ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
Πηγή: Unsplash

Τρίτος διαδοχικός μήνας συρρίκνωσης για τη μεταποίηση ο Σεπτέμβριος

Ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 49,7 μονάδες, ενισχυμένος σε σύγκριση με το 48,8 του Αυγούστου, με τη ζήτηση να παραμένει ασθενής, λόγω της ενίσχυσης του πληθωρισμού.

Βελτίωση σε σύγκριση με τον Αύγουστο αλλά σε πορεία συρρίκνωσης εμφάνισε ο κλάδος μεταποίησης στη χώρα τον Σεπτέμβριο, με τον δείκτη PMI που καταργίζει η εταιρεία S&P Global να διαμορφώνεται στις 49,7 μονάδες από 48,8 που ήταν τον προηγούμενο μήνα. 

Όπως τονίζει η Siân Jones, οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence: «Οι Έλληνες κατασκευαστές ολοκλήρωσαν ένα δύσκολο τρίμηνο καταγράφοντας περαιτέρω μείωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών τον Σεπτέμβριο. Παρότι οι ρυθμοί συρρίκνωσης εξασθένησαν από τον Αύγουστο, η ζήτηση από την πλευρά των πελατών παρέμεινε ασθενής, λόγω των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων και των επιπτώσεων από τις αυξήσεις των δαπανών για ενέργεια και μεταφορές στις πωλήσεις. Η υποτονική ζήτηση σήμαινε επίσης ότι οι προσλήψεις και η αγοραστική δραστηριότητα περιορίστηκαν, λόγω των προσπαθειών περικοπής του κόστους και λόγω της μείωσης των απαιτήσεων παραγωγής. Η πίεση στις δαπάνες των πελατών επιδεινώθηκε από την ταχύτερη αύξηση των τιμών εκροών, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα τέλος στην περίοδο των τριών μηνών εξασθένησης της αύξησης των τιμών. Η μετακύλιση του υψηλότερου κόστους ενέργειας, μεταφορών και υλικών, παράλληλα με τις αυξήσεις των επιτοκίων, αποτελούν υψηλούς πληθωριστικούς κινδύνους, οι οποίοι θα μπορούσαν να ασκήσουν περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις τιμές και να λειτουργήσουν ως περαιτέρω εμπόδιο στην ανάπτυξη

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της S&P Global οι  λειτουργικές συνθήκες επιδεινώθηκαν σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Σεπτέμβριο. Η συνολική μείωση ήταν οριακή, ωστόσο προήλθε από τη σταθερή μείωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Η ζήτηση από πελάτες του εσωτερικού και του εξωτερικού εξασθένησε, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης περιόρισαν τις δαπάνες των πελατών. Ταυτόχρονα, ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθηκε λόγω των υψηλότερων δαπανών για υλικά και ενέργεια. Οι εταιρείες προσπάθησαν να μετακυλίσουν τις υψηλότερες τιμές εισροών στους πελάτες τους, μέσω μιας ακόμα σημαντικής αύξησης των τιμών εκροών. 

Η ασθενής ζήτηση των πελατών επιβάρυνε επίσης τη δραστηριότητα αγορών και προσλήψεων, ενώ ταυτόχρονα περιόρισε τις προσδοκίες των  εταιρειών σχετικά με την παραγωγή. Τα επίπεδα απασχόλησης υποχώρησαν περαιτέρω λόγω της απότομης μείωσης των ανεκτέλεστων εργασιών.  Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’  Index® – PMI®) έκλεισε στις 49.7 μονάδες τον Σεπτέμβριο, τιμή υψηλότερη από τις 48.8 μονάδες του Αυγούστου, υποδεικνύοντας την τρίτη διαδοχική μηνιαία επιδείνωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Ωστόσο, η επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν, σε γενικές γραμμές, οριακή και εξασθένησε σε σύγκριση με εκείνη που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο. 

