ΓΔ: 876.77 0.42% Τζίρος: 5.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:00:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
euro, metrita, cash, money
Φωτο: Shutterstock

Μέσα στον Φεβρουάριο και ενισχυμένη η 6η επιστρεπτέα προκαταβολή

Με κουπόνι για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων εξετάζεται να δοθεί η επιδότηση παγίων δαπανών στις επιχειρήσεις των κλάδων εστίασης, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.

Στην επίσπευση της ενεργοποίησης του 6ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής εντός του Φεβρουαρίου, αντί του Μαρτίου, με ταυτόχρονη αύξηση του συνολικού ποσού των ενισχύσεων άνω των 750 εκ. ευρώ προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό τη πίεση της έξαρσης της πανδημίας που προκαλεί νέα πλήγματα στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα επεκτείνεται χρονικά και διευρύνεται η περίμετρος των μέτρων στήριξης με επιδότηση των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, όπου μεταξύ άλλων εξετάζεται ασφαλιστικό και φορολογικό voucher (κουπόνι), αλλά με αυστηρά κριτήρια για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Σήμερα το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην εξειδίκευση των μέτρων, ενώ αναμένεται να υπάρξουν νεότερα και για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.

Παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκφράζουν έντονο προβληματισμό και ανησυχία για τις ζημιές στην οικονομία από τον κορωνοϊό και τις ανατροπές στον κυβερνητικό σχεδιασμό, σημειώνοντας ότι ακόμα και τα στοχευμένα lockdown έχουν σημαντικό κόστος για το Δημόσιο που θα πρέπει να καλυφθεί από το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων .

Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι τα περιθώρια για τη χρήση του «μαξιλαριού» δεν είναι και ανεξάντλητα και συνεπώς «θα πρέπει να κάνουμε οικονομία δυνάμεων». Σημειώνεται ότι το μηνιαίο κόστος για την οικονομία από τα περιοριστικά μέτρα έχει εκτιναχτεί στα 2,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα τα μέτρα της Παρασκευής ανεβάζουν κατά 200 εκατ. τον μηνιαίο λογαριασμό των κρατικών δαπανών και προστίθενται στα 500 εκατ. ευρώ των παρεμβάσεων που εφαρμόζονται ήδη για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Πρόκειται για την πλήρη απαλλαγή των εμπορικών καταστημάτων από την καταβολή των ενοικίων και για τον μήνα Μάρτιο και την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση, για τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά έως το τέλος Σεπτεμβρίου (λήγει στις 30 Απριλίου) και έως το τέλος του έτους για το τουριστικό πακέτο τα εισιτήρια στις μεταφορές, τα θέατρα και τους κινηματογράφους.

Οι αρνητικές και απρόβλεπτες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας ωθούν το υπουργείο Οικονομικών στην κατάθεση νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των πρόσθετων παρεμβάσεων.

Ειδικότερα το πακέτο περιλαμβάνει:

  • Επιδότηση παγίων δαπανών: Θα δοθεί ασφαλιστικό και φορολογικό voucher για εξόφληση αντίστοιχων υποχρεώσεων και όχι επιδοτήσεις σε μετρητά, ενώ θα εφαρμοστούν αυστηρά κριτήρια για τις  επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κάλυψης πάγιων δαπανών. Το μέτρο που συζητά το υπουργείο Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλύψει τους κλάδους της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
  • Ενοίκια: Για το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα έχουν ολική απαλλαγή από την υποχρέωση πληρωμής ενοικίου, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου και για το μήνα Απρίλιο. Το κόστος κάλυψης των ενοικίων φθάνει τα 65 – 70 εκ. ευρώ σε μηνιαία βάση.
  • Επιδόματα ειδικού σκοπού: Σε ισχύ παραμένουν και τον επόμενο μήνα οι αποζημιώσεις των 534 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους σε μέτρο.
  • Χρέη: Επεκτείνεται το πάγωμα πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στο Δημόσιο.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

clickaway-emporio-katastimata-magazia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα έχουν «κούρεμα» ενοικίων τον Μάιο

Πλήρη απαλλαγή θα έχουν οι επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, μεταφορές και όσες κλείνουν λόγω περιοριστικών μέτρων. Τέλος η έκπτωση 40% αν δεν υπάρχει διακοπή λειτουργίας.