ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tilergasia-remote working
Φώτο: Shutterstock

Οι πόλεις που προτιμούν οι «νομάδες» και τα κίνητρα από την Ελλάδα

Ισπανικές πόλεις παίρνουν τέσσερις από τις 10 πρώτες θέσεις σε έρευνα που δημοσιεύει το Bloomberg λόγω κλίματος και χαμηλού κόστους ζωής. Μισό φόρο προσφέρει η κυβέρνηση σε όσους επιλέξουν την Ελλάδα.

Πουθενά στο χάρτη δεν βρίσκεται η Αθήνα ή άλλη ελληνική πόλη στις προτιμήσεις εκείνων που επιλέγουν άλλες χώρες και πόλεις του κόσμου ως έδρα των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων. Η κυβέρνηση προωθεί κίνητρα για να προσελκύσει ξένους εργαζόμενους ή επιχειρηματίες, αλλά και Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, ενώ φαίνεται πώς η Ισπανία είναι εκείνη που έχει κερδίσει την προτίμηση των επαγγελματιών που φεύγουν σε ξένες χώρες. Τέσσερις ισπανικές πόλεις κατατάσσονται στις δέκα κορυφαίες θέσεις, σε παγκόσμια σχετική έρευνα, σύμφωνα με το Βloomberg.

Mεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Παρίσι, η Ρώμη ή το Λονδίνο πήραν μερικές από τις χαμηλότερες βαθμολογίες σε παγκόσμια έρευνα με τη συμμετοχή 5.000 ατόμων, που εκπροσωπούν 173 εθνικότητες. Οι ανησυχίες για την υγειονομική περίθαλψη, την ασφάλεια, την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την οικονομικά προσιτή στέγαση επηρέασαν τα αποτελέσματα τους στην έρευνα, την οποία διενήργησε η InterNations, ένα δίκτυο ατόμων που εργάζονται εκτός της χώρας τους, με έδρα το Μόναχο, που μετράει περίπου 4 εκατομμύρια μέλη.

«Οι απόδημοι σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Τόκιο, το Παρίσι, το Χονγκ Κονγκ ή το Λονδίνο αγωνίζονται να βρουν προσιτή στέγαση και γενικά είναι δυσαρεστημένοι με την οικονομική τους κατάσταση», δήλωσε ο Μάλτε Ζεκ, ιδρυτής και συν-διευθύνων σύμβουλος της InterNations. «Οι απόδημοι σε αυτές τις πόλεις συχνά δεν είναι ικανοποιημένοι με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής».

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, ένα κουαρτέτο από ισπανικές πόλεις κέρδισαν από μία από τις 10 πρώτες θέσεις της λίστας. Οι Expats έδωσαν στη Βαλένθια, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, την υψηλότερη βαθμολογία στον κόσμο με βάση το κλίμα, την προσιτή στέγη και την υγειονομική περίθαλψη. Ακριβώς κάτω από τη λίστα - και περίπου 100 μίλια κάτω από την ακτή - το Αλικάντε, μια πόλη με 330.000 ανθρώπους, ήρθε στη δεύτερη θέση. Η Μάλαγα και η Μαδρίτη κέρδισαν την 6η και 9η θέση.

Top Ten

Bottom Ten

1. Βαλένθια

66. Σαλμίγια

2. Αλικάντε

65. Ρώμη

3. Λισαβόνα

64. Σεούλ

4. Πόλη του Παναμά

63. Μιλάνο

5. Σιγκαπούρη

62. Ναϊρόμπι

6. Μάλαγα

61. Παρίσι

7. Μπουένος Άιρες

60. Γιοχάνσεμπουρκ

8. Κουάλα Λουμπούρ

59. Σαντιάγο

9. Μαδρίτη

58. Δουβλίνο

10. Άμπου Ντάμπι

57. Χονκ Κονγκ


Εκτός από τις τέσσερις ισπανικές πόλεις, η Λισαβόνα, η Πόλη του Παναμά, η Σιγκαπούρη, το Μπουένος Άιρες, η Κουάλα Λουμπούρ και το Αμπού Ντάμπι κατέκτησαν την πρώτη δεκάδα.

Οι απόδημοι στη Λισαβόνα –που κέρδισε την 3η θέση- είπαν ότι είναι εύκολο να εγκατασταθεί κανείς στην πόλη που είχε εξαιρετική ποιότητα ζωής και υπέροχο καιρό -η Πορτογαλία φημίζεται ότι έχει περίπου 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο.

Το Παρίσι, που κατέλαβε την 61η θέση, έχασε πολλούς βαθμούς λόγω ζητημάτων που αφορούν την προσωπική οικονομική ικανοποίηση και το κόστος στέγασης των ομογενών. Περίπου τρεις στους 10 ξένοι εργαζόμενοι στο Παρίσι ανέφεραν ότι είναι δυσαρεστημένοι με την οικονομική τους κατάσταση και το 70% είπε ότι η στέγαση δεν ήταν προσιτή.  Από τις 66 πόλεις, το Λονδίνο έφτασε στην 51η θέση και η Νέα Υόρκη στην 34η. Οι Expats ανέφεραν θετικά τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας σε αυτές τις πόλεις, αλλά σημείωσαν την ακριβή στέγαση ή υγειονομική περίθαλψη.

