ΓΔ: 869.9 0.63% Τζίρος: 34.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
digital nomads-internet-ypologistis
Φώτο: Shutterstock

Γιατί δεν επιλέγουν ζωή στην Αθήνα οι ψηφιακοί νομάδες

Η κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει με κίνητρα ξένους τηλεργαζόμενους, αλλά το ακριβό και αργό ίντερνετ και η περιβαλλοντική επιβάρυνση κρατούν χαμηλά τη βαθμολογία της Αθήνας.

Ως πόλη με πανάκριβο ίντερνετ και επιβαρυμένη περιβαλλοντικά αξιολογείται η Αθήνα για τους ψηφιακούς νομάδες (digital nomads) που αναζητούν έναν προορισμό ώστε να εργαστούν, σύμφωνα με διεθνείς αξιολογήσεις, γεγονός που καταδεικνύει την δουλειά που χρειάζεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να αναδειχθεί στην  νέα παγκόσμια κούρσα για την προσέλκυση των εργαζομένων.

Με την εργασία εξ αποστάσεως να έχει γίνει πλέον ο νέος κανόνας λόγω της πανδημίας, αυξάνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών για την προσέλκυση των εργαζομένων. Πρόκειται για μια ανερχόμενη αγορά που προσφέρει πολλά οφέλη στις τοπικές οικονομίες καθώς η αβεβαιότητα «σκεπάζει» τον χώρο του τουρισμού.

Στην Ελλάδα, το θέμα αναδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Πατέλη, ο οποίος προανήγγειλε μείωση φόρου κατά 50% για φυσικά πρόσωπα – μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες – που είχαν φύγει στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης και επιστρέφουν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα.

Αν και το μέτρο στοχεύει κυρίως στην αντιμετώπιση του λεγόμενου "brain drain",  προσβλέπει, επίσης, στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας ως χώρα που θα φιλοξενεί ψηφιακούς νομάδες. «Η πανδημία έχει κάνει δυνατό, σε πολλές περιπτώσεις, το να επιλέξει κανείς πού να ζήσει και να εργαστεί χάρη στην τεχνολογία. Μπορούμε να έχουμε ψηφιακούς μετανάστες», τονίζει ο κ. Πατέλης.

Παρόλο που τα φορολογικά θέματα παίζουν πάντα μεγάλο ρόλο στο να γίνεται μια χώρα πιο ανταγωνιστική παγκοσμίως, εμπλέκονται και μια σειρά από άλλα ζητήματα που άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας δείχνουν να έχουν αντιληφθεί.

Η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Πορτογαλία συγκαταλέγονται ανάμεσα στους αγαπημένους προορισμούς για ψηφιακή εργασία, παρέχοντας ειδική βίζα, γρήγορο και φθηνό ιντερνετ και μεγάλες κοινότητες από ξένους επαγγελματίες, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα χαμηλά στο ραντάρ.

Σε μια κατάταξη 68 χωρών που ετοίμασε η Internations.org αξιολογώντας την ποιότητα ψηφιακής ζωής, η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 52. Σε μια άλλη κατάταξη 1.344 πόλεων από το site nomadlist.com που εξετάζει το κόστος ζωής, το ίντερνετ, την ασφάλεια και την διασκέδαση, η Αθήνα είναι στην θέση 95. Αξιολογήθηκε με «άριστα» σε θέματα διασκέδασης και ποιότητα ζωής, ωστόσο, πήρε «κόκκινη κάρτα» στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι ιδρυτές του site www.digital-nomad-couple.com, η Alessia και ο Eddy, που εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα πρόσφατα για δυο μήνες, γράφουν ότι δεν θα το ξαναέκαναν, παρόλο που το κόστος ζωής είναι χαμηλό και ο κόσμος πολύ φιλικός.

«Δεν υπάρχουν μέρη στην πόλη που προσφέρονται για υπαίθρια αθλήματα, διαλογισμό ή γιόγκα», τονίζουν οι ίδιοι, προσθέτοντας ότι «η τιμή και η ποιότητα του διαδικτύου δεν είναι η καλύτερη στην Ελλάδα. Χρησιμοποιούσαμε το SkyRoam για να έχουμε internet, τόσο στο σπίτι όσο και εκτός, ή το 4G μας, αλλά κατέληξε να είναι αρκετά ακριβό. Επομένως, εάν μια εξαιρετική σύνδεση είναι απαραίτητη για εσάς, ίσως η Ελλάδα δεν είναι ο προορισμός για εσάς.»

Άλλοι επισημαίνουν ότι έχει αποδυναμωθεί ο διεθνής χαρακτήρας της Αθήνας μετά από την οικονομική κρίση της χώρας. Η Melissa Douglas στο highheelsandabackpack.com τονίζει ότι η ο χαλαρός τρόπος ζωής κερδίζει τους ξένους που εργάζονται στην Αθήνα, τονίζοντας, όμως, την έλλειψη διεθνούς κοινότητας επαγγελματίων.

«Δεδομένου ότι υπάρχουν απίστευτα λίγες διεθνείς εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα, υπάρχουν επίσης λίγοι επαγγελματίες από άλλες χώρες», υπογραμμίζει στο site της.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tilergasia-remote working
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πόλεις που προτιμούν οι «νομάδες» και τα κίνητρα από την Ελλάδα

Ισπανικές πόλεις παίρνουν τέσσερις από τις 10 πρώτες θέσεις σε έρευνα που δημοσιεύει το Bloomberg λόγω κλίματος και χαμηλού κόστους ζωής. Μισό φόρο προσφέρει η κυβέρνηση σε όσους επιλέξουν την Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη μικρότερη στον κόσμο η επιβάρυνση των εισοδημάτων από ενοίκια

Τη δεύτερη χαμηλότερη επιβάρυνση των εισοδημάτων από τα ενοίκια με 19% έχει η Ελλάδα, ανάμεσα σε 50 χώρες. Όμως, για τους χαμηλόμισθους το βάρος είναι δυσβάστακτο, όπως επισημαίνει το ΔΝΤ.