ΓΔ: 893.76 2.09% Τζίρος: 88.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αλλαγές για την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών στα νησιά

Οι δυο βασικές αλλαγές που προτείνει η ΡΑΕ προκειμένου να επιλεγούν οι επενδυτές στους διαγωνισμούς για την δημιουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εισηγείται ριζικές αλλαγές στη διαδικασία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά που διασυνδέονται με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στόχος της ΡΑΕ είναι να «τρέξουν» οι επενδύσεις, και να μην δημιουργηθεί το χρόνιο πρόβλημα με τις αιτήσεις που «βαλτώνουν» χωρίς να μπορούν να ικανοποιηθούν.

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΡΑΕ Διονύσης Παπαχρήστου σε ημερίδα της Αρχής για το Πληροφοριακό Σύστημα διαχείρισης των Βεβαιώσεων Παραγωγού ΑΠΕ, οι διασυνδέσεις δημιουργούν περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ στα νησιά. Συγκεκριμένα στην Κρήτη με τη «μικρή» διασύνδεση που έχει τεθεί σε λειτουργία μπορούν να αναπτυχθούν άμεσα 100 μεγαβάτ αιολικών και 100 φωτοβολταϊκών (μεγέθη που θα αυξηθούν με τη λειτουργία της μεγάλης διασύνδεσης), στην Εύβοια 200 - 250 μεγαβάτ και στις Κυκλάδες άλλα 250 μεγαβάτ.

Τόσο για την Κρήτη όσο και σε μεγάλο βαθμό για τις Κυκλάδες η ανάπτυξη των ΑΠΕ εκτός από τον περιορισμό της χρήσης του ακριβού και ρυπογόνου πετρελαίου για την ηλεκτροδότηση των νησιών, θα συμβάλει και στην ασφάλεια εφοδιασμού, καθώς τα υψηλά λόγω τουρισμού φορτία το καλοκαίρι (με εξαίρεση την περυσινή χρονιά εξαιτίας της πανδημίας) καλύπτονται οριακά από τις θερμικές μονάδες.

Με τη γνωμοδότηση που έχει σταλεί προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ΡΑΕ προτείνει δύο βασικές αλλαγές στους διαγωνισμούς για τα νησιά προκειμένου να επιλεγούν οι επενδυτές οι οποίοι θα κατασκευάσουν τις νέες μονάδες ΑΠΕ: πρώτον, κατάτμηση των διαγωνισμών σε τμήματα που θα αντιστοιχούν στην ενέργεια που μπορεί να απορροφήσει κάθε υποσταθμός και δεύτερον, αντιστροφή της διαδικασίας ως προς τις τιμές: οι διαγωνισμοί ΑΠΕ που διεξάγονται ως τώρα είναι μειοδοτικοί, δηλαδή εκκινούν από μια ανώτατη τιμή και οι επενδυτές διαγωνίζονται υποβάλλοντας χαμηλότερες προσφορές έως ότου εξαντληθεί η διαθέσιμη ισχύς. Με το σύστημα που προτείνεται ο διαγωνισμός θα ξεκινά από μια ελάχιστη τιμή, στην οποία όσοι επενδυτές θέλουν, θα δεσμεύουν την ισχύ που επιθυμούν. Στο επόμενο βήμα η τιμή θα ανεβαίνει και θα «μπαίνουν» περισσότεροι επενδυτές, διαδικασία που θα συνεχίζεται επίσης έως ότου εξαντληθεί η διαθέσιμη ισχύς. Οι όροι των διαγωνισμών θα καταρτιστούν πάντως με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όσο διευρύνεται το δίκτυο των διασυνδεδεμένων νησιών, τόσο διευρύνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του ανανεώσιμου δυναμικού. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ (2022-2031), με τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου και την επέκταση του Συστήματος Μεταφοράς 400 kV στην Πελοπόννησο, τίθενται οι βάσεις για δημιουργία χώρου 3 γιγαβάτ για ένταξη νέων μονάδων ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν έχουν «κλειδώσει» οι αποφάσεις για «αλμυρή» εγγύηση στα έργα ΑΠΕ

Πηγές του υπουργείου Ενέργειας τονίζουν ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση για επιβολή εγγύησης 20.000 ευρώ ανά μεγαβάτ στις αιτήσεις για μικρά έργα ΑΠΕ που έχουν προκαλέσει «βραχυκύκλωμα» στον ΑΔΜΗΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ : Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού υποβλήθηκαν αιτήσεις για 128 έργα συνολικής ισχύος 1.092 MW. Η τρέχουσα διαδικασία είναι κοινή για αιολικά και φωτοβολταϊκά, καθώς αφορά μονάδες ισχύος, αντίστοιχα, έως 50 και έως 20 μεγαβάτ.
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο χάρτης των επενδύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Δ. Μακεδονία

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα ελληνικά IPCEI (Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος), μεταξύ των οποίων είναι και το «White Dragon», προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 1,36% στην ισχύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τον Ιανουάριο

Τα 7.441 μεγαβάτ έφτασε η συνολική ισχύς των μονάδων ΑΠΕ για τον Ιανουάριο, με την αύξηση να προέρχεται από τους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, αλλά και τους σταθμούς βιοαερίου-βιομάζας.