Φώτο: Shutterstock

Αύξηση 6,3% το 2020 στα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς public cloud

Η ανάγκη για τηλεργασία εν μέσω πανδημίας οδηγεί την παγκόσμια αγορά των υπηρεσιών public cloud σε αύξηση που θα φτάσει το 6,3% το 2020.

Αύξηση 6,3% στα έσοδα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα θα δει η παγκόσμια αγορά των υπηρεσιών public cloud το 2020 σύμφωνα με την Gartner. Μάλιστα σε απόλυτους αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε 257,9 δισ. δολ. Το 2020 από 242,7 δισ. δολ. το 2019.

Σύμφωνα με άρθρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος το “Desktop as a Service” (DaaS) θα είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας της αγοράς, λόγω των αυξημένων επιχειρηματικών αναγκών για τηλεργασία, αλλά και λόγω των εταιρικών προσπαθειών για μείωση του κόστους. Μάλιστα η διεύρηνση του τομέα του “Desktop as a Service” εκτιμάται ότι θα στο 95,4%, φθάνοντας φτάνοντας 1,2 δισ. δολ.  Και αυτό είναι λογικό καθώς το DaaS αποτελεί μια φθηνή λύση για επιχειρήσεις, που υποστηρίζουν την αύξηση των εργαζομένων με τηλεργασία, καλύπτοντας τις ανάγκες τους για ασφαλή πρόσβαση σε εταιρικές εφαρμογές από πολλές συσκευές και τοποθεσίες.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, το “Software as a Service” (SaaS) παραμένει το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς, το οποίο προβλέπεται να αυξηθεί στα 104,7 δισ. δολ. το 2020. Ο επόμενος μεγαλύτερος τομέας της αγοράς είναι οι υπηρεσίες υποδομής συστήματος cloud ή η υποδομή ως υπηρεσία (IaaS), που προβλέπεται να αυξηθεί κατά 13,4% στα 50,4 δισ. δολ. φέτος. 

Απαραίτητο εν μέσω πανδημίας

«Όταν η πανδημία COVID-19 χτύπησε τον πλανήτη και παρά την αρχική αμηχανία, η αγορά του cloud ήταν αυτή που τελικά έδωσε την απάντηση, που είχαν ανάγκη οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Το cloud ανταποκρίνεται στην αυξημένη ζήτηση και ικανοποιεί την προτίμηση των πελατών για ελαστικά μοντέλα χρήσης”, αναφέρει η Gartner (Forecast: Public Cloud Services, Worldwide, 2018-2024).

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι δαπάνες για public cloud αναμένεται να αναπτυχθούν ραγδαία, καθώς οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο επανέρχονται στην κανονικότητα. «Η χρήση των δημόσιων υπηρεσιών cloud προσφέρει στους υπεύθυνους Πληροφορικής σημαντικά πλεονεκτήματα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μπορούν να επενδύσουν σημαντικά λιγότερα ποσά, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία cloud, αντί να αυξάνουν την χωρητικότητα των κέντρων δεδομένων τους ή να αποκτούν παραδοσιακό λογισμικό με άδεια χρήσης», υπογραμμίσει η εταιρεία.

Μάλιστα σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναλύσεις έως το τέλος του 2020 οι οργανισμοί, που επεκτείνουν την τηλεργασία, θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα στο public cloud, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες για υποστήριξη της αυξημένης χωρητικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις online αγορές στρέφονται οι καταναλωτές και μετά το lockdown

Στις παραγγελίες από ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ η αύξηση των καταναλωτών ξεπερνά το 1.000%, αφού 12% των χρηστών διαδικτύου έχει παραγγείλει online συστηματικά τον Μάιο σε σχέση με κάτω του 1% που ήταν το 2019.