ΓΔ: 907.06 -1.15% Τζίρος: 41.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Άρχισε στάση πληρωμών για τις εισφορές των επαγγελματιών

Μόνο 60% των υπέρογκων εισφορών του νόμου Κατρούγκαλου εισπράττονται από τον ΕΦΚΑ. Κίνδυνος μεγάλης διαφυγής εσόδων, αν καθυστερήσει ο νόμος για το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών.

Την… εικονική πραγματικότητα, να καλούνται να πληρώσουν εισφορές, την ώρα που επίκεινται αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού τους, βιώνουν 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες. Όσο καθυστερεί το υπουργείο Εργασίας να καταλήξει στην καινούργια διαδικασία υπολογισμού των εισφορών, τόσο ο κίνδυνος για τα έσοδα του ΕΦΚΑ μεγαλώνει.

Ήδη η εισπραξιμότητα μόλις και μετά βίας φτάνει το 60%, με ειδικούς στην Κοινωνική Ασφάλιση, να εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι καθυστερήσεις στη… συμμόρφωση με τις εντολές του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ενδέχεται να μειώσουν και άλλο τα έσοδα από τις εισφορές των μη μισθωτών ασφαλισμένων.

Το βέβαιο είναι, ότι ο Γιάννης Βρούτσης και οι συνεργάτες του, προσπαθούν να λύσουν το «γρίφο» της κατώτερης εισφοράς που θα θεσμοθετηθεί, με δεδομένο ότι από το νέο έτος, θα πρέπει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών με βάση το εισόδημα, θα πρέπει να αποτελέσει παρελθόν.

Μάλιστα, οι αποφάσεις του ΣτΕ έχουν ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου και μετά. Αυτό σημαίνει πως, όταν βρεθεί ο νέος τρόπος υπολογισμού, θα πρέπει να γίνει συμψηφισμός με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών και όπου υπάρξουν διαφορές αυτές να αποδοθούν είτε προς τους ασφαλισμένους είτε προς το Ταμείο.

Η σημερινή κατώτερη εισφορά είναι 185,18 ευρώ. Το ποσό αυτό ισούται με το 20% επί του νέου κατώτατου μισθού, που είναι 650 ευρώ, συν 6,95% εισφορά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συν 10 ευρώ για τον ειδικό λογαριασμό για την ανεργία. Στόχος είναι, αθροιστικά με τις φορολογικές επιβαρύνσεις, από το νέο έτος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες να καταβάλλουν λιγότερα, σε σχέση με την έως τώρα, δαπάνη τους. Γι’ αυτό και η συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών πρόκειται να είναι όλο και πιο στενή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Πάντως, τα τελευταία διαθέσιμα ειδοποιητήρια, αφορούν τις εισφορές του μηνός Σεπτεμβρίου, έχουν ήδη σταλεί στους ασφαλισμένους και πρέπει να εξοφληθούν έως τις 31 Οκτωβρίου…

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Ψηφιακά η έκδοση κύριων, επικουρικών συντάξεων

Τη μεγάλη μεταρρύθμιση της οργανωτικής ενοποίησης του ΕΦΚΑ με το Επικουρικό Ταμείο θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Η δημιουργία ενιαίου ψηφιακού αρχείου θα δώσει τέλος στην καθυστέρηση της έκδοσης συντάξεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

«Το νομοσχέδιο υπηρετεί τον στόχο μας για έναν νέο ΕΦΚΑ ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που θα είναι πιο αποτελεσματικός, πιο παραγωγικός και κυρίως πιο φιλικός προς τους ασφαλισμένους», δήλωσε ο υπ. Εργασίας Κ. Χατζηδάκης.
Kostis Xatzidakis, energeia, ypourgeio energeias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεφαλαιοποιητικό σημαίνει αποτελεσματικό - Από το 2022 το νέο σύστημα

Ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι, σε μακροχρόνιο ορίζοντα, το δημοσιονομικό όφελος αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, λόγω των αποταμιεύσεων, των επενδύσεων και της ανάπτυξης από την εισαγωγή του συστήματος.