Στη συνολική πτώση συνέβαλε η περαιτέρω μηνιαία υποχώρηση της παραγωγής στο τέλος του τρίτου τριμήνου. Οι Έλληνες κατασκευαστές  υπέδειξαν σταθερή μείωση της παραγωγής μετά τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των νέων παραγγελιών. Η μειωμένη παραγωγή συνδέθηκε με την ασθενή ζήτηση από την πλευρά των πελατών και τις επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών πώλησης στις αγορές των πελατών. 

Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου υπέδειξαν έντονη υποχώρηση των νέων παραγγελιών που δέχθηκαν οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών, καθώς οι νέες  πωλήσεις μειώθηκαν με ρυθμό παρόμοιο με εκείνον που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο. Η μειωμένη ζήτηση των πελατών αποδόθηκε στις αυξήσεις των τιμών πώλησης. Ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν ταχύτερος από τον μέσο όρο της έρευνας, ωστόσο εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα.  Ταυτόχρονα, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν και πάλι, και μάλιστα με μέτριο ρυθμό. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι δύσκολες  οικονομικές συνθήκες και οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις σε βασικές αγορές εξαγωγών, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, εμπόδισαν τις πωλήσεις στο  εξωτερικό.

 

Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο. Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν μετά από τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών, των μεταφορών, της ενέργειας και των καυσίμων. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών ήταν ιστορικά αυξημένος, παρότι ήταν ο δεύτερος βραδύτερος από τις αρχές του 2021. Ανταποκρινόμενοι στην υψηλότερη επιβάρυνση κόστους, οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν τις τιμές εργοστασίου με έντονο ρυθμό. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι υψηλότερες τιμές εισροών μετακυλίστηκαν στους πελάτες, με τον ρυθμό αύξησης των χρεώσεων να επιταχύνεται ελαφρώς σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Κατ’ αναλογία με την υποτονική ζήτηση των πελατών και τις μειωμένες νέες παραγγελίες, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν δεύτερη συνεχή μηνιαία πτώση της απασχόλησης. Η μείωση του αριθμού εργαζομένων συνδέθηκε με τις χαμηλότερες απαιτήσεις παραγωγής, ωστόσο ήταν σε γενικές γραμμές οριακή. Οι μειωμένες απαιτήσεις σε παραγωγική ικανότητα ήταν εμφανείς στην απότομη πτώση των αδιεκπεραίωτων εργασιών τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα περιόρισαν την αγοραστική τους δραστηριότητα. Οι αγορές εισροών υποχώρησαν με σταθερό ρυθμό, λόγω της μείωσης των νεών παραγγελιών. Η χρήση αποθεμάτων για τη συμπλήρωση της παραγωγής οδήγησε σε περαιτέρω συρρίκνωση των αποθεμάτων προμηθειών. Παρά τη μείωση της ζήτησης για υλικά, η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε και πάλι σημαντικά, καθώς συνεχίστηκαν οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις υλικών. Τέλος, οι κατασκευαστές παρέμειναν βέβαιοι για την αύξηση της παραγωγής μέσα στους επόμενους 12 μήνες τον Σεπτέμβριο. Παρότι ελαφρώς μειωμένη, σύμφωνα με αναφορές, η αισιοδοξία οφείλεται στις ελπίδες για μεγαλύτερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά συρρίκνωσης η μεταποίηση τον Ιούλιο, διολίσθηση σε χαμηλό 5 μηνών

Η πτώση ήταν αποτέλεσμα του ταχύτερου ρυθμού μείωσης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, καθώς η ζήτηση από την πλευρά των πελατών υπέστη μεγαλύτερη πίεση λόγω των αυξήσεων στις τιμές.
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τον βραδύτερο ρυθμό 14 μηνών η ανάπτυξη της μεταποίησης τον Μάιο

Το υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και αυτό μεταφοράς πρώτων υλών συνέχισε να αποτελεί το βασικό πρόβλημα για τον τομέα, με τη S&P Global να εκτιμά ότι η βιομηχανική παραγωγή θα ενισχυθεί 1,6% φέτος.