ΓΔ: 1200.97 0.06% Τζίρος: 69.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:03:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τελευταία ευκαιρία για αποφυγή «πέναλτι» για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Ως το τέλος Μαΐου η προθεσμία που δόθηκε για υποβολή δικαιολογητικών στις επιχειρήσεις που διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν τηρήσει τους όρους για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για χιλιάδες επιχειρήσεις προκειμένου να γλυτώσουν την εφάπαξ και έντοκη επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή λόγω μη τήρησης των κριτηρίων, καθώς έχουν προθεσμία έως τις 31 Μαΐου για να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να λάβουν τα φθηνά κρατικά δάνεια και κλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2022 να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης που είχαν λάβει την περίοδο της πανδημίας. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών τους έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία έως το τέλος Μαΐου για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά στη πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ και να γλυτώσουν την επιστροφή των ποσών.  

Οι επιχειρήσεις που δεν θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά αλλά και όσες διαπιστωθεί ότι δεν τήρησαν τη ρήτρα της απασχόλησης θα υποχρεωθούν να εξοφλήσουν σε μία δόση και εντόκως από την 1η Δεκεμβρίου 2022 ολόκληρο το ποσό του κρατικού δανείου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς:

  • Ποσά που βεβαιώθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022 καταβάλλονται ως την 30η Ιουνίου 2023.
  • Σε περίπτωση βεβαίωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων διενεργείται εκ νέου υπολογισμός.
  • Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), από τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.
  • Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), από το υπουργείο Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται.
  • Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.
  • Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης η κρατική ενίσχυση θεωρείται ως μη χορηγηθείσα και επιβάλλεται τόκος επί του ποσού που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, από 1 Δεκεμβρίου 2022.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερούν οι αποφάσεις για «ποινές» για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Δεν ολοκληρώθηκε, όπως προβλεπόταν, στις 28 Φεβρουαρίου η επανεξέταση των ενστάσεων από επιχειρήσεις που είχε κριθεί ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στο σύνολό της την ενίσχυση, επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες επιχειρήσεις στη... γραμμή του πέναλτι για την επιστρεπτέα

Ακόμη δεν έχει εκδοθεί ο «λογαριασμός» από την ΑΑΔΕ, ενώ παραμένει η απειλή επιστροφής της ενίσχυσης από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νέα διορθωτική ρύθμιση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίνουν πίσω με τόκο την επιστρεπτέα προκαταβολή χιλιάδες επιχειρήσεις

Αναστάτωση μετά τις 20.000 ειδοποιήσεις από την ΑΑΔΕ σε εταιρείες και επαγγελματίες που δεν κράτησαν σταθερό τον αριθμό εργαζομένων ή δεν υπέβαλαν δηλώσεις για τα έτη 2019 - 2020. Δεν αυξάνεται, πάντως, το επιτόκιο για τα χρέη στο Δημόσιο.
plirwmes, xrimata, money, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία ευκαιρία για τα δικαιολογητικά της επιστρεπτέας προκαταβολής

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν θα υποβάλουν το αργότερο αύριο τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα κληθούν να επιστρέψουν εφάπαξ και με τόκο ολόκληρη την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα στις επιχειρήσεις με παράταση για χρέη πανδημίας και Επιστρεπτέα

Ισχνό το ενδιαφέρον ως τώρα για τη ρύθμιση χρεών πανδημίας έως 72 δόσεις, καθυστερεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Αναμένεται η ανακοίνωση παρατάσεων.