ΓΔ: 869.9 0.63% Τζίρος: 34.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σταθεροποιητικές τάσεις στον τομέα μεταποίησης για τον Ιανουάριο

Ο δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ που καταρτίζει η εταιρεία IHS Markit ενισχύθηκε στις 50 μονάδες τον πρώτο μήνα του 2021 έναντι 46,9 μονάδων που βρίσκονταν τον Δεκέμβριο.

Στις 50 μονάδες έκλεισε ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα το ξεκίνημα του 2021, τιμή υψηλότερη από τις 46,9 μονάδες του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της IHS Markit, τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν αμετάβλητες λειτουργικές συνθήκες από ό,τι παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο, δίνοντας τέλος στην τρέχουσα περίοδο τριών μηνών συνεχή επιδείνωση του τομέα.

Η παραγωγή εξακολούθησε να συρρικνώνεται σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Ιανουάριο, μολονότι με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην τρέχουσα περίοδο τεσσάρων μηνών συνεχούς μείωσης. Ωστόσο, η οριακή υποχώρηση συνδέθηκε με τις συνθήκες ασθενούς ζήτησης και με περαιτέρω μείωση της εισροής νέων παραγγελιών. Συγχρόνως, ο ρυθμός μείωσης των νέων εργασιών εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα, παραμένοντας ωστόσο, σε γενικές γραμμές, σημαντικός.

Σύμφωνα με αναφορές, οι υποτονικές συνθήκες ζήτησης οφείλονταν στο κλείσιμο των εταιρειών πολυάριθμων πελατών, μετά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της επιδημίας του κορoνοϊού (COVID-19). Πρόσθετα μέτρα που επιβλήθηκαν σε βασικούς περιορισμούς εξαγωγών είχαν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση από το εξωτερικό, καθώς οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό μειώθηκαν σημαντικά.

Η πορεία του δείκτη μεταποίησης ΡΜΙ για τον Ιανουάριο 

PMI, Metapoiisi

 

Οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού παρέμειναν εμφανείς τον Ιανουάριο, καθώς η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε σημαντικά. Οι εταιρείες, στο πλαίσιο της έρευνας, ανέφεραν ότι οι ελλείψεις πρώτων υλών και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας COVID-19 ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στους μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης προμηθειών. Ως εκ τούτου, η μέση επιβάρυνση κόστους αυξήθηκε περαιτέρω και με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2008. Ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε για έκτο συνεχή μήνα, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση παγκοσμίως για εισροές.

Παρά τη σημαντική αύξηση των τιμών εισροών, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές χρέωσης με μηδαμινό ρυθμό. Παρ' όλα αυτά, η αύξηση των τιμών χρέωσης ήταν η πρώτη σε διάστημα περίπου ενός έτους καθώς, σύμφωνα με αναφορές, οι εταιρείες προσπάθησαν να μετακυλίσουν μέρος του υψηλότερου κόστους στους πελάτες.

Εν τω μεταξύ, οι αγορές εισροών εξακολούθησαν να μειώνονται λόγω της περαιτέρω μείωσης των απαιτήσεων παραγωγής. Οι εταιρείες εξάντλησαν επίσης τα αποθέματά τους, δεδομένου ότι τα αποθέματα προμηθειών υποστήριξαν την παραγωγή και, σύμφωνα με αναφορές, πολλές πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας τα τρέχοντα αποθέματα ετοίμων προϊόντων.

Η μειωμένη εισροή νέων παραγγελιών συνέβαλε στην περαιτέρω μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών. Παρ' όλα αυτά, οι εταιρείες αύξησαν τον αριθμό εργαζομένων για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Τέλος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε τον Ιανουάριο, καθώς οι ελπίδες για μια επιτυχημένη διάθεση εμβολίων και για μεγαλύτερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών υποστήριξαν το κλίμα αισιοδοξίας. Ο βαθμός αισιοδοξίας ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2020.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άντεξαν στην πανδημία οι εξαγωγές αγαθών, μείωση εμπορικού ελλείμματος

Η κρίση του κορονοϊού είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων και όχι τη μείωσή τους, επισημαίνει η Eurobank, ενώ μειώθηκαν δραματικά οι εξαγωγές υπηρεσιών.