ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
nafpigeia_skaramanga
Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πηγή: Shutterstock

Επίθεση Πριόβολου για τον διαγωνισμό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Η Pyletech δηλώνει ότι θα συμμετάσχει και στους δύο διαγωνισμούς, αλλά ασκεί κριτική για αναίτιες καθυστερήσεις και επικρίνει την απόφαση της ΕΤΑΔ για καθορισμό ελάχιστου τιμήματος.

Σε μία ακόμη επίθεση στη διαδικασία ιδιωτικοποίηση της ΕΝΑΕ (πρώην Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) προχωρά ο όμιλος Polytech, συμφερόντων Θ. Πριόβολου, με ανακοίνωσή της, σημειώνοντας, όμως, ότι συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την απόκτησή της και ασκεί κριτική στην απόφαση της ΕΤΑΔ, αναφορικά με το τίμημα. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Μετά από αναίτια καθυστέρηση πέντε και πλέον μηνών προκηρύχθηκε, επιτέλους, ο δεύτερος διαγωνισμός της ΕΝΑΕ (πρώην ναυπηγείο Σκαραμαγκά). Κατά το διάστημα αυτό, συνεχίστηκε η σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων:

  1. σε πρόστιμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, 7,2 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο μη συμμόρφωσης, τα οποία αθροίζονται στα 110 εκατ. ευρώ, που έχουν καταλογιστεί από το 2012 μέχρι τώρα
  2. σε επιδοτήσεις 20 εκατ. ευρώ το εξάμηνο από το Πολεμικό Ναυτικό,  για να κρατηθεί το ναυπηγείο ανοιχτό 
  3. σε αμοιβές του ειδικού διαχειριστή

Το συγκεκριμένο ναυπηγείο έχει κοστίσει συνολικά στον ελληνικό λαό πάνω από 900 εκατ. ευρώ!

Παραμένουν απλήρωτα τα 9 εκατ. ευρώ για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Ο ειδικός διαχειριστής της ΕΝΑΕ άφησε και πάλι απλήρωτα 9 εκατ. ευρώ (τακτοποίηση αυθαιρέτων) και 1 εκατ. ευρώ (άδεια πυρόσβεσης), τα οποία και θα βαρύνουν τον μελλοντικό αγοραστή. Αν ο επενδυτής δεν τα πληρώσει άμεσα, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το ναυπηγείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αθάνατο ελληνικό κράτος το ναυπηγείο λειτουργούσε –επί δεκαετίες– χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες. Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι στον πρώτο διαγωνισμό, στην πραγματικότητα προσφέραμε 25 εκατ. ευρώ (15,1 εκατ. ευρώ το τίμημα συν 10 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα).

Η Pyletech Shipyards είναι ο μόνος σοβαρός ενδιαφερόμενος

Παρά την επίμονη διασπορά φημών από συγκεκριμένα κέντρα συμφερόντων για δεκάδες δήθεν ενδιαφερομένους, κανείς δεν έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα, εκτός από την Pyletech Shipyards. Ελπίζουμε ότι ο ειδικός διαχειριστής θα έχει διδαχθεί από το διασυρμό, που υπέστη την προηγούμενη φορά, όπου παράτεινε την προθεσμία του διαγωνισμού για να «προλάβουν» οι υποτιθέμενοι επενδυτές και δεν εμφανίστηκε κανείς.
Η Pyletech Shipyards θα λάβει μέρος στο διαγωνισμό της ΕΝΑΕ. Είναι προφανές ότι αν επαναληφθούν τέτοιες μεθοδεύσεις, η χώρα μας θα εκτεθεί διεθνώς και θα πληγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία οποιασδήποτε προσπάθειας προσέλκυσης ξένων επενδυτών.

