ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

«Πακέτο» στήριξης με οκτώ μέτρα για τον τουρισμό και την εστίαση

Στους δύο κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία εστιάζει την προσοχή της η κυβέρνηση. Παράταση της απαλλαγής από ενοίκια και του χαμηλού ΦΠΑ, περισσότερη ρευστότητα από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Πακέτο στοχευμένων μέτρων για τον τουρισμό και την εστίαση που στροβιλίζονται στη δίνη της πανδημίας, χωρίς προς το παρόν να γίνεται ορατή η έξοδος από την κρίση, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Τα βασικά συστατικά του μίγματος των παρεμβάσεων είναι η επέκταση της απαλλαγής από τα ενοίκια και μετά τον Φεβρουάριο, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ.

Ο σχεδιασμός για τις επόμενα βήματα στην οικονομία κινείται σε δύο άξονες. Τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης για τους κλάδους που ανοίγουν όπως το λιανεμπόριο και τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο παρεμβάσεων σε συγκεκριμένους τομείς που εξακολουθούν να δέχονται ισχυρά πλήγματα από την επέλαση του ιού προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους και να μπουν σε τροχιά επανεκκίνησης.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος βρίσκονται ο τουρισμός και η εστίαση που όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα ακόμα σε «καραντίνα», πράγμα που θα επιδεινώσει την οικονομική τους στενότητα και θα θέσει χιλιάδες επιχειρήσεις στη ζώνη υψηλού κινδύνου για «λουκέτο» και μαζικές απολύσεις.   

Αν και το σχέδιο δράσης για τη διάσωση και την ανάκαμψη των συγκεκριμένων κλάδων δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί τα σενάρια προβλέπουν μεταξύ άλλων:

  1. Πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του ενοικίου τον Μάρτιο και, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, και τους επόμενους μήνες. Επισημαίνεται ότι το μέτρο έχει «κλειδώσει» για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 15 Ιανουαρίου. Το Δημόσιο θα συνεχίσει να αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, πληρώνοντας το 80% του συνολικού ενοικίου.
  2. Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% μετά τον Απρίλιο που λήγει το ισχύον καθεστώς και ενδεχομένως μέχρι το τέλος του έτους. Επισημαίνεται ότι, με βάση το ισχύον καθεστώς, ΦΠΑ 13% στο τουρισμό ισχύει για τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% και το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%, ενώ για τη διαμονή µε το σύστημα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%. Για την εστίαση ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κλπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Η μετάταξη του ΦΠΑ στο συντελεστή 6% όπως ζητούν οι φορείς απορρίπτεται από το υπουργείο Οικονομικών καθώς απαιτεί ειδική άδεια από την ΕΕ και σύμφωνη γνώμη των θεσμών οι οποίοι είναι αρνητικοί σε μια τέτοια ρύθμιση.
  3. Επιδότηση έως και 100% των ασφαλιστικών εισφορών μετά τη λήξη των αναστολών συμβάσεων και των ειδικών επιδομάτων, με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
  4. Ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 6, ύψους 700 εκ. ευρώ, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Μάρτιο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών το μεγαλύτερο ποσό από το νέο κύκλο των φθηνών κρατικών δανείων θα διοχετευθεί στον τουρισμό και την εστίαση και οι πληρωμές θα γίνουν με διαδικασίες εξπρές. Επίσης εξετάζεται η αναδρομική διαγραφή του 50% των ενισχύσεων που δόθηκαν μέσα από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας.
  5. Κλιμακωτή επιδότηση των τόκων των δανείων με διάρκεια 9 μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα 2».
  6. «Κούρεμα» ή και πλήρη κατάργηση της προκαταβολής φόρου και το 2021.
  7. Ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
  8. Ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2020 οι απώλειες τζίρου στον τουρισμό και την εστίαση ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά της νέας Επιστρεπτέας: Κονδύλια 1 δισ. για επανεκκίνηση

Μέσα στον Απρίλιο η εκταμίευση με κριτήριο την πτώση τζίρου για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου τουλάχιστον κατά 20%. Έμφαση σε λιανεμπόριο, εστίαση και τουρισμό. Ποια θα είναι τα ποσά της ενίσχυσης.
Euros, Money, xrhmata,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επανεκκίνηση τουρισμού και εστίασης με «ζεστό χρήμα» 600 εκατ. ευρώ

Ενεργοποιείται νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με χρηματική ενίσχυση ανάλογα με τον τζίρο. Ενισχύσεις για προσλήψεις, επιδότηση παγίων δαπανών και δόσεων δανείων και νέα επιστρεπτέα προκαταβολή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τρία «κλειδιά» της ανάκαμψης και πώς «φρέναρε» η ύφεση το 2020

Η επανεκκίνηση λιανεμπορίου και εστίασης, η ενίσχυση τουριστικών εισπράξεων και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη το 2021. Πώς εξηγείται η μείωση της ύφεσης στο 8,2% το 2020.