ΓΔ: 899.16 0.19% Τζίρος: 21.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:52:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ρεκόρ χαμηλού επιτοκίου στα 10ετή ομόλογα, υποχώρησε στο 0,80%

Μεγάλο ενδιαφέρον για την έκδοση του Δημοσίου από τους επενδυτές, ξεπέρασε τα 25 δισ. ευρώ η ζήτηση τίτλων, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Υποχωρεί και η απόδοση του 10ετούς στη δευτερογενή αγορά.,

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε το κόστος δανεισμού του Δημοσίου κατά τη σημερινή διάθεση 10ετών ομολόγων, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, η απόδοση διάθεσης των τίτλων υποχώρησε σε 100 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps του ευρώ, δηλαδή στο 0,80%.

Η ζήτηση ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς, όπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ, ήταν πάνω από τα 25 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται προσφορές από τις τράπεζες που «έτρεξαν» την κοινοπρακτική έκδοση.

Σημειώνεται ότι στη δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί σήμερα χαμηλότερα από το 0,70%, στο 0,669%.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Business Daily:

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινείται η ζήτηση για το 10ετές ελληνικό ομόλογο, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 22 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την αρχική καθοδήγηση, το κουπόνι του ομόλογου (επιτόκιο) αρχικά διαμορφώθηκε στο επίπεδο του βασικού επιτοκίου της διατραπεζικής αγοράς (midswap) προσαυξημένο κατά περιθώριο 1,1%, δηλαδή στο επίπεδο του 0,9%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στην περιοχή του 0,85%.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί, έπειτα από τη χθεσινή εντολή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σε αναδόχους να προχωρήσουν σε έκδοση δεκαετούς ομολόγου, λήξης τον Ιούνιο του 2031. Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura and Eurobank.

Από την έκδοση το Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει 1,5 - 2 δισ. ευρώ, ενώ στόχος του ΟΔΔΗΧ για εφέτος είναι η έκδοση ομολόγων ύψους έως 12 δισ. ευρώ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες για την στήριξη της αγοράς και να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας.

Ο ΟΔΔΗΧ δεν θα έχει σε αυτή την έκδοση την «υποστήριξη» των οίκων αξιολόγησης, καθώς την Παρασκευή η Fitch δεν αναβάθμισε τις προοπτικές ούτε την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, επικαλούμενη κυρίως τα προβλήματα του δεύτερου lockdown τα οποία εκτιμά θα περιορίσουν την ανάπτυξη το 2021 στο 3%. 

Υπενθυμίζεται πως το Δημόσιο είχε προχωρήσει στην άντληση του ποσού των 2 δισ. ευρώ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης 30ετών ομολόγων σε δύο ελληνικές τράπεζες. Όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας «κατά τους τελευταίους δύο μήνες, το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στο πλαίσιο της επίτευξης των διαχειριστικών στόχων του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, προέβησαν, με απόλυτη διαφάνεια, σε πράξεις επαναγοράς (buy back) και επανέκδοσης (re-opening) υφιστάμενων Ομολογιακών εκδόσεων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, μέλη της ομάδας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς του Ελληνικού Δημοσίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Αντλήθηκαν 20 δισ. ευρώ μέσω του 10ετούς ομολόγου

Έως το τέλος του 2021, η Επιτροπή αναμένει να συγκεντρώσει περίπου 80 δισ. ευρώ σε ομόλογα, τα οποία θα συμπληρωθούν με βραχυπρόθεσμα γραμμάτια της ΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο χρηματοδότησης που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021.