Η έρευνα InterNations πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, οπότε δεν καταγράφει τον πλήρη αντίκτυπο των αλλαγών που έχει προκαλέσει η πανδημία Covid-19. Ωστόσο, οι διαθέσεις που καταγράφηκαν στην έρευνα αντικατοπτρίζουν τις τάσεις που παρατηρήθηκαν φέτος με τους κατοίκους που επιδιώκουν να μετακινηθούν από μεγάλες πόλεις καθώς επανεκτιμούν την εργασία και τη ζωή.

Φορολογικά κίνητρα από την Ελλάδα

Την παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για όσους Έλληνες του εξωτερικού και πολίτες άλλων χωρών θα επιλέξουν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με Έλληνες που ζουν και εργάζονται σε όλο τον κόσμο. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η σχετική νομοθετική ρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για επτά χρόνια, είτε αν μεταφερθεί η θέση εργασίας στην Ελλάδα είτε αν οι ενδιαφερόμενοι εγκατασταθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ως μισθωτοί σε άλλη επαγγελματική απασχόληση στην Ελλάδα.

«Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει. Ίσως και πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόμασταν ότι αυτό μπορούσε να συμβεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και ανέλυσε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αντιστροφή του brain drain, την προσέλκυση επενδύσεων και την πρόσκληση πολιτών ξένων χωρών για να εγκατασταθούν και να εργάζονται από την Ελλάδα. 

«Είναι, πιστεύω, ένα σημαντικό κίνητρο για να μπορέσουμε αυτήν την κρίσιμη χρονιά -που πιστεύω ότι μετά την πανδημία του Covid θα κάνουμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα- να προσελκύσουμε στην πατρίδα μας και ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο τόσο χρειαζόμαστε», επισήμανε ο πρωθυπουργός. Στο κλείσιμο της συζήτησης, τόνισε μάλιστα ότι το οικονομικό κίνητρο από μόνο του δεν είναι ποτέ αρκετό για να πάρει κάποιος την απόφαση να επιστρέψει στη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «βλέπουμε τον κορονοϊό ως μια μεγάλη ευκαιρία. Σε μία εποχή που μπορείς να δουλέψεις από παντού, γιατί να μην δουλέψεις από την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις; Η ποιότητα ζωής εν τη ευρεία έννοια θα αρχίσει να παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο, ειδικά για ανθρώπους, Έλληνες και πολίτες του κόσμου που αισθάνονται ότι μπορούν να ζήσουν και να δουλέψουν από παντού. Και αυτό είναι κάτι το οποίο σίγουρα θέλουμε να το εκμεταλλευτούμε. Κάνουμε πολύ μεγάλα βήματα και πολύ γρήγορα βήματα στην ψηφιοποίηση της επικοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων με το κράτος. Πίσω από το gov.gr κρύβεται πραγματικά μία επανάσταση που δεν έχει να κάνει μόνο με το interface. Αυτό το οποίο βλέπετε έχει να κάνει με όλες τις διαδικασίες που κρύβονται από πίσω, είναι ο καλύτερος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να πολεμήσουμε τον βραχνά της ελληνικής κρατικής γραφειοκρατίας».

Επίσης, σημείωσε πως «βλέπουμε περισσότερες εταιρείες να ενδιαφέρονται να μετακινήσουν πια περιφερειακά headquarters στην Ελλάδα, διότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα, έχει καλό connectivity. Πολλοί ενδεχομένως να θέλουν να φύγουν από την Τουρκία, που ήταν μία χώρα η οποία είχε προσελκύσει αντίστοιχες τέτοιες μεγάλες εταιρείες αλλά τώρα μπορεί να αντιμετωπίζει άλλου είδους προβλήματα. Και βλέπουμε πια και μεγάλες επιχειρήσεις από το εξωτερικό που θέλουν να δημιουργήσουν βάσεις στην Ελλάδα. Είτε είναι βάσεις R&D, είτε είναι βάσεις back office, είτε είναι βάσεις πωλήσεων για να καλύψουν μία ολόκληρη περιοχή. Και αυτό φυσικά είναι κάτι το οποίο κάνει την επιστροφή μιας κατηγορίας εργαζομένων που είναι εξοικειωμένοι στο περιβάλλον των πολυεθνικών πιο εύκολη». 

