ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
PMI, IHS MARKIT
Φωτο; Shutterstock

Αύξηση εργατικού δυναμικού και παραγωγής για την ελληνική μεταποίηση

Στο 57,8 διαμορφώθηκε ο δείκτης PMI τον προηγούμενο μήνα, με ενίσχυση τόσο του εργατικού δυναμικού όσο και της παραγωγής. «Αγκάθι» παραμένει η πορεία της ζήτησης.

Ανοδική πορεία εμφάνισε κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου η ελληνική μεταποίηση, με τις επιχειρήσεις να αυξάνουν το εργατικό τους δυναμικό, ενώ πέτυχαν την ταχύτερη αύξηση παραγωγής από τον Σεπτέμβριο του 2021. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η IHS Markit o δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης έφθασε στις 57,8 μονάδες, τιμή ελάχιστα χαμηλότερη από τις 57.9 μονάδες του Ιανουαρίου. Η τιμή υπέδειξε την ασθενέστερη συνολική βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα μετά τον περασμένο Ιούλιο, αλλά έντονη, σε γενικές γραμμές, αύξηση στο πλαίσιο των 22 ετών ιστορίας της έρευνας. Από το ξεκίνημα της έρευνας, τον Μάιο του 1999, ο δείκτης PMI κυμαίνεται στις 50,1 μονάδες.

 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, είπε: «Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα πέντε μηνών. Παρ’ όλα αυτά, τα υποκείμενα δεδομένα υπέδειξαν την εμφάνιση κάποιων προκλήσεων που σχετίζονται με τη ζήτηση, με περαιτέρω υποχώρηση της αύξησης της ζήτησης από την πλευρά των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού. Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες εξακολούθησαν να αυξάνουν απότομα τον αριθμό των εργαζομένων, καθώς οι πιέσεις στην παραγωγική ικανότητα εξασθένησαν. 

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις από την πλευρά των προμηθευτών παρέμειναν σοβαρές, καθώς οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Παρότι το κόστος εισροών αυξήθηκε σημαντικά και με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι είχε παρατηρηθεί πριν από τον Σεπτέμβριο του 2021, ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε σε χαμηλό έξι μηνών. Οι κατασκευαστές αύξησαν επίσης τις τιμές πώλησης με ασθενέστερο ρυθμό. Οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να παραμείνουν υψηλές κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του  2022, ενώ οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να εξασθενήσουν στην πορεία του έτους.»

 

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της IHS Markit oι ρυθμοί αύξησης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και των επιπέδων  απασχόλησης παρέμειναν αισθητά πάνω από τους αντίστοιχους μέσους όρους που επί μακρόν καταγράφονται. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών εξακολούθησε να επιβραδύνεται, ενώ οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και στον πληθωρισμό παρέμειναν έντονες. Η αύξηση των τιμών εισροών υποχώρησε σε χαμηλό εξαμήνου, ωστόσο παρέμεινε ισχυρότερη από οποιαδήποτε περίοδο πριν τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ οι τιμές εκροών αυξήθηκαν με τον τέταρτο εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

Οι πέντε συνιστώσες του δείκτη PMI υπέδειξαν ότι η υποχώρηση της πρόσφατης τιμής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ζήτηση, καθώς οι νέες παραγγελίες επιβάρυναν τον κύριο δείκτη κατά 0,5 μονάδες. Οι συνιστώσες της απασχόλησης και των αποθεμάτων αγορών είχαν επίσης αρνητικές επιδράσεις από τον Ιανουάριο, κατά -0,3 και -0,1 μονάδες αντίστοιχα. Ωστόσο, οι τρεις αυτές συνιστώσες αντισταθμίστηκαν, κατά κύριο λόγο,από την εντονότερη αύξηση της παραγωγής, η οποία ενίσχυσε τον δείκτη PMI κατά 0,7 μονάδες. Η τελευταία συνιστώσα, ο χρόνος παράδοσης προμηθειών, είχε ελαφρώς θετική επιρροή στον δείκτη PMI τον Φεβρουάριο (αντιστρέφεται στον υπολογισμό του κύριου δείκτη).

Οι νέες παραγγελίες που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές αυξήθηκαν για ενδέκατο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο. Ο ρυθμός αύξησης ήταν σε γενικές γραμμές σταθερός, ωστόσο υποχώρησε για έκτο συνεχή μήνα στην ασθενέστερη τιμή που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2021. Αντίστοιχα, η αύξηση των νέων εργασιών εξαγωγών μετριάστηκε για πέμπτο συνεχή μήνα. Σε αντίθεση με τις νέες παραγγελίες, η αύξηση της παραγωγής επιταχύνθηκε τον Φεβρουάριο. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο εντονότερος σε διάστημα πέντε μηνών και υψηλότερος από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2021, οπότε σημειώθηκε επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

Οι προοπτικές για τους επόμενους 12 μήνες εξασθένησαν, παρέμειναν ωστόσο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο συνδυασμός της ταχύτερης αύξησης της παραγωγής και της βραδύτερης ανάπτυξης των νέων εργασιών είχε ως αποτέλεσμα την ασθενέστερη αύξηση του όγκου  αδιεκπεραίωτων εργασιών σε διάστημα έξι μηνών. Παρ’ όλα αυτά, ο αντίστοιχος δείκτης παρέμεινε σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των  εποχών και οι εταιρείες εξακολούθησαν να υποστηρίζουν τη ζήτηση πραγματοποιώντας τις πωλήσεις απευθείας από τα αποθέματα. 

Τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν έντονα τον Φεβρουάριο, με τον ρυθμό αύξησης να κατατάσσεται μεταξύ των υψηλότερων στην ιστορία της έρευνας, παρότι εξασθένησε σε χαμηλό τριμήνου. Οι προσλήψεις συνδέθηκαν με τις επενδύσεις σε παραγωγικό δυναμικό και τις προσπάθειες των εταιρειών να καλύψουν τις αυξημένες απουσίες του προσωπικού λόγω COVID. 

Οι αλυσίδες εφοδιασμού παρέμειναν πολύ επιβαρυμένες τον Φεβρουάριο, με μία από τις χειρότερες επιμηκύνσεις του μέσου χρόνου παράδοσης προμηθειών στην ιστορία της έρευνας. Κατά συνέπεια, οι τιμές εισροών εξακολούθησαν να αυξάνονται απότομα. Ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε σε χαμηλό έξι μηνών, παρέμεινε ωστόσο ισχυρότερος από οποιαδήποτε περίοδο πριν από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εν τω μεταξύ, οι τιμές εκροών αυξήθηκαν με τον τέταρτο ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά συρρίκνωσης η μεταποίηση τον Ιούλιο, διολίσθηση σε χαμηλό 5 μηνών

Η πτώση ήταν αποτέλεσμα του ταχύτερου ρυθμού μείωσης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, καθώς η ζήτηση από την πλευρά των πελατών υπέστη μεγαλύτερη πίεση λόγω των αυξήσεων στις τιμές.
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τον βραδύτερο ρυθμό 14 μηνών η ανάπτυξη της μεταποίησης τον Μάιο

Το υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και αυτό μεταφοράς πρώτων υλών συνέχισε να αποτελεί το βασικό πρόβλημα για τον τομέα, με τη S&P Global να εκτιμά ότι η βιομηχανική παραγωγή θα ενισχυθεί 1,6% φέτος.