Το όραμα του Ομίλου North Star και της Pyletech Shipyards είναι να δημιουργήσουν στον Σκαραμαγκά ένα διεθνώς ανταγωνιστικό, δυναμικό και κερδοφόρο ελληνικό ναυπηγείο και τεχνολογικό κέντρο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις απαιτήσεις συντήρησης και κατασκευής εμπορικών και πολεμικών σκαφών, θα παράγει εξαγώγιμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εθνικής άμυνας της Ελλάδας.

Εξετάζουμε τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ

Με παρόμοια αναίτια καθυστέρηση προκηρύχτηκε και πάλι ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ. Στο διάστημα που πέρασε, το στρατόπεδο των προσφύγων παρέμεινε αμετάβλητο καταλαμβάνοντας μέγα μέρος του οικοπέδου. Επίσης, οι διαχειριστές, ορίζουν ξανά τιμή εκκίνησης, μην έχοντας διδαχτεί τίποτε από την άδοξη κατάληξη του πρώτου διαγωνισμού, όπου δεν συμμετείχε κανένας. Αρνούνται τη θεμελιώδη αλήθεια ότι την αξία οποιουδήποτε προς πώληση αγαθού, την καθορίζει η τιμή που προσφέρουν οι αγοραστές και όχι οι επιθυμίες των πωλητών. Η εμμονή στις πρακτικές του παρελθόντος και η καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών, οδηγούν μόνο σε επιβλαβείς και δαπανηρές –για τη χώρα και την οικονομία– καθυστερήσεις των παραγωγικών επενδύσεων. 

Το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της Pyletech Shipyards

Η Pyletech Shipyards είναι ελληνική εταιρεία, αμιγώς ελληνικών συμφερόντων και διαθέτει τη χρηματοοικονομική επάρκεια για να προχωρήσει άμεσα στις επενδύσεις της. Είμαστε εδώ με ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που θα δημιουργήσει χιλιάδες σίγουρες θέσεις εργασίας και θα ξαναζωντανέψει τα ναυπηγεία και ολόκληρη την περιοχή. Επιπλέον,  θα δημιουργήσει συνέργειες και θα δώσει δουλειά και σε πλήθος μικρότερων ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή.

Η συνολική μας επένδυση θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Θα έχει σημαντική πολλαπλασιαστική αξία στην απασχόληση, στα δημόσια έσοδα, στο ΑΕΠ και στην εθνική και τοπική οικονομία.
Είναι σαφές ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν οι επενδύσεις, τόσο περισσότερες νέες δουλειές θα δημιουργούνται και τόσο πιο γρήγορα θα υπάρξουν αποτελέσματα
».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξώδικο για την πώληση της Προβλήτας 4 Σκαραμαγκά από τον Δήμο Χαϊδαρίου

Σε ψήφισμα διαμαρτυρίας αναφέρεται ότι η Προβλήτα 4 αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.
nafpigeia_skaramanga
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανατροπή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, νέος ιδιοκτήτης ο Γ. Προκοπίου

Μεγαλύτερες προσφορές από τον όμιλο του Θ. Πριόβουλου υπέβαλε στις διαγωνιστικές διαδικασίες για τα ναυπηγεία ο εφοπλιστής Προκοπίου. Έδωσε 25 εκατ. στο διαγωνισμό του διαχειριστή και 37 εκατ. στο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ.
nafpigeia_skaramanga
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Όλα έτοιμα για να λειτουργήσουν από αγοραστή

Ο διαχειριστής των ναυπηγείων τονίζει ότι έχει πλήρως προετοιμάσει και εξασφαλίσει την επόμενη μέρα της λειτουργίας τους προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Τι είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ο Όμιλος Πριόβολου.
nafpigeia_skaramanga
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί θέλει την Προβλήτα 4 των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ο δήμος Χαϊδαρίου

Με τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ να κηρύσσεται τελικά άγονος λόγω έλλειψης προσφορών, ο Δήμος Χαϊδαρίου καλεί την ΕΤΑΔ να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια περιλαμβάνει την έκταση της προβλήτας 4.