ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
nafpigeia_skaramanga
Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πηγή: Shutterstock

Αδιέξοδο με τα ακίνητα του Σκαραμαγκά, διεκδικήσεις από Δήμο Χαϊδαρίου

Την προβλήτα 4 των ναυπηγείων διεκδικεί με εξώδικη δήλωση προς την ΕΤΑΔ ο δήμος Χαϊδαρίου, ενώ την Παρασκευή εκτιμάται ότι δεν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τα ακίνητα που θέλει πουλήσει η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου.

Την ώρα που οδηγείται σε αδιέξοδο ο διαγωνισμός της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για τα ακίνητα των πρώην ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο Δήμος Χαϊδαρίου εγείρει αξιώσεις για τον προβλήτα 4 και έχει αποστείλει σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, σχετική εξώδικη δήλωση κοινοποιημένη προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Ειδικότερα, ο δήμος Χαϊδαρίου με το εξώδικο που απέστειλε προς την Εταιρεία Διαχείρησης Ακινήτων και το οποίο έχει κοινοποιήσει στον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, κ. Γρηγόριο – Αλέξανδρο Δημητριάδη, στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, στον υπουργό Επικρατείας, κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη, στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Άκη Σκέρτσο, στον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ),  ζητάει την για ελευθέρωση και απόδοση στο Δήμο Χαϊδαρίου της έκτασης που καταλαμβάνει η προβλήτα 4 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα του τρέχοντος πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Όπως σημειώνει στην εξώδικη δήλωση ο δήμος,

  • «Η απόδοση στον Δήμο της προβλήτας 4 είναι το ελάχιστο αντιστάθμισμα που δικαιούνται οι πολίτες του Χαϊδαρίου και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας, για την τεράστια οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή που υπέστη η άλλοτε μαγευτική παραλία του Σκαραμαγκά από την εκεί εγκατάσταση των Ναυπηγείων.
  • Από το χρόνο δημιουργίας του χώρου της προβλήτας 4, ΟΥΔΕΠΟΤΕ αυτή χρησιμοποιήθηκε για δραστηριότητες σχετικές με τη λειτουργία του Ναυπηγείου: Ανεκμετάλλευτο μέχρι το έτος 2002, το άνω γήπεδο μετά της προκείμενης αυτού λιμενικής προβλήτας εκμισθώθηκε από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ στην εταιρεία με την επωνυμία «Ανώνυμη Εταιρεία Συνδυασμένων Μεταφορών και Αποθηκεύσεων» (ΑΕΣΜΑ) (με τον διακριτικό τίτλο DEPOTS) για την εκεί εναπόθεση εμπορευματοκιβωτίων (containers), ενώ τον Απρίλιο του έτους 2016 δημιουργήθηκε στην επίμαχη προβλήτα 4 υπό την ευθύνη του ΥΠΕΘΑ και συγκεκριμένα του Πολεμικού Ναυτικού το Τοπικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΤΟΣΚΕΔΠ) Σκαραμαγκά.
  • Η δημοπράτηση και η πώληση της επίμαχης προβλήτας 4 δεν είναι νόμιμη, καθώς χαρακτηρίστηκε ως δημόσιο κτήμα, όχι υπαγόμενο στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου αλλά με την ιδιότητα του κοινοχρήστου.
  • Επί του υπ’ αριθ. πρωτ. 23065/10-12-2020 εύλογου, δίκαιου και νόμιμου αίτηματός μας, με το οποίο εκπροσωπείται θεσμικώς και η βούληση σύσσωμου του λαού της Δυτικής Αθήνας και το οποίο πρωτίστως βασίζεται στις ως ανωτέρω Συνταγματικές επιταγές, όπως διαχρονικά έχουν ερμηνευθεί από το Ανώτατο Ακυρωτικό μας Δικαστήριο, ουδέποτε απαντήσατε, αλλά αντιθέτως, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι προκηρύξατε πλειοδοτικό διαγωνισμό (με κωδικό διαγωνισμού Q110046) για την πώληση της διεκδικούμενης από εμάς έκτασης μετά της παρακείμενης στην προβλήτα 4, δεξαμενής 5 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
  • Μάλιστα ο διαγωνισμός αυτός εξελίσσεται ενόσω ο πλειοδοτικός διαγωνισμός της υπό Ειδική Διαχείριση Εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε.» για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχει κηρυχθεί άγονος».

