεισφέρει στην κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών των δικαιούχων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, με ανώτατο όριο 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση.

Η στήριξη των επιχειρήσεων αυτών μέσω της συνεισφοράς στην κάλυψη μέρους των εξόδων τους σε προσωρινή βάση αποσκοπεί στην πρόληψη της επιδείνωσης του κεφαλαίου τους, στη διατήρηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και στην παροχή σε αυτές ενός ισχυρού εφαλτηρίου για την ανάκαμψή τους. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα για πιο στοχευμένη ενίσχυση των επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα την χρειάζονται.

Πέραν των κρατικών ενισχύσεων έρχεται και νέο πακέτο στοχευμένης στήριξης κλάδων όπως ο τουρισμός και η εστίαση που πλήττονται με σφοδρότητα από την πανδημία και κινδυνεύουν με μαζικά λουκέτα. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η μείωση του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους με την παράταση της πλήρους απαλλαγής από την καταβολή ενοικίου για το μήνα Μάρτιο και μετά ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της καραντίνας, την κρατική συνδρομή στις ασφαλιστικές εισφορές, τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ για ολόκληρο το έτος, την χρηματοδότηση από τα εγγυοδοτικά προγράμματα και το ΕΣΠΑ, την ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων, το «κούρεμα» φόρων και τον ευνοϊκότερο διακανονισμό για την αποπληρωμή των οφειλών στο Δημόσιο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τελευταία εμπόδια στις Βρυξέλλες για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Προβληματίζουν τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού οι προτάσεις για κίνητρα συγχωνεύσεων, φόβοι για δημιουργία μονοπωλίων. Διαβουλεύσεις για αλλαγές πριν την επίσημη κατάθεση του σχεδίου, σήμερα, από τον Θ. Σκυλακάκη.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί θα αργήσει το δωρεάν χρήμα για πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τις δαπάνες που θα καλύπτει η επιδότηση, ενώ το υπ. Οικονομικών θέλει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα μετά την επιστρεπτέα προκαταβολή και ανησυχεί για το κόστος του.
Euros, Money, xrhmata,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα δοθεί η ένεση ρευστότητας με την επιδότηση παγίων δαπανών

Κύριο κριτήριο η μείωση τζίρου τουλάχιστον κατά 30% την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020. Ποιες δαπάνες καλύπτονται σε ποσοστό τουλάχιστον 70%. Τον Μάρτιο έρχεται η έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζαββός: Στόχος η άντληση κεφαλαίων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Ο «Ηρακλής» ξανακάνει επενδύσιμες τις ελληνικές τράπεζες, καθώς μπορούν να απευθύνονται εκ νέου στις διεθνείς αγορές για την άντληση κεφαλαίων ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως 72 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας, σήμερα η συμφωνία με Θεσμούς

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο οι πληττόμενοι από την υγειονομική κρίση και θα καλύπτει όλα τα φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τον περασμένο Μάρτιο.