ΓΔ: 1220.73 -1.25% Τζίρος: 44.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:52:14 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
money, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Καθυστερούν οι αποφάσεις για «ποινές» για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Δεν ολοκληρώθηκε, όπως προβλεπόταν, στις 28 Φεβρουαρίου η επανεξέταση των ενστάσεων από επιχειρήσεις που είχε κριθεί ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στο σύνολό της την ενίσχυση, επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια.

Σε αναμονή βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις για να μάθουν αν θα γίνουν αποδεκτές η όχι οι ενστάσεις τους για τον αποκλεισμό τους από τις ενισχύσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής με το επιχείρημα ότι δεν κάλυπταν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα.   

Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι η διαδικασία επανεξέτασης των ενστάσεων θα είχε ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου και οι φορολογούμενοι θα γνώριζαν αν τελικά δικαιούνται τα φθηνά κρατικά δάνεια αναδρομικά. Ωστόσο το τοπίο παραμένει θολό και ουδείς γνωρίζει πότε θα ξεκαθαρίσει.    

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν μετά την επανεξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβάλει θα λάβουν την κρατική ενίσχυση που δικαιούνται και θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος των ενστάσεων διενεργείται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία που έχει αποστείλει εγγράφως η ΑΑΔΕ και περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της. Οι αιτήσεις για λήψη των κρατικών δανείων που είχαν απορριφθεί για διάφορους λόγους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, επανεξετάζονται μετά από φορολογικούς ελέγχους σε βιβλία και στοιχεία ενώ διενεργούνται και άλλοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η διαδικασία προβλέπει ότι σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου.

Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό. Η ενίσχυση καταβάλλεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Η επιστροφή του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής γίνεται με το ίδιο καθεστώς που ισχύει για τις επιστρεπτέες που καταβλήθηκαν στα αρχικά στάδια, δηλαδή σε έως 96 δόσεις και με «κούρεμα» της αρχικής οφειλής. Ως περίοδος χάριτος ορίζεται το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης έως 31 Μαΐου 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες επιχειρήσεις στη... γραμμή του πέναλτι για την επιστρεπτέα

Ακόμη δεν έχει εκδοθεί ο «λογαριασμός» από την ΑΑΔΕ, ενώ παραμένει η απειλή επιστροφής της ενίσχυσης από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νέα διορθωτική ρύθμιση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίνουν πίσω με τόκο την επιστρεπτέα προκαταβολή χιλιάδες επιχειρήσεις

Αναστάτωση μετά τις 20.000 ειδοποιήσεις από την ΑΑΔΕ σε εταιρείες και επαγγελματίες που δεν κράτησαν σταθερό τον αριθμό εργαζομένων ή δεν υπέβαλαν δηλώσεις για τα έτη 2019 - 2020. Δεν αυξάνεται, πάντως, το επιτόκιο για τα χρέη στο Δημόσιο.
plirwmes, xrimata, money, epistreptea
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία ευκαιρία για τα δικαιολογητικά της επιστρεπτέας προκαταβολής

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν θα υποβάλουν το αργότερο αύριο τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα κληθούν να επιστρέψουν εφάπαξ και με τόκο ολόκληρη την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα στις επιχειρήσεις με παράταση για χρέη πανδημίας και Επιστρεπτέα

Ισχνό το ενδιαφέρον ως τώρα για τη ρύθμιση χρεών πανδημίας έως 72 δόσεις, καθυστερεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Αναμένεται η ανακοίνωση παρατάσεων.