ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
digital nomads-internet-ypologistis
Φώτο: Shutterstock

Ανοίγει ο δρόμος για τους ψηφιακούς νομάδες στην Ελλάδα

Οι ψηφιακοί νομάδες βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής καθώς η πανδημία τείνει να μετατρέψει τον τρόπο ζωής τους από εξαίρεση σε κανόνα ανοίγοντας νέες προοπτικές για την οικονομία.

Πουθενά στο χάρτη δεν βρίσκεται η Αθήνα ή άλλη ελληνική πόλη στις προτιμήσεις εκείνων που επιλέγουν άλλες χώρες και πόλεις του κόσμου ως έδρα των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων. Η κυβέρνηση προωθεί κίνητρα για να προσελκύσει ξένους εργαζόμενους ή επιχειρηματίες, αλλά και Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, ενώ φαίνεται πώς η Ισπανία είναι εκείνη που έχει κερδίσει την προτίμηση των επαγγελματιών που φεύγουν σε ξένες χώρες.

Την εικόνα αυτή έρχεται να ανατρέψει το Παρατηρητήριο για τη Μελέτη των Ψηφιακών Νομάδων – Digital Nomads Observatory (digitalnomadsobs.org) που στοχεύει στην προώθηση του κινήματος των ψηφιακών νομάδων και τη μετατροπή μιας πόλης σε κέντρο προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων, καθώς και τη διερεύνυση των προοπτικών και των προκλήσεων (είτε είναι οικονομικές, κοινωνικές, νομικές, πολιτισμικές, διπλωματικές ή τεχνολογικές) από την αύξηση αυτών των ομάδων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη μελέτη και τις προοπτικές στον κλάδο του τουρισμού και πώς οι τουριστικοί προορισμού μπορούν να επωφεληθούν από τους ψηφιακούς νομάδες. Το Παρατηρητήριο έχει ήδη συνάψει συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη, η Ρόδος, η Αθήνα και το Τελ Αβίβ, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η ανακοίνωση νέων συνεργασιών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παρατηρητηρίου κ. Ραφαήλ Κουδούνη, «οι Digital Nomads είναι οι αυριανοί εργάτες της ανθρωπότητας, αυτοί που αναζητούν συνέχεια το καινούριο, το άγνωστο, το δυσεύρετο. Στο ταξίδι μας αυτό, της μελέτης και της προώθησης αυτού του τρόπου ζωής, βλέπουμε τις πόλεις ως στάσεις, την δουλειά ως τρόπο αυτό-ολοκλήρωσης μέσα σε ένα ευρύτερο περιβάλλον παγκοσμιοποιημένης αντίληψης, και την κοινωνικοποίηση ως εργαλείο μόρφωσης μέσα σε ένα ευρύτερο open-source κόσμο».

Ανάμεσα στις δράσεις του Παρατηρητηρίου σύμφωνα με το καταστατικό του συμπεριλαμβάνονται:

  • Προώθηση του τρόπου ζωής των ψηφιακών νομάδων (digital nomads) ως καινοτόμο και βιώσιμο, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες τις σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας
  • Η προώθηση πολιτικών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ψηφιακών νομάδων και των νέων μορφών εργασίας.
  • Ανάδειξη του οικονομικού και κοινωνικού οφέλους που προκύπτει από την φιλοξενία ψηφιακών νομάδων σε μια πόλη.
  • Δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων των ερευνών προς όφελος του κοινωνικού και επιχειρηματικού οικοσυστήματος.
  • Εκπαιδευτικές δράσεις και ακαδημαϊκές συνέργειες.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

remote work-tilergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για ποιες ιατρικές παθήσεις μπορεί να δικαιολογηθεί η τηλεργασία

Εάν ο εργοδότης δεν αποδεχθεί το αίτημα του εργαζομένου για τηλεργασία, θα πρέπει να αιτιολογήσει την απόφασή του, ενώ ο εργαζόμενος μπορεί να αιτηθεί την επίλυση της εργατικής διαφοράς από την Επιθεώρηση Εργασίας.
Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Αθήνα παραμένει η φθηνότερη ανά τετραγωνικό ευρωπαϊκή πρωτεύουσα

Η ζήτηση αφορά πρωτίστως σε κτίρια σύγχρονων προδιαγραφών, με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, τα οποία έχουν εξαρχής σχεδιαστεί και αναπτυχθεί για την προοριζόμενη χρήση, το λεγόμενο build-to-suit.
remote work-tilergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 10 νέες τάσεις που θα διαμορφώσουν το εργασιακό τοπίο το 2022

Όπως αναφέρει ο διευθ. σύμβουλος της IWG Χρήστος Μισαηλίδης, οι εργασίες στο μέλλον θα συμβαίνουν στην καρδιά των τοπικών κοινοτήτων. Ποιες είναι οι έξι συμβουλές της IWG προς τις επιχειρήσεις για το νέο μοντέλο υβριδικής εργασίας.
Ergasia, Tilergasia, Telergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τηλεργασία θα λειτουργήσουν και αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, όσοι υπάλληλοι δεν δύναται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως, η προσέλευσή τους στην υπηρεσία τους θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα γίνει με ασφάλεια.
xatzitheodosiou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Η μη εφαρμογή της τηλεργασίας πλήττει τις επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων δήλωσε ότι είναι κρίμα να μπαίνουν τέτοιου είδους οριζόντια μέτρα στη λειτουργία του επιχειρείν και ότι η επιχειρηματικότητα δεν έχει την πολυτέλεια να «μπαίνει στον πάγο».