Με την εξώδικη δήλωση, ο  Δήμος Χαϊδαρίου καλεί την ΕΤΑΔ να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια αφορά και περιλαμβάνει την έκταση της προβλήτας 4 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, άλλως δηλώνει ότι  θα καταφύγει ενώπιον κάθε αρμόδιου Δικαστηρίου και Αρχής προκειμένου να διασφαλίσει την τήρηση της νομιμότητας και τη διαφύλαξη και προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών της Δυτικής Αθήνας που προσβάλλονται από τις ενέργειες δημοπράτησης και πώλησης της ανωτέρω έκτασης.

Η ενέργεια αυτή του Δήμου Χαϊδαρίου έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης εξώδικης δήλωσης την οποία είχε απευθύνει προς τον Ειδικό Διαχειριστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) τον Δεκέμβριο του 2020, κατά την διενέργεια του διαγωνισμού για την πώληση του κυρίως μέρους των ακινήτων των ΕΝΑΕ, του λεγόμενου «στρατιωτικού τμήματος». Σε εκείνη την εξώδικη δήλωσή του, ο Δήμος Χαϊδαρίου είχε επισημάνει ότι στα προς πώληση από τον Ειδικό Διαχειριστή ακίνητα περιλαμβάνονταν και οικόπεδα τα οποία, σύμφωνα με τον ΚΑΕΚ τους, δεν ανήκουν στον Ειδικό Διαχειριστή δηλαδή στα ΕΝΑΕ αλλά στον Δήμο Χαϊδαρίου. Ως γνωστόν, ο διαγωνισμός εκείνος για την πώληση του «στρατιωτικού τμήματος» των ΕΝΑΕ κηρύχθηκε άγονος.

Στο μεταξύ, αύριο λήγει η προθεσμία της ΕΤΑΔ την πώληση έκτασης 332.137,34 τ.μ. που βρίσκεται στο χώρο των ναυπηγείων. Ωστόσο φαίνεται ότι ο διαγωνισμός θα είναι άγονος επειδή το ελάχιστο τίμημα των 55 εκατ. ευρώ που έχει τεθεί για τη Δεξαμενη 5 και τους Προβλήτες 3 και 4 θεωρείται υπέρογκο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την άλλη έκταση, το ποσό που ζητούσε ο Ειδικός Διαχειριστής έφτανε τα 15,1 εκατ. ευρώ. Για το λόγο αυτό εκτιμάται ότι δεν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον αύριο, με αποτέλεσμα να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, που εκτιμάται ότι θα γίνει παράλληλα με το διαγωνισμό από τον ειδικό διαχειριστή των ναυπηγείων για το στρατιωτικό τους τμήμα. Για να γίνει αυτό, ωστόσο, χρειάζεται το  υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει με νόμο τη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης που λήγει τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nafpigeia_skaramanga
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΑΔ: Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Εως τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021, στις 12:00 μ.μ., η προθεσμία υποβολής του Φακέλου Δικαιολογητικών Εγγράφων Συμμετοχής στον διαγωνισμό. Στις 7 Ιουλίου η ενδεικτική ημερομηνία του ηλεκτρονικού διαγωνισμού.
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποιες περιοχές της Αθήνας στρέφονται οι φοιτητές για φθηνότερα ενοίκια

Με τα ενοίκια να έχουν πάρει «φωτιά» στις παραδοσιακές φοιτητικές περιοχές, οι φοιτητές αναζητούν εναλλακτικές επιλογές. Ποιες είναι οι νέες φοιτητικές περιοχές που διαμορφώνονται στην Αθήνα και πού κινούνται τα ενοίκια.