ΓΔ: 897.45 1.03% Τζίρος: 45.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
Φωτο; George Vitsaras / SOOC

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αντικαταστήσουν την επιστρεπτέα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως τα προγράμματα επανεκκίνησης ανέρχονται συνολικά σε 3,5 δισ. ευρώ και οι απαλλαγές σε φόρους και εισφορές έχουν φτάσει τα 2 δισ. ευρώ.

Μετά το 2023 θα υπάρξουν μόνιμα μέτρα ελαφρύνσεων καθώς ο προϋπολογισμός θα έχει επανέλθει σε καλά επίπεδα σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης που υπογράμμισε πως δεν θα υπάρξει όγδοος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως αυτή την εβδομάδα θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα, τα υπόλοιπα από τις αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια, οι πρώτες δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής 7 καθώς και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι δεν θα υπάρξει επιστρεπτέα προκαταβολή 8, καθώς αυτή «υποκαθίσταται από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις μικρότερες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και τα ειδικά προγράμματα επανεκκίνησης, που τον Μάιο και τον Ιούνιο θα υπάρξουν για εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια και παιδότοπους. Παράλληλα θα υπάρξει και η επιδότηση παγίων δαπανών». Στο ερώτημα αν πρόκειται να υπάρξει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως μετά το 2023 θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος που θα μπορεί να αξιοποιηθεί με μόνιμα μέτρα ελαφρύσεων, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να μειώσει την φορολογία εν μέσω πανδημίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να δεσμευτούν για επενδύσεις. Εάν δεν είναι για επενδύσεις, δεν μπορούμε να τα πάρουμε. Υπάρχει πρόγραμμα 1 δις ευρώ για κατάρτιση εργαζόμενων ή για την είσοδο άνεργων σε επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα σε ποσοστό άνω του 50% έχει «πράσινο» και ψηφιακό κομμάτι και αυτά τα ποσά πηγαίνουν εκεί για επενδύσεις» και εξέφρασε την αισιοδοξία του να υπάρξουν όσο «γίνεται λιγότερες αναστολές συμβάσεων εργασίας, διότι αυτό θα σημάνει ότι θα έχουμε κλειστές δραστηριότητας. Σε αυτές που παραμένουν κλειστές, θα υπάρξουν αναστολές 534 ευρώ για όσους είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας και θα υπάρξουν και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις».

«Τα προγράμματα επανεκκίνησης ανέρχονται σε συνολικά 3,5 δισ. ευρώ, είναι και οι απαλλαγές σε φόρους και εισφορές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός συν προγράμματα για την απασχόληση ύψους 2 δισ. ευρώ» που θα τρέχουν τον Μάιο και τον Ιούνιο, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Για την εστίαση που ανοίγει χωρίς όμως να έχει ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως «μετρητά για τις επιχειρήσεις υπάρχουν με τα προγράμματα εστίασης και τουρισμού που έχουν αυτόν τον χαρακτήρα και με την επιδότηση των παγίων δαπανών, για την οποία πρέπει να υπάρχει μια εικόνα από τις φορολογικές δηλώσεις τις φετινές, ενώ επιπλέον συλλέγουμε στοιχεία από όλα τα προγράμματα για να δούμε τι έχει λάβει και ποιος, καθώς δεν μπορούν τα μέτρα να είναι μονοκλαδικά» και τόνισε πως «το πρόγραμμα παγίων δαπανών έχει ως στόχο την διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, για αυτό έχει προϋπόθεση να υπάρχει προσωπικό στις επιχειρήσεις».

Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για το αν θα διατηρηθεί το όριο των 50 ενσήμων ώστε να δικαιούται κάποιος επίδομα ανεργίας, αναφέροντας πως «θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό. Υπάρχει ένα σημαντικό κονδύλι που έχουμε βάλει στην άκρη για τον σκοπό αυτό, θα μας πει το υπ. Εργασίας πως θα διατεθεί».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Κερδίσαμε ένα χρόνο στο ΕΣΠΑ, ποια είναι τα άμεσα κέρδη

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως σειρά παίρνει το ΕΠΑΝΕΚ και θα μπορέσει η κυβέρνηση να πάρει άμεσα από το νέο ΕΣΠΑ τα 680 εκατ. ευρώ που έχει δώσει για την εστίαση και τον τουρισμό.