ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Βενιζέλος
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Βενιζέλος: Η ελληνική οικονομία έχει κατά κάποιον τρόπο, διασωληνωθεί

Θέλω να πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τις πολιτικές της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά θα αρχίσουν να υπάρχουν αντιστάσεις, δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η ελληνική οικονομία έχει, κατά κάποιον τρόπο, διασωληνωθεί, αναπνέει με τεχνική βοήθεια, με αναπνευστήρα και ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2021είναι τρίμηνο πανδημικό λόγω της ύφεσης που προκαλεί η πανδημία και της παράτασης του υγειονομικού προβλήματος», τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια της ομιλίας του στο διαδικτυακό 4o Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης που οργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Ερευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΚΑ).

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί να μην ατροφήσουν οι πνεύμονες, να μην υποστεί η οικονομία μια συνολική μυοπάθεια, να μπορέσει να ανακάμψει», είπε και παρατήρησε πως τώρα, χάρη στη γενική ρήτρα διαφυγής που ισχύει από το Σύμφωνο Σταθερότητας, δεν ελέγχονται στην πραγματικότητα οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας, έχει απελευθερωθεί όλος ο μηχανισμός των κρατικών ενισχύσεων και αυτό σημαίνει ότι διογκώνονται και οι ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

«Η πανδημία αλλάζει τα πάντα. Προκαλεί μια κρίση όχι μόνο υγειονομική και οικονομική, αλλά μια κρίση κοινωνικών συμπεριφορών, μια κρίση του αναπτυξιακού μοντέλου, μια κρίση αξιακή, μια κρίση ανθρωπολογική. Ξαναγνωριζόμαστε, ξαναψάχνουμε τον εαυτό μας, τίθεται σε αμφιβολία η ίδια η απλή θεώρηση της παγκοσμιοποίησης», επισήμανε.

Όσο για την «επιστροφή στην κανονικότητα» σημείωσε ότι μπορεί να είναι η ελπίδα, αλλά μπορεί να είναι και απειλή, λέγοντας: «Η επιστροφή στην κανονικότητα, που όλοι θέλουμε, υγειονομικά σημαίνει απελευθέρωση, σημαίνει επιστροφή στη φυσιολογική μας ζωή. Οικονομικά, όμως, σημαίνει επιστροφή στους κανόνες, σημαίνει επιστροφή σταδιακά στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Θέλω να ελπίζω σε ένα πιο έξυπνο, πιο ευέλικτο, Σύμφωνο Σταθερότητας, ή έστω έτσι ερμηνευόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας. Θέλω να πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τις πολιτικές της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά θα αρχίσουν να υπάρχουν αντιστάσεις. Γιατί τέτοιες αντιστάσεις υπήρχαν και πριν την πανδημία και εκφράστηκαν από το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο πανηγυρικά. Αρα, λοιπόν η κανονικότητα είναι ελπίδα σε σχέση με την υγειονομική κρίση, αλλά μπορεί να είναι και απειλή σε σχέση με το οικονομικό, δημοσιονομικό, χρηματοπιστωτικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κληθεί να κινηθεί η Ελλάδα».

Σε συνθήκες αναστολής της λειτουργίας της αγοράς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επιχειρήσεις οι οποίες έχουν γίνει «επιχειρήσεις ζόμπι», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε πως πρέπει να προωθηθούν δύο παράλληλοι στόχοι: Η διάσωση της υφιστάμενης δομής της ελληνικής οικονομίας, για την οποία είπε ότι «χάνει την ανταγωνιστικότητα της και τη δυνατότητα επιβίωσής της στη μετά - πανδημία εποχή" και η αναδιάρθρωση της οικονομίας. Είπε, ακόμα, ότι πρέπει να βρεθούν "νέα κοιτάσματα απασχόλησης" γιατί θα υπάρξουν "νέα κοιτάσματα ανεργίας και πρόωρης τάσης για συνταξιοδότηση».

Σχετικά με το μερίδιο της Θεσσαλονίκης από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είπε πως η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της χώρας, διότι είναι το δεύτερο οικονομικό κέντρο.

Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε τη διαμόρφωση ενός στόχου, ενός προγράμματος, που το ονομάζει "Θεσσαλονίκη 2027" και θα βασιστεί στην κινητοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης, προκειμένου να διεκδικήσει η Θεσσαλονίκη, με διορατικό και αναπτυξιακό τρόπο, τη συμμετοχή στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, και με τη μορφή των επιχορηγήσεων και με τη μορφή των δανείων για τη συγχρηματοδότηση σημαντικών ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για την ελληνική οικονομία από τον «Κύκλο Ιδεών»

Ο Κύκλος Ιδεών διοργανώνει σήμερα διαδικτυακή δημόσια συζήτηση με θέμα «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας- Η επόμενη ημέρα», με τη συμμετοχή σπουδαίων προσωπικοτήτων.
Kyvernisi, Oikonomou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα ενισχυθούν τα μέτρα στήριξης εάν υπάρξει ταχύτερη ανάπτυξη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να μην υπάρξουν «αθέμιτες πρακτικές και συνθήκες αισχροκέρδειας».
tourismos, turism, Nisia,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένταξη αιτήσεων χρηματοδότησης στο πλαίσιο «Επανεκκίνηση Τουρισμού»

Η στήριξη των επιχειρήσεων πραγματοποιείται με την παροχή επαρκούς ρευστότητας για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητάς τους, μέσω της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης μέρους του κεφαλαίου κίνησης.
ypourgeio ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΕΡΓΑΝΗ»: Έντυπα για υγειονομικούς που υπόκεινται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό

Αν κατά την εκπνοή της προθεσμίας υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο εργαζόμενος τελεί σε οποιασδήποτε μορφής νόμιμη άδεια, η ένταξη του εν λόγω εργαζόμενου σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας ξεκινά μετά τη λήξη της νόμιμης αυτής άδειας.