Γιατί δεν προτιμούν την Αθήνα

Πάντως, όπως έγραψε το Βusiness Daily, ως πόλη με πανάκριβο ίντερνετ και επιβαρυμένη περιβαλλοντικά αξιολογείται η Αθήνα για τους ψηφιακούς νομάδες (digital nomads) που αναζητούν έναν προορισμό ώστε να εργαστούν, σύμφωνα με διεθνείς αξιολογήσεις, γεγονός που καταδεικνύει την δουλειά που χρειάζεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να αναδειχθεί στην  νέα παγκόσμια κούρσα για την προσέλκυση των εργαζομένων.

Με την εργασία εξ αποστάσεως να έχει γίνει πλέον ο νέος κανόνας λόγω της πανδημίας, αυξάνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών για την προσέλκυση των εργαζομένων. Πρόκειται για μια ανερχόμενη αγορά που προσφέρει πολλά οφέλη στις τοπικές οικονομίες καθώς η αβεβαιότητα «σκεπάζει» τον χώρο του τουρισμού.

Παρόλο που τα φορολογικά θέματα παίζουν πάντα μεγάλο ρόλο στο να γίνεται μια χώρα πιο ανταγωνιστική παγκοσμίως, εμπλέκονται και μια σειρά από άλλα ζητήματα που άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας δείχνουν να έχουν αντιληφθεί.

Η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Πορτογαλία συγκαταλέγονται ανάμεσα στους αγαπημένους προορισμούς για ψηφιακή εργασία, παρέχοντας ειδική βίζα, γρήγορο και φθηνό ιντερνετ και μεγάλες κοινότητες από ξένους επαγγελματίες, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα χαμηλά στο ραντάρ.

Σε μια κατάταξη 68 χωρών που ετοίμασε η Internations.org αξιολογώντας την ποιότητα ψηφιακής ζωής, η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 52. Σε μια άλλη κατάταξη 1.344 πόλεων από το site nomadlist.com που εξετάζει το κόστος ζωής, το ίντερνετ, την ασφάλεια και την διασκέδαση, η Αθήνα είναι στην θέση 95. Αξιολογήθηκε με «άριστα» σε θέματα διασκέδασης και ποιότητα ζωής, ωστόσο, πήρε «κόκκινη κάρτα» στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι ιδρυτές του site www.digital-nomad-couple.com, η Alessia και ο Eddy, που εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα πρόσφατα για δυο μήνες, γράφουν ότι δεν θα το ξαναέκαναν, παρόλο που το κόστος ζωής είναι χαμηλό και ο κόσμος πολύ φιλικός.

«Δεν υπάρχουν μέρη στην πόλη που προσφέρονται για υπαίθρια αθλήματα, διαλογισμό ή γιόγκα», τονίζουν οι ίδιοι, προσθέτοντας ότι «η τιμή και η ποιότητα του διαδικτύου δεν είναι η καλύτερη στην Ελλάδα. Χρησιμοποιούσαμε το SkyRoam για να έχουμε internet, τόσο στο σπίτι όσο και εκτός, ή το 4G μας, αλλά κατέληξε να είναι αρκετά ακριβό. Επομένως, εάν μια εξαιρετική σύνδεση είναι απαραίτητη για εσάς, ίσως η Ελλάδα δεν είναι ο προορισμός για εσάς.»

Άλλοι επισημαίνουν ότι έχει αποδυναμωθεί ο διεθνής χαρακτήρας της Αθήνας μετά από την οικονομική κρίση της χώρας. Η Melissa Douglas στο highheelsandabackpack.com τονίζει ότι η ο χαλαρός τρόπος ζωής κερδίζει τους ξένους που εργάζονται στην Αθήνα, τονίζοντας, όμως, την έλλειψη διεθνούς κοινότητας επαγγελματίων. «Δεδομένου ότι υπάρχουν απίστευτα λίγες διεθνείς εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα, υπάρχουν επίσης λίγοι επαγγελματίες από άλλες χώρες», υπογραμμίζει στο site της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλό το κόστος ζωής στην Αθήνα: Τι δείχνει η σύγκριση με την Ευρώπη

Με βαθμολογία 55, το κόστος ζωής στην Αθήνα συγκρίνεται με αυτό στη Σόφια και το Βελιγράδι και είναι πολύ χαμηλότερο από τις δυτικές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, όπου φθάνει και το 94. Τι δείχνει η ειδική έρευνα του Economist Intelligence Unit.
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπλαση στη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας και απαγόρευση αυτοκινήτων

Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης θα απαγορευθεί η διέλευση επιβατικών αυτοκινήτων, με εξαίρεση εκείνα που προορίζονται για τον χώρο στάθμευσης της Αίγλης. Τον διαγωνισμό προωθεί η κρατική εταιρεία Ανάπλαση Αθήνας.
tilergasia-ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνιμη αξιοποίηση της τηλεργασίας θέλουν 6 στους 10 Έλληνες εργοδότες

Οι περισσότεροι εργοδότες δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιήσουν ένα μείγμα τηλεργασίας και φυσικής παρουσίας στους χώρους εργασίας. Θα παροτρύνουν επίσης να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